Intervju Vesti

[ INTERVJU ] – Saša

Written by Rista

Saša je pre nekoliko meseci izdao svoj album prvenac “Sve Moje Strane” za izdavačku kuću Take It Or Leave It. Od tada je redovan na društvenim mrežama i na svakih mesec, dva izbaci po neki singl sa svog albuma.

Kada si počeo sa pisanjem tekstova, i kada si krenuo sa snimanjem istih?

Pesme sam počeo da pišem još od ranog detinjstva, a 2009-te sam odlučio da ljubav prema rap muzici i pisanju pesama sprovedem u delo, a to je značilo ulazak u studio. Naš rap nisam ono kao počeo juče da slušam, nego baš kao klinac. Bio sam fokusiran samo na pisanju, a kao što već rekoh.. 2009-te se prelomilo i odlučujem da uđem u studio i da probam do tada kao tekstopisac i ljubitelj rap muzike da snimim prvu pesmu.. čisto za sebe.

Koliko je teško danas snimiti album, koji će izaći u prodaju, a ne na internet za šta se većina artista opredeljuje?

Mnogo je teže izbaciti zvanično izdanje zbog finansija, naravno. Kada imaš stalnu šljaku i redovne mesečne prihode, koji nisu baš ni toliko veliki, a ni normalni, uspe nekako da se nešto ušteka i za rap. Svi se sa velikim razlogom opredeljuju da izbace album na internet jer sa zvaničnim izdanjem imaš samo velike troškove, a jako male prihode. Retko ko hoće da kupi album, ruku na srce ima onih koji baš žele original primerak, ali ogromna većina će čekati da se pojavi na youtube-u.. Meni je logično i sasvim normalno, da npr. ako ja volim da slušam tvoje pesme i gotivim te kao izvođača.. onda bi trebao da te ispoštujem tebe i tvoj trud.. . dam ti 300kinti za album, a tipa za koji mesec i 200kinti za nastup.. Ja znam da se nema para i to, ali da se baš toliko nema… . naravno da nije tako. Nije reč o lovi nego o poštovanju izvođača kojeg gotiviš. Mogu da skapiram da je album npr. 1500din. pa da se kaže mnogo je, ali sa ovakvom niskom cenom.. . nikako. Moj album se prodaje u cd-shopovima po ceni od 600dinara, a ja ga prodajem po 300din. Do sada sam lično prodao oko 15-tak albuma i hvala svim ljudima koji su ga kupili. Ja sam inače izbacio svoj prvi album kao zvanično izdanje, najviše za svoju dušu.. što je bila moja velika želja.

Da li si zadovoljan odzivom publike kada je u pitanju album koji je ujedno i tvoj prvenac?

Još je rano za neku ocenu.. maltene je tek izašao i do sada sam samo dve pesme izbacio na youtube. Oni ljudi koji su kupili album imaju samo reči hvale, a i ove dve objavljene su pozitivno prošle.. Kažem.. ima vremena za ocenu, tek nakon što se sve pesme zavrte.. . možemo da damo neku ocenu. Tek dolazi moje vreme i afirmacija je u toku.. tako da videćemo.

Imaš li neke nastupe u planu,ili možda neku promociju cd-a?

Imam u planu nastupe neke, kao i promociju albuma kroz dva do tri meseca… Ima vremena.. neće albumi da pobegnu.

Kako gledaš na današnje stanje naše scene?

Jako pozitivno. Nikad više dobrih afirmisanih i ne afirmisanih rap izvođača. Publika je uglavnom bazirana na afirmisane rap izvođače, kapiram to, ali bi trebala uvek šire da pogleda oko sebe.. jer ima dosta dobrih i ne tako afirmisanih repera. Ja pre kao publika nisam bio toliko baziran na poznate izvođače, koliko na dobru pesmu. Kao što rekoh.. pozitivno gledam na stanje današnje scene, ali jako negativno gledam na medije koji ne daju nikakvu podršku našoj muzici. Sve ti govori kada na TV-u nemaš ni jednu emisiju o rap muzici.. što nije bio primer devedesetih godina kada je scena bila mnogo manja. I sam znaš gde živimo!? Tako da ne trebam da ti objašnjavam ništa..

Novi likovi sa scene su većinom odrasli na domaćem repu, da li je to dobro ili loše i zašto?

Ima likova koji su odrasli na domaćem, tako i ovih koji su odrasli na stranom.. Nije loše.. to ako si odrastao na domaćem repu i došao do trenutka kada si prelomio da ćeš i ti da se oprobaš kao reper.. Važno je da ćeš ti ići u potpuno nekom svom pravcu. Sve izvođače koje sam ja voleo da slušam kao klinac .. totalno imam drugačiji stil od njih.. i ako samo jako gotivio njihov. Bitno je imati svoj put i pravac.

Koji su bili tvoji prvenstveni ciljevi kada si počinjao da ulaziš u hip hop, i da li su ti se ciljevi vremenom promenili?

Moj cilj je bio pre 4godine da snimim dve pesme u studiju za svoju dušu i to je to. Međutim nekoliko dana posle toga se sve jako promenilo.. slušajući te pesme, a najviše čitajući sve moje do tada napisane textove, video sam da tu ima dobrog materijala i nekog potencijala za napredak.. Svoje najbolje tekstove sam uvek stavljao u štek da skupljaju prašinu, da se jednog lepog dana nađu na albumu. A ovako sam povremeno izbacivao i snimao pesme kako bi napredovao. Neke pesme što sam pre snimao sada ne bi, što se tematike tiče, ali jednostavno se moraju preći neke prve stepenice da bi se napredovalo i došlo do tog nekog višeg nivoa.

Sa kim si do sada sarađivao,i da li planiraš u skorijoj budućnosti sa nekim ?

Na albumu sam hteo sebe da izbacim u prvi plan i nisam se mnogo opterećivao gostima, tako da sam imao tri specijalna gosta: CYA, Bladde i glumac Švaba iz filma: Rane. A u budućnosti planiram sa nekim afirmisanim izvođačima da radim.. naravno ako nam se putevi ukrste, i ako budemo imali neku sličnu zamisao. Sigurno je to da će se i dalje snimati.. . sa ili bez njih.

Koji događaj je po tvom mišljenju bio najuticajniji za širenje hip hopa na našim prostorima?

Evo na ovo poslednje pitanje ću ti odgovoriti kratko i jasno… Dolazak na scenu Kize Robin Hood-a.

Marko Ilić

spot za pesmu Psihijatar pogledajte ovde

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment