Blog

3 stvari koje bitmejkeri ne treba da rade

Written by sasakostov

Među bitmejkerima i reperima se večito vodi polemika o prodaji i kupovini bitova. U ovom blogu ću govoriti o greškama koje bitmejkeri prave.

U Srbiji, rep je hobi koji čak i uz malo veća ulaganja, u većini slučajeva, postaje samo skup hobi i ništa više od toga. Nema puno repera koji su spremni na kompromise i rizik koji je neophodno preduzeti da bi se napredovalo finansijski.

Bez obzira na njihov stav, bitmejkeri su velikim delom krivi zbog toga što reperi ne žele da im plaćaju bitove. Reperi ne shvataju bitmejkere ozblijno jer bitmejkeri sami sebe ne shvataju ozbiljno. Često nisu svesni negativnog utiska koji ostavljaju. Sami omalovažavaju svoj rad i pokušavaju da posluju sa pogrešnim ljudima. Navešću 3 glavne stvari koje bitmejkeri moraju da shvate ukoliko žele da unovče svoj trud i rad.

1. Ne pokušavajte da sarađujete sa domaćim reperima

Prvo, ujedno i najvažnije pravilo. Bez obzira na činjenice o nepostojanju domaćeg hip-hopa kao ozbiljnog biznisa, veliki broj bitmejkera pokušava da ostvari zaradu sarađivajući sa domaćim reperima. Prekinite s tim i fokusirajte se na saradnju sa strancima, danas je bar to veoma ostvarljivo pomoću interneta. Upadnite na forume, Twitter i slične socijalne mreže i pokažite šta imate da ponudite. Naravno da i među strancima ima bednika, ali pre ćete recimo u SAD pronaći ozbiljne ljude koji će dobro platiti za bit, nego u Srbiji. To je valjda jasno.

2. Nemojte se družiti sa reperima

Nemojte misliti da ćete lakše prodati bit reperu koji vam je ortak, bilo uživo ili preko neta, bio to naš čovek ili stranac. Ako se postavite drugarski, reper će vas tako i gledati i smatraće da od vas treba da dobije besplatan bit jer ste ortaci. To je prosto ljudska priroda. Ne kažem da ortak neće želeti da vam plati za bit, to već zavisi od toga kakav je on čovek, ali u većini slučajeva vam zamisao neće uspeti. Bićete potpuno prijateljski nastrojeni i nećete ni primetiti gde ste pogrešili u navođenju repera na kupovinu bitova. Veće su šanse da ćete prodati bit potpunom neznancu koji će vas već prilikom prvog javljanja pitati za cenu bitova. Bolje uložite vreme u kontaktiranje raznih repera koje ne poznajete i budite direktni u komunikaciji.

3. Ne potcenjujte vrednost svojih bitova

Ukoliko to već radite – prestanite, ukoliko tek planirate da prodajete bitove – nemojte ih prodavati za 1000-2000 dinara. Bitmejkeri su spremni da prodaju ceo bit sa odvojenim kanalima za bedne pare, što je katastrofalan potez. Razumem da domaći reperi jedva daju i toliko za bit, ali su ionako nebitni, zato kontaktirajte strance. Minimalna cena bitova po kanalima u svetu je 100 dolara. To je iznos koji naplaćuju bitmejkeri početnici (naravno, mislim na one koji tek počinju da prodaju bitove, ne na one koji tek uče da ih prave). Strancima to nije puno, a ovde je to polovina nečije plate. Setite se da se, na kraju krajeva, svaki rad više isplati u poslovanju sa ljudima iz inostranstva.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment