Report Vesti

Belgrade Jam @ Dom Omladine (raport)

Written by Kristina

Dvodnevni festival hip hop kulture „Belgrade Jam“ u organizaciji Route 011 otvoren je u petak 4. septembra Graffiti Jam-om u klubu KPTM. Tokom drugog dana festivala predstavljeni su i ostali elementi ove potkulture, pa je u Domu omladine Beograda od 16 časova počelo takmičenje u plesu All Style Battle, a potom i MC battle Masters Of Freestyle. Tokom osam sati muzičkog programa koji je bio samo finale ovog festivala nastupali su trenutno najaktuelniji MC-evi na domaćoj sceni, a DJ-evi su zagrevali atmosferu pred njihove nastupe. Osim repera iz Srbije, beogradska publika je imala priliku da sluša i Mc Rimu iz Osijeka, kao i Cyam-a koji je došao iz Ljubljane.

Mc Rimi se na bini pridružio Smoke Mardeljano kako bi izveli zajedničku pesmu „Svježa krv” sa „Slika” LP-a, a kako je to izgledalo možete pogledati OVDE.

Nakon njih na binu se popeo Filip Arsenijević Surreal koji je osim svojih pesama publici pokazao da ume da baci i dobar freestyle, a snimak njegovog nastupa možete pogledati OVDE.

Bvana i Lider su „jebeno dobro” odrepovali „Jebeno loš” u punoj sali „Amerikana” Doma omladine, a nešto pre ponoći mikrofon su preuzeli momci iz THCF-a sa kojima su nastupali Žobla i specijalni gost Marlon Brutal sa kojim su publiku „prošetali”  kroz „Bulevar nasilja“. Svojom pesmom „Igraj i pobedi“, koja je ujedno i prošlogodišnja himna „orlova”, oni su proslavili pobedu košarkaške reprezentacije Srbije na Eurobasketu 2015 nad jednim od glavnih favorita za zlatnu medalju, Španijom. OVDE pogledajte kako je izgledao jedan od najupečatljivijih trenutaka sa ovog festivala.

IMG_2461

(Foto: Miljana; celu foto galeriju pogledajte OVDE)

Osim što su nas vratili u ’90-e pesmom „Ideš za Kanadu“, oni su publici predstavili još uvek neizdatu pesmu „Nikom nije noćas kao meni” koju je radio Slobodan Veljković Coby.

@thclafamilija na Belgrade Jam-u u Domu omladine #belgradejam

A video posted by My People Magazin (@mypeoplemagazin) on

Publika je u subotu dokazala da Marlon Brutal nije lagao kada je u pesmi „Nisam to što misliš” rekao: „…jer moj povratak ljudi čekaju k’0 drugi dolazak Hristov.Amin.”  Inače, on priprema novi album, pa je izveo stare pesme na drugačiji način, pa su svi prisutni u sali Amerikana mogli da čuju kako zvuči „Brate mnogo variš” na instrumentalu pesme Tanya Stephens-„It’s a Pity“. IMG_2823 Fox je na binu doneo dobro poznat trap zvuk sa Severa, a sa njim je repovao i Belleti. Takođe, pridružio mu se i Zhozi Zho sa kojim je izveo zajedničku numeru „Trap Guru Trap Boss” sa istoimenog Foxovog albuma. Sledeći na mikrofonima bili su Arafat i Black Ring Crew koji su nastupali u novim promo majicama „Paciotti Snovi” koju su posetioci festivala mogli da kupe na štandu u holu Doma omladine i na taj način obezbede sebi da sve sledeće predalbumske singlove sa #zakunise dobiju premijerno 24 sata pre nego što oficijalno izađu na YouTube. IMG_2939 Juice je još jednom podsetio sve prisutne da se albumom „Hiphopium 3” vratio dosledan prethodnim Hiphopium izdanjima. S obzirom na to da je publika još pre tri meseca na promociji Hiphopiuma 3 znala većinu reči pesama samo 5 dana od njihovog objavljivanja, Dom omladine je u subotu pevao sa njim u glas hitove koji su se zasigurno dobro zavrteli.

Pravo iz svemira” je stigla i Kurtoazija, publici već dobro poznata ekipa sa Banovog Brda koju čine Djexon, Twokey i Persan .

Specijalan gost Cjofo MC objasnio je šta je to „Sindrom burazengije” koji sve brže zahvata „gradske tabane” i žurke u gradu, a na našem Instagramu pogledajte kako on i Zhozi Zho pokazuju „bratsko znanje”. Brat zna, brat zna, brat zna…

@cjofo.burazengija i @papa_zho na Belgrade Jam-u u Domu omladine #belgradejam A video posted by My People Magazin (@mypeoplemagazin) on

Smoke Mardeljano je nastupao i sa drugim gostom iz inostranstva, Cyam-om, sa kojim ima nekoliko zajedničkih pesama. Oni su za beogradsku publiku ukrstili svoja dva specifična vokala i pokazali da uživo nisu ništa manje dobri nego na traci.

„Bolesni dodir” nije zaobišao ni ovaj događaj. Sale RDZ i Mlata su izvodili kako zajedničke, tako i solo stvari
koje još uvek nisu objavljene. Kako je Mlata rekao, njegov solo album „Psycho Boogie” očekuje se u oktobru.

Klabing, klabing, zezanje do bola, u klubu ćeš me naći samo ispod stola.Mikri Maus i Eufrat su repovali za sve one koji su ih željno iščekivali da izađu na scenu do samog kraja ovog festivala u kome su svi ljubitelji hip hop kulture mogli da uživaju do 4 ujutru.

Takmičenja u okviru Belgrade Jam festivala donela su nove pobednike, pa je tako pobednik Masters Of Freestyle-a (MOFS-a) Bata Parke, drugoplasirani je Shan, pobednik prethodnog MOFS-a, a trećeplasirani Gerum. Međutim, s obzirom na posećenost i dobru atmosferu, najveći pobednik je i ovog puta bila publika, svi učesnici i svi ljubitelji hip hop kulture koji su pobedili sve one koji su ikad posumnjali u ovaj, ne žanr, več „način života”.

Kristina Belović

About the author

Kristina

Leave a Comment