Intervju Scratch Art Vesti

DJ Mrki – Intervju

Written by Rista

Zašto baš gramofoni?

Gramofoni su hip hop. Još kao klinac sam imao neki muzički stub i gomilu ćaletovih ploča. Pošto to više niko nije koristio, služio je meni za igranje i grebanje. To mi je bio prvi kontakt sa vinylima. I uvek od tad sam želeo da sviram gramofone i proizvodim te “tjufa, tjufa” zvuke.

 

Kako si došao do prvih deckova i koliko si se odricao drugih stvari da bi došao do ploča i gramofona?

E tu sam imao mnogo sreće. Verovao ili ne, prve gramofone i to Technics 1210 mi je komšija koji se ranije bavio dj-ingom dao na korišćenje, a kasnije mi je poklonio jedan i prodao drugi. Što se mixeta tiče, imao sam svašta od Behringera, preko Vestax-a, Rane-a do sada NativeInstruments Z2. Jedino sam Behringera platio regularno, sve ostalo sam se cimao, menjao i trampio. Ploče koje sam nabavio su uglavnom bile neke stare house ploče koje sam koristio da naučim mix, a imao sam i jednu sa acapellama koju sam grebao kao lud. Kad sam počeo da kupujem ploče, skontao sam da se to ne isplati nikako, pogotovo jer sam morao da štekam pare od užine i odlučio da je isplativije pazariti DVS (DigitalVinylSystem) nego kupiti brdo ploča, što sam i uradio.

dj mrki

Ljude koji puštaju preko gramofona i dalje zamišljam kao velike kolekcionare ploča. Da li imaš svoju kolekciju? Koja ti je omiljena ploča?

Jedna od mana života u Srbiji, nepostojanje prodavnice vinyla. Sve se mora poručivati iz inostranstva, a to uključuje troškove dostave i rizik da se ploča slomi u putu. U kolekciji imam nešto Rap vinyla, ali uglavnom su to neki stari Funk, Blues i Sevdah koji sam pokupio gde bih stigao. Često mi se desi da stanem i pazarim neku ploču kada vidim da ih na ulici neko prodaje. A omiljena ploča, SuperSeal.

 

Tvoj proboj je spot One With Music. Koliko si zadovoljan spotom i uspehom istog?

Uh, to se sve desilo neverovatno brzo i raširilo exponencijalno. Do toga je došlo tako što mi je Instinkt pustio beat, meni se svideo, kući sam se igrao sa nekim semplovima koji su trebali da idu na neku treću pesmu. Snimio sam prvu verziju čisto da vidim kako to zvuči i svidelo mi se, pustio Instinktu, njemu se takođe svidelo, vratio se kući i dosnimio još po nešto, sutra dan iscimali druga koji se bavi video produkcijom, 2 dana nakon toga snimili spot One With Music

Kako dolazi do saradnje sa Radom, Frenkijem…?

Pa krenuo sam na DJ Radionicu par godina nakon što sam se doselio u Beograd, najviše da bih negde vežbao jer nisam imao gramofone kući. Odmah nakon prvog časa sam se užasno primio jer sam samo sa par fazona puno unapredio neke scratch tehnike koje sam već znao i sad su zvučale profesionalno, a zatim i naučio brdo novih. Tako se i upoznajem sa Raid-om, zgotivili smo se i sad sam “part-time” profesor na radionici. Do saradnje sa Frenkijem dolazi najviše preko preporuke od Marchela (hvala), jer je Raid batalio gostovanja i ja sam upao u priču nakon što su čuli One With Music.

 

Koji je tvoj cilj, šta si sebi postavio da želis da postigneš sa DJ-ingom?

Da jednog dana budem bolji od Raid-a, ali me fakultet sputava u tome. Moraću da ga batalim.

 

Koji stil ti najviše odgovara, koja veština je tvoje najjače oružje?

Pošto se hip hop podrazumeva ja bih pre pomenuo ghetto funk. To je novi žanr muzike, mešavina hip hopa, glitch-a, funk-a i ko zna čega još. Ukoliko nekog baš interesuje neka posluša “Jay-Z & Kanye West – Otis (A Skillz Remix)”. A kada scratchujem onda volim da improvizujem, istražujem nove tehnike i inovativne načine za spajanje istih. Omiljena scratch tehnika mi je trenutno varijacija 2click-flare-a do koje smo došli Raid i ja prilikom jednog scratch seassion-a.

 mrki i raid

Da li ima šanse da napraviš neki svoj mixtape u saradnji sa My People magazinom?

Naravno da ima.

 

 

Koliko je DJ danas bitan za razvoj hip hopa?

Mislim da je DJ nekada bio mnogo bitniji dok velike izdavačke kuće nisu odlučile da im se više isplati da plaćaju samo MC-eve. Tad su DJ-evi počeli da se donekle separatišu i stvaraju tu neku turntablist scenu iz koje se hip hop sve više gubi. Mada sa druge strane ima dosta suprotnih primera. Ja mislim da MC sa dobrim DJ-em može da pruži mnogo više publici i da bude interaktivniji nego neki koji se služi clickclick metodom u winamp-u. Obrnuta kombinacija je isto tako jako zanimljiva, ali šteta što toga kod nas nema. Jedini koje znam su LouBenny i BKO koji su napravili odličan koncept žurke i mislim da su ljudi koji su bili na žurkama baš zgotivili taj ceo DJ feat MC fazon.

– DJ Mrki je učestvovao na jednoj od tribina u organizaciji My People-a u okviru Hip Hop bioskopa. Zajedno sa Raidom i BKO-om su pričali o DJ-ingu i ulozi DJ-a. Tu tribinu možete pogledati ovde.

Ivan Ristić

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment