Recenzije Vesti

Arafat – Zakuni Se (recenzija)

Written by Rista

Na samom početku moram da priznam da sam bio malo skeptičan po pitanju ovog albuma, dok se čekao njegov izlazak. Pesma „Paciotti snovi” koja je trebala da ga najavi me je odbila u samom startu. Ali sa druge strane pesme „Amazon” i „Eureka”, koje sam prvi put čuo u My People Live-u su me svakako privukle da mu ipak pružim priliku. Bez obzira što je to što sam tada čuo kasnije zasenilo iste pesme sa albuma, ostavilo je jak utisak na mene.

Arafat je nedavno izdao album pod nazivom „Zakuni se”. Ceo album je urađen u njegovom, prepoznatljivom stilu, bar što se tiče načina repovanja i izbora tema.
Bitna razlika je novi zvuk koji se pojavljuje u njegovim pesmama. Sada je već očigledno da je Arafat tehnički među boljim domaćim MC-evima, prati razvoj scene, voli da eksperimentiše sa svojim zvukom i da se odlično uklapa u to. Čak šta više, donosi još bolju razradu novog muzičkog pravca u hip hopu. Svestan toga da je na sceni sve više mladih repera, koji pokušavaju da se probiju i ostave neki trag, on je odlučio da publici ponudi nešto novo. Nešto malo drugačije od stvari koje smo do sada slušali.
Arafat je našao neku sredinu između svog dosadašnjeg rada i novih ideja koje je sproveo kroz svoju muziku. Međutim to je nešto i najavio na nastupima gde se pojavljivao. Na novom albumu svakako do izražaja dolazi promena ritma, što samo po sebi tera način izvedbe na promenu. Dosta je razmišljao o tome kako će neke pesme zvučati uživo i tek tako mogu doći do punog izražaja. Sa druge strane, sačuvao je osnovu i svoj prepoznatljivi stil. Napravio je kompromis između old skula i novih trendova i pomešao ih u jedan ozbiljan album.
Tu je naravno, i izbor gostiju. Struka se odlično uklopio u pesmi „Amazon”, na kojoj je gost još i Marlon Brutal čiji debi album još uvek čekamo a publika je sjajno dočekala njegov vers. Smoke Mardeljano je sjajan izbor za naslovnu numeru, a BRC ekipa u pesmi Gilje Čistije Od Obraza koja se citira dolazi do punog izražaja.

Sve u svemu, Arafat je pružio publici nešto novo. I to je dobro, sada na sceni postoji širok spektar muzičkih eksperimenata. Hip hop širi svoje granice i publika ima sve veći izbor. Poslušajte ceo album više puta i sami procenite da li je Arafat opravdao očekivanja i koliko album „Zakuni se” zaista vredi.

Album možete poslušati OVDE.

Vojislav Stojsavljević

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment