Intervju Vesti

Intervju – Random

Written by Rista

Marko Lubarda, poznatiji kao Random, svojim jakim rimama, staloženošću i jedinstvenim stilom je već prepoznatljiv ne samo kao član grupe Džej Džej Okoča, već i kao odličan acapella betler. NAjpoznatiji se održava u okviru Rap Skillz-a , a Random je njegov redovan takmičar koji je do sada je ostao upečatljiv zahvaljujući odličnim rep umećem. S obzirom da sa Poetikom čini hip hop duo Okoča, a u pripremi je novi album, neka ovo bude između ostalog i najava za isti, ali će vam reći i o svom samostalnom stvaranju.

Član si grupe Džej Džej Okoča, a Poetik i ti ste izbacili tri albuma u okviru nje. Prva dva su nosila naziv ‘Niko nije spreman’ i ‘I dalje niste spremni’. Da li su za treći album bili spremni?

Za treći su bili spremni, ali mislim da za četvrti neće biti. Prvo, zato što smo izmorili ljude koliko čekaju naredni album, a drugo, jer mi se čini da će biti najbolji album do sada.

Ako bi uporedio Artofacts i Džej Džej Okoču, šta bi dobio?

Dobio bi odličan prikaz evolucije od Homo erectus-a do Homo neanderthalensis-a. Tako da smo sad neđe u neandertalskoj fazi, ali pošto je u pitanju devolucija, znači da napredujemo.

Akapela battle-58 (Copy)

Misliš li da su vas ljudi zapamtili po Okočinim osobinama?

Ako misliš na fudbalera Okoču, po njemu nas sigurno ne pamte. Što se tiče našeg stila, postao je jako brzo naš zaštitni znak i simbol Okoče. Ima dosta onih koji se snebivaju, smetaju im priče iz kvarta, kvarimo đecu i slično, što od početka očekujemo, pa smišljamo kako da pokvarimo još omladine ovim novim albumom.

Šta se desilo sa snimanjem spota za neku od pesama sa trećeg albuma’Ticape’, kada se očekuje?

Pošto smo Poetik i ja bili razdvojeni čitavih godinu dana, snimljeni su samo neki segmenti spota, ostatak je planiran za fotofiniš tekuće godine, Bože podrži, biće ubrzo!

Osim što ste nastupali kao gosti Who See-a i Sivila, ne primećuju se neke značajnije saradnje. Da li težite da budete konkurencija ili se jednostavno ne uklapate kada su muzički ukusi u pitanju?

Sarađivali smo i sa drugim mladim crnogorskim reperima, kao duo i individualno i pokazalo se do sada da postoje dva razloga koji opredjeljuju naše eventualno učešće u nekoj saradnju – dobar trenutak i poklapanje ideja. Evo sad sve pozivam da nam se jave za saradnju, vjerovatno nećemo htjet, ali se isto javite.


U sklopu grupe si avgusta meseca nastupao na Obala festu u Danilovgradu. Kako si zadovoljan reakcijom publike?

Nastupali smo i prošle godine na istom festivalu i iako je to i dalje mala ali odabrana publika, imali smo mnogo bolji odziv i podršku ove godine. Naravno, tu je i ekipa iz Podgorice koja nas vjerno isprati svuda. Volimo Danilovgrad, nije tajna, iako grad sve više tone ima to nešto.

randominacija

Da li je Randominacija stvorila pravu dominaciju?

Prvo, neka se zna da nisam ja Randominacija smislio nego su me drugi prozvali tako a ja prihvatio. Da se ja pitam zvao bih se RanDom Perignon ili RanDom vojske.

Aktivan si u acapella battle-u, koji se održava u okviru Rap Skillz-a. Svestan si da uvek postoji mogućnost da dođe do sukoba na nacionalnoj osnovi. Misliš li da su ovakve manifestacije upravo dokaz da hip hop može spojiti ljude?

U SAD-u ili Kanadi, na primjer, na ovim battle-ovima često dođe do ozbiljnih sukoba, vjerovatno zbog toga jer su plaćeni i jer su granice onog što je dozvoljeno mnogo dalje. Ovdje mi se čini da je veći akcenat na euforiji svih nas iz različitih država koji želimo da A capella Battle rap zaživi. Nepostojanje tradicije ove discipline utiče i na sadržaj i doživljaj samog battle-a, pa tako nekad publika, ali i učesnici teško idu izvan okvira freestyle-a. Sad kad razmislim o tome, možda baš zbog naše prošlosti takva kakva je, svi izbjegavaju da evociraju loše uspomene, iako lično smatram da granice treba u narednom periodu pomjeriti a ulog povećati.

Izgleda da si dosta posvećen acapella bettlovanju I promovisanju istog. Da li si uvek pripremljen ili rime dođu spontano? I ako je potrebna priprema, kako se pripremaš?

Iskoristiću ovo pitanje, koje oslikava čestu zabunu, da objasnim sljedeće: S jedne strane, postoji acapella battle rep koji znači da prije samog betla, dobiješ protivnika kojeg pokušaš da proučiš ukoliko je moguće, i lični život i karijeru, i na bazi tog pripremiš runde na “negov račun”. Pri tome se trudiš da promovišeš i sebe, da se obratiš publici toga grada, ali i da što boljim linijama pokažeš što znaš. Ovaj format je nešto što je nastalo nedavno kod nas. S druge strane, freestyle betlovi u repu postoje mnogo duže i tada se koriste jednostavnije linije koje se smišljaju na licu mjesta. Iako se pripremam za svaki od betlova acapella stila na način na koji sam objasnio, ukoliko mi se pruži prilika, trudim se da kontriram protivniku na neku od linija i pomno pratim njegove strofe kako bih ubacio i neki fristyle element. Smatram da je format acapella betla mnogo bolji jer ti dozvoljava da stvarno predstaviš svoje rep vještine kroz kompleksnije linije.

Tvoj stav- bez dlake na jeziku, da li ti je više pomogao ili odmogao u karijeri?

To još uvijek ne znam, niti da li imam koju dlaku na jeziku niti kako će se odraziti na mene. Da sam svjestan da mi takav, depilirani stav više odmaže karijeri, vjerovatno bih ga promijenio ostavio malo dlaka, makar sa strane.

Sve i da ima malo dlaka sa strane na jeziku, njegovo stvaranje predstavlja upravo suprotno- surovu realnost i muziku kojom ‘kvari omladinu’. S obzirom da smatra da će četvrti album njegove grupe biti najbolji do sada, nama samo ostaje da ga iščekujemo u nadi da će ispuniti naša očekivanja. Ono što je sigurno je da će ostati odličan Acapella betler, jer u svakoj narednoj borbi samo usavršava svoju pojavu i rime.

Miljana Kljajić

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment