Intervju Vesti

Intervju: Marčelo o ovogodišnjem Love Festu

Written by Miljana Kljajić

Ovogodišnji Love Fest koji se održava u Vrnjačkoj Banji u periodu od 4. do 6. avgusta slavi svoj 10. rođendan!
Desetine hiljada ljudi nestrpljivo čeka jedan od 10 najboljih evropskih festivala, broj karata je već ograničen, a i mesta u kampu je ostalo malo. Drugi dan festivala, 5. avgust je rezervisan, između ostalog, za repere. Marčelo je jedan od njih, a evo šta je on rekao o festivalu:

Prošle godine si bio oduševljen festivalom. Šta je to što te je ostavilo bez teksta?

Marčelo: Publika i opšti štimung. Neki izvođači vole da kažu kako je svugde divno i svaka publika najbolja, ali svima nam je jasno da je to puka binska ljubaznost: nit bendovi svugde sviraju sasvim isto, niti publika jednako reaguje, niti se stvari energetski svugde podudare. Trudimo se, dakako, da svugde bude dobro, ali ponegde svi narečeni elementi naprosto kliknu bolje. Ono što se tamo prošle godine desilo nama je stvarno bio jedan od najboljih doživljaja – sišao sam s te bine i bilo mi je toliko lepo da sam novinarima rekao kako je to, u stvari, bilo najbolje ikad:) S godinama se nakrcaju i trijumfi i “fejlovi”, nema baš precizne vage da premeriš koji ti je nastup apsoltuno najdraži – ali sigurno ne izjaviš takvu stvar tek iz neke tupave kurtoazije. Taj festival stvarno opravdava svoje ime.

Takođe, taj nastup je na neki način bila priprema za kasniji koncert jer si mogao da predstaviš pesme u novom ruhu širem auditorijimu. Da li se za ovogodišnje izdanje priprema nešto drugačije, novo?

Marčelo: Da, to je bila injekcija elana u pravom trenutku – za mene, svaka ploča je počinjanje od nule i ništa što si prethodno uspeo da izvedeš zapravo nije ama baš nikakva garancija da ćeš uspeti ponovo. Bend je bio nov, a spremali smo svoj najveći koncert do sada; izazov je bio ogroman i taj nastup,taj prijem, stvarno se zgodio u pravom trenutku. Ovog puta nećemo, naravno, svirati sasvim isti šou kao tada, ali nemamo novih pesama. U taj se poduhvat upuštamo od oktobra. Ono što je novo jeste Rade na dva instrumenta: osim gramofona, sad svira i dodatne klavijature (Šljuka svira glavne), i to nam je dvostruko zanimljivo: em zato što je on i većinu tih pesama komponovao, em zato što je Šljuka bio njegov profesor klavira. Meni milina gledati ih zajedno na bini:)

Na festivalu Devet se odigrala predstava „Stvar izbora: zašto slušam Marčela“ koja je bazirana na tekstovima tvojih pesama, kolumni i intervjua. Kako se razvija tvoja borba za ideale, prenosi li se na one kojima se obraćaš?

Marčelo: To je kanda pitanje za druge:) Ne mislim da se kroz pisanje obraćam bilo kojoj konkretnoj osobi ili grupi ljudi, a borba za ideale nije borba za ideale ako zavisi od prijema, to je onda borba za prijem. Ali Uroševa predstava bila je jedan uistinu čudan a lep doživljaj za mene: čuti svoje stvari (pride mahom starije, sa već solidne vremenske distance) propuštene kroz tuđi filter, kroz razumevanje druge osobe, videti izbliza kako je to što si pisao noću uz mnogo kafa i pljuga našlo sagovornika i iskomuniciralo s njim. Ne mistifikujem, govorim jednostavnu i prilično logičnu istinu: pisanje je, u svojoj suštini, usamljenički, čak i veoma osebičen posao – to jeste pokušaj obraćanja nekome, ali taj neko nije prisutan i ti nemaš njegovu reakciju, te se sve svodi na to “vozi” li to što stvaraš tebe samog ili ne. Ovo je bio pravi i zato redak direktan susret s time gde su reči stigle i šta se tamo dalje desilo. Neizmerno sam zahvalan tom momku na onome što sam osetio dok sam gledao predstavu.

Aprila se u Beču održala promocija knjigoalbuma Napet Šou. Planiraš li da svoje aktivno stvaralštvo proširiš i na druge gradove u inostranstvu?

Marčelo: Bilo bi sjajno putovati s takvim povodom, ali ovo i dalje osećam izuzetkom – jer jeste izuzetak, nije da takvi pozivi pljušte:) Iznenadilo me, priznajem, žrtva sam skepse da takvo interesovanje postoji – kad pomisliš na to šta naše ljude u inostranstvu zanima, svi znamo šta je, nažalost, prva asocijacija. Ne verujem preterano u generalizacije, ali većina svakako tvori utisak. Međutim, istina je da stvari stoje taman kao i ovde: to što je većina takva kakva jeste ne znači da ne postoji drugačije. Došli su zaista zainteresovani ljudi, veoma dobronamerni i upućeni, tu se nije zalutalo, i vratili smo se oduševljeni i ispunjeni. Siguran kandidat za moj utisak godine.

Šta ćeš slušati na Lovefestu ove godine, kojem se koncertu raduješ?

Marčelo: Nije mi umesno da kao jedan od učesnika odgovorim na to – kad pri spisku koji nije velik nekoga istakneš, automatski si ostale skrajnuo. Čuću sve što budem stigao da čujem.

Marčela na Love Festu možete slušati 5. avgusta, uz Eda Maajku, Mimi Mercedez, Iskaz, Stereo Banane i mnoge druge izvođače.
Za sve potrebne informacije, posetite zvanični sajt www.lovefest.rs

About the author

Miljana Kljajić

Leave a Comment