Blog

2 u 1 – reper i bitmejker

Written by sasakostov

“Double threat” (dupla pretnja) u američkom hip-hop slengu predstavlja osobu koja i repuje i pravi bitove (bavi se produkcijom pesama).

Kod nekih izvođača je jedna strana dominantnija, kod nekih se reper i bitmejker smenjuju u određenim periodima, a takođe nije nemoguće biti odličan na oba polja. Dovoljni istrajni izvođači su pokazali da je moguće ostvariti se maksimalno na oba polja ako se ide korak po korak i postupa pametno. Naravno da ću ovde odmah da pomenem Kanye West-a. Subjektivno mišljenje je subjektivno mišljenje, ali činjenica je da je ovaj čovek ostvario zavidan uspeh u svemu što je želeo da uradi u muzici. Mislim da je jedan od retkih koji su podjednako uspešni i kao reperi i kao bitmejkeri/producenti.

Pomenuo bih i Dr. Drea. Iako su mu drugi izvođači pisali tekstove, Dre je znao da ih odrepuje kako treba. Flou, dikcija, čitava njegova izvedba pesama je bila savršena i nije bilo razloga da ne koristi i taj talenat. Kao producent je možda i najbolji svih vremena. Jeste da nije toliko bitova sam napravio i da su mu u tome često pomagali Mel-Man, Mike Elizondo, Scott Storch, Daz Dillinger itd. ali je jedno napraviti bit, a drugo isproducirati i smiksati celu pesmu tako da se bukvalno izvuče maksimum iz projekta. Daz i DJ Quik su uz Drea možda i najuspešnija dupla pretnja sa zapadne obale, naročito Daz. Zanimljivo je da su Q-Tip i Diamond D takođe sjajni na oba polja i obojica su članovi A Tribe Called Quest. Nisam neki fan cele Wu-Tang ekipe pa ne mogu da kažem koliko se RZA isticao svojim rimama, ali definitivno se zna koliko je doprineo kao bitmejker i producent. Havoc se dosta dobro držao pored Prodigy-ja kao reper. Šta više, Prodigy je izjavio da mu je Havoc pisao većinu tekstova na prvom Mobb Deep albumu. Malo je poznato da je Rakim pravio bitove za njegove zajedničke albume sa Eric B-jem. P.Diddy i Jermaine Dupri nisu neki reperi, ali su i u toj ulozi ostvarili uspeh. Eminem je mnogo bolji i uspešniji kao MC, ali imao je odlične radove i zavidne saradnje i kao bitmejker. Snoop Dogg, sa druge strane, iako uspešan MC, nije imao zapažene radove kao producent na „mejnstrim“ sceni. Ipak, Niggarachi The Producer je ostvario mnogo saradnji sa kolegama sa zapadne obale. Izvođači koje takođe treba svrstati u grupu najuspešnijih „duplih pretnji“ su J. Cole, Big K.R.I.T., Charles Hamilton, Tyler The Creator, Hopsin…

Mnogim izvođačima je uloga bitmejkera/producenta na prvom mestu i čak iako znaju da repuju nije im bio cilj da postanu „rep zvezde“, niti da se dokazuju kao pravi MC-jevi. U tu grupu bih svrstao producente kao što su Pete Rock, Large Professor, Swizz Beatz, Timbaland, Hit-Boy, The 45 King, Pharrell, No I.D., The Alchemist…Mnogi reperi su izjavili da je J Dilla bio najbolji reper/bitmejker i da ljudi toga nisu svesni jer je Dilla uvek radio u tišini i nije želeo da se ističe u medijima.

Koliko je teško biti reper i bitmejker u isto vreme? Ne mislim na to da li čovek ima dovoljno vremena za obe stvari i koliko mu se isplati da radi i jedno i drugo, već na način na koji on funkcioniše. J. Cole je izjavio da mu se za vreme rada na jednom albumu dešavalo da napravi 10 bitova pre nego što se njegova reperska strana odluči za jedan na koji će pisati. Reperu koji sam sebi pravi bit, često taj isti bit može da dosadi tokom procesa pravljenja. Seckanje sempla, uklapanje melodija sviranih na različitim instrumentima, potraga za idealnom kombinacijom kika i snera, miksanje instrumentala i slično, stvari su koje čak i čoveka sa velikim entuzijazmom za taj bit mogu prilično da iznerviraju. Totalno je drugačiji osećaj čuti već gotov bit koji će repera ili odmah da inspiriše ili neće. Najveća prednost repera/bitmejkera je sigurno to što je u stanju da sebi napravi tačno onakav bit kakav mu je potreban.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment