Intervju Vesti

Intervju: Od borbenog deteta do „Battle King-a“

 

Aleksandar Kasalica, dvadesetdvogodišnji reper iz Beogradа, poznatiji  pod umetničkim imenom Artorius, od svoje dvanaeste godine sluša rep, a pre nekih pet godina i sam je ušao u njegov svet. Prvu stvar snimio je 2014. Kako za sebe kaže, ima oko sokolovo, posvećen je repu do srži i „za rep ostavlja kosti“. Nakon  uloženog truda, ostvario je jedan od svojih snova, njegov album je na poznatom FMJAM kanalu i na taj način ostvario saradnju sa Frenkiem (a nadamo se uskoro da ih čujemo i na traci zajedno). Album Battle King snimljen je u Casual studiju u Nišu, uz saradnju sa Infamousom. Svoja prethodna dela proizvodio je u muzičkom studiju 5. Sprat.  Kada repuje, Artorius je agresivan i eksplozivan i  „uvek repčine gladan“.  Flou ulične sinfonije pesma je njegovog života.

Zašto Battle King?

U periodu kada je nastajao album bio sam prepun negativne energije zbog nekih privatnih stvari, i bio sam na ivici da bukvalno poludim. Jednog dana, kada sam pustio bit pesme “Battle King” to je jednostavno izletelo iz mene i skapirao sam da ću ili pući s mozgom ili biti battle king.

 

Kako si reagovao kad si saznao da će tvoj album biti na popularnom FMJAM kanalu i kakva iskustva nosiš iz saradnje sa Frenkijem kao jednim od uzora u repu i da li si pokupio neke savete?

FMJAM za mene predstavlja veliki deo u mom životu jer su Edo Maajka i Frenkie dosta uticali na mene. Oni su bili među prvim reperima koje sam baš puno slušao i dan danas im znam albume napamet, npr. „Stig’o Ćumur“ je album koji vrtim u kolima gotovo svaki drugi dan. Frenkie me je iznenadio jer je izuzetno profesionalan u svom poslu, sve ono što većina repera nije, i zaista sve što smo se dogovorili je ispoštovano maksimalno.  Puno mi znači i što ću 22. decembra ići u Tuzlu na 19. rođendan FMJAM-a i uživati u svim tim legendama.

Kakve utiske nosiš sa snimanja albuma i saradnjom sa Infamousom?

Kad pomislim na strani rep u glavi mi je Prodigy (Mobb Deep), a kada pomislim na domaći to je Infamous IRS. Takva reperčina, harizma, hodajuća inspiracija. Napraviću sa njim sigurno neku stvar.

Od  deteta, preko Mojih 5 minuta kroz battle igre do Battle King-a, do kog zaključka si došao koje su prave vrednosti i principi a koje pogrešne za jednog  „šampiona“?

Zdrava porodica, par prijatelja, mnogo dece – to su prave stvari, sve ostalo je nebitno.

Ko su uzurpatori i sadiste kao akteri koji diktiraju u pesmi Dete je dete kao uvertiri albuma?

Svi oni maloumnici koji donose velike i ključne odluke umesto nas. Koji su poremećeni i bolesni u glavu i jasno pokazuju da ih boli k***c što im se deca ubijaju, drogiraju, kurvaju.

„Artorius je pesnik sa flouom“, to je tvoj opis.  Šta zapravo opisuje predstavnika floua ulične sinfonije?

Fenjeri, jezive face, mrak, tuče, obijanje, lomljenje, opijanje, drogiranje – sve su to stvari koje kad staviš u vers dobiješ jednu uličnu simfoniju koja je najiskrenija i najjača na svetu(pod uslovom da ima dobrog naratora) jer nema laži, samo surovo. Taj flow mene vozi ceo život.

„Da bi shvatio, moraš da porasteš“,  kažeš u pesmi Nepravda za koju si snimio spot. Sada kada si porastao i neke stvari prevazišao, šta se sve promenilo u odnosu na taj period detinjstva i sazrevanja?

Promenilo se dosta toga. “Moraš da porasteš” – to je nešto što su meni uvek govorili kao klincu i to me je baš nerviralo. Kasnije, kada sam porastao morao sam da odrastem, jer u suprotnom ne bih bio više živ, to je sigurno. Naravno, kod nas je toliko nenormalna situacija da sa 16 godina već moraš intelektualno da budeš 10 godina ispred kako bi bilo neke nade za tebe.

Život je kao ring, a ti si borac. Koliko si napora uložio da bi postao gladijator?

Svaki atom snage. Bilo je ili zlo pa šta mi Bog da, ili borba do kraja.

Artorius je original,  a koga smatraš „plagijatorima“?

Na albumu “Battle King” imam bitove na koje niko ne repuje kod nas, tako da se trudim da budem originalan što se tiče toga. Oni što lažu i mažu – to su plagijatori.

Šta zapravo podrazumevaš pod „produktom“ pominjanjem svih onih repera u pesmi Rep spašava živote? Jesu li oni tvoji uzori?

To je lista repera koji su dosta uticali na mene kao izvođača i od svakog sam pokupio nešto. Kada ih sve pomešaš dobiješ Artoriusa. Naravno, taj spisak je još duži, ali nisam hteo da smorim ljude. 😀

Da li je sponzoruša  konotativno značenje za današnje devojke niskog morala?

Sponzoruša nije ništa novo. Takvih devojaka ima u izobilju. Bit me je izvozao na tu loptu i rekoh sebi: „Ajde da napravim jednu pesmu i o njima.“

Veoma upečatljiva numera sa albuma je Knjiga prošlosti. Kako si smogao hrabrost da izneseš javno takvo svedočanstvo svih svojih problema, dela i nedela?

Rep treba da bude surovo iskren, ili je to samo priča?! Ja sam shvatio da treba.

Šta je bilo presudno da rekonstruišeš svoju ličnost koja je bila proizvod svih loših iskustava?

Uplakana majka koja sedi pored bolničkog kreveta u kojem sam ja ležao.

Koja je tajna formula da se postane šampion u repu od betona kao polazišne tačke do trona kao završne?

Ne znam, to je sve individualna stvar kako ko zamišlja tron. Meni je najbitnije da sam iskren prema sebi, da na taj način pristupam pisanju i stvaranju pesama i da se oslobađam svojih frustracija, a ako se neko pronađe i prepozna to, srce će mi biti ogromno.

Šta je nekad bio rep a šta su danas „uradili od repa?

Razbili su ga u paramparčad.

Šta je za tebe rep i vidiš li neki pomak u istom kod nas?

Generalno ne vidim  pomak. Vidim samo pojedince koji se krvnički bore za očuvanje pravog hip hop zvuka u moru folk repa, i zato ih volim najviše na svetu. Oni drže u životu ovu brutalnu muziku.

Kakvo je tvoje mišljenje o trepu i „novijim talasima i pravcima“?

Nikad mi se nije sviđao trep koji mi radimo. Ima dosta trepera kod nas koji ne znaju da repuju preko takve podloge, a i teme su im Bože sačuvaj. Mada ja i nisam ciljna grupa, tako da, sve cool.

Kada bi zamislio, kakvu bi zemlju poželeo, i da možeš da biraš, šta bi sebi ispunio?

Bez svega onog što sam nabrojao u pesmi „Zamisli“.

Sada kada si novim albumom postavio neki svoj temelj, koji su sledeći koraci u budućnosti?

Već radim na drugom albumu, tako da posla imam preko glave. Cilj mi je da, naravno, nadmašim do sada postignuto po kvalitetu. Idem još ozbiljnije, brutalnije, surovije.

 

About the author

Анђела Андријевић

Дипломирала сам новинарство на Одсеку за медијске студије и тренутно сам на мастер студијама Комуникологије (Филозофски факултет, Нови Сад). Волим да пишем и истражујем. Углавном редовно идем на хип хоп наступе и част ми је да упознајем личности хип хоп сцене. Када се дотичем репа, сматрам да није умро, (како многи хејтери кажу) све док постоје познате главе које остају доследне у томе што раде. Хип хоп је за мене једна врста уметности и стално ми навиру неке идеје са ким ћу све радити текстове. Волим то што радим и пронашла сам се у томе.

Leave a Comment