album Muzika Vesti

Jić – Disko Mahalac

Written by Dimitrije

Danijel PajićJić je MC koji dolazi sa zaječarske hip-hop scene.  Za sebe kaže da je suprug, otac, šljaker, multimedijalni, umetnik i da je bio pionir break dance-a u Boru, gradu u kome je rođen. Nastupao je na različitim festivalima poput Zasram festivala, Fijuk Sajma, Outhide festivala na kojima je u setu sa Fokusom delio scenu sa raznim izvođačima poput Čorbike, Prženo, Mangulica FM, Lenhart Tapes, Voja Killo Killo, FTP, Kene Beri i mnogim drugima. Takođe, gostovao je i na zaječarskoj hip-hop kompilaciji “Vizija nije stala 10 godina“.

Jić je ranije ove godine izdao EP od pet pesama “Disko Mahalac, a naslov ovog EP-ja vodi poreklo od “Mahala bounce” žurki koje vodi i održava grupa ortaka iz Zaječara. Singl “Vozi, Vozi” koji je objavljen pre par nedelja sa pratećim visual videom ujedno je i nastavak cele “Disko Mahalac” priče. Osim toga, Jić je ovih dana izbacio i singl “Satan Mahalski“. U nastavku teksta pročitajte par reči Jić –a za My People magazin o sebi, svom radu i EP-ju “Disko Mahalac“.

“Postoji nešto što se barem kod nas kao muzički iskaz zove turbotronik o čemu je relativno skoro Vice snimio reportažu, a kako je Fokus pored svega što radi jedan od pionira tog muzičkog iskaza, poslao mi je jedan takav beat. Za one koji ne znaju, turbotronik je narodski rečeno eksperimentalno instrumentalna nekomercijalna elektronika koja se oslanja na turbo folk semplove. Sav taj treš je toliko pank da ja jednostavno nisam mogao da odolim tom prvom beat-u. Kao neko ko je pored svega i veliki fan Južnog Vetra, pre svega Sinana Sakića, sve ovo je uz spontanosti koja me prati od starta i normalno i prirodno. To je ujedno i jedan od razloga zašto baš ti semplovi i zašto baš takvi bitovi, a drugi razlog je što je ceo fazon taj “fenomen” turbo folk, nešto po čemu smo kao narod prepoznatljivi na celoj kugli zemaljskoj. Ameri su svojevremeno semplovali svoj jazz, blues, funk, ja semplujem turbo folk. EP imam pet pesama od kojih dve i vizuelni efekat. i to za numeru od koje je sve ipočelo “Živimo Turbo” sa Fokusom, video lyrics u režiji Malosamo i za naslovnu “Disko Mahalac” takođe sa Fokusom, gde je scenario moj, kamera ekipe iz kraja, a edit videa Podlivskog. EP je ocenjen 9/10 od strane terapije.net uz jednu fenomenalno recenziju.

“Mahala bounce” je serijal žurki u gradu na dva Timoka koji ima za cilj promociju sound system kulture, odnosno muzike koja se temelji na bass linijama i koja je plesnog karaktera. Stvar visoke prioritetnosti je i afirmacija lokalnih izvođača (MC’s, DJ’s, instrumentalists) u kombinaciji sa gostima iz drugih gradova i zemalja. Do sada je na pozornici ovog serijala prodefilovalo više od 60 izvođača iz regiona i inostranstva, a trenutno je četvrta sezona u jeku. Ova organizacija, odnosno OOUR, je u jednu ruku i mini izdavačka kuća (narodski ”lejbl”) putem koga se promovišu besplatna EP/LP izdanja lokalnih autora.

https://www.youtube.com/watch?v=LnyfFahS8qk

“Singl “Vozi, vozi” nastao je iz ideje o nastavku te krvave bajke, fantomu urbane opere Disko Mahalcu, usput trudeći se da celokupan projekat bude makar za jedan stepenik više od svega predhodnog što sam do sad uradio. Velika je razlika u onome šta danas prati trend i onome šta je zapravo trend danas. Da sam razmišljao o tome šta je danas trend, ne bi bilo Disko Mahalaca. Dakle, vodio sam se isključivo onim šta danas prati trend, a to je da slušaoc retko kad ima vremena za neke veće projekte od singla i da jednostavno šta god radio i kako god radio skoro pa nikako ne izaziva pažnju ako nema nekog vizuelnog efekta. Takvo je vreme danas, mirili se sa tim ili ne. U to ime singl ” Vozi, vozi” dobio je i svoj video visual u režiji Podlivskog, a kad smo već kod ljudi koji su učestvovali na projektu, moram da spomenem da je beat radio Agos, a mix i mastering multimedijalni umetnik i moj veliki prijatelj Miloš Šljivar.”

“Morali bi oni koji to žele prvo da preslušaju moj prvi zvanični EP “Disko Mahalac”, a onda da makar u obrisima poznaju lik i delo Ivice Čuljaka u narodu poznatijeg kao Satan Panonski kako bi im priča bila nešto jasnija. Ni na kraju pameti mi nije da sebe poredim sa tim van vremenski umetnikom, ali jedna stvar nam je zajednička, a to je pank. Odmah se nameće pitanje kakve veze imaju pank i rap, a ja ću samo citirati jednu izjavu Ivice Čuljaka: “Ja sam Satan Panonski po narodnosti panker, a po zanimanju prijatelj.” Ono što pored svega može još slušaocu da bude interesantno jeste i animirani video lyrics koji je sasvim spontano
nastao iz jednog mog nezavršenog likovnog izleta grafitnom olovkom na inicijativu čoveka koji je na predhodnom singlu radio mix i mastering – Miloša Šljivara. Za beat ovog singla bio je zadužen ponovo Agos, a mix i mastering radio je Marcony Voodoopurple.”

EP Disko Mahalac izdat za prvu nezvanični kuću na prostorima bivše Juge “Slušajnajglasnije“. Ova nezavisna kuća postoji još od 1988., a njen tvorac je Zdenko Franjić – jedna od najvećih underground njuški, ako ne i najveća na ovim prostorima. Ja sam tu dospeo sasvim slučajno. Naime, prvi bubnjar Goribora i moj prijatelj Goran Ljubić, čuvši EP, poslao je uz moju saglasnost sve to Zdeni. Nakon par dana Zdena se javio Goranu u fazonu “nek se momak javi”. Sve ostalo je istorija od Mahale do Zagreba. EP je dobio i svoje fizičko izdanje za koje treba izdvojiti 600 din plus ptt ako neko želi svoj primerak za vitrinu. Moje ime je stalo uz imena kakva su Satan Panonski, Majke, Goribor, Mašina, Spoons, Damir Avdić… Što bi rek’o Cane Partibrejkers ” Sve velike stvari za nas Srbe, desile su se u Zagrebu.”


Rad Jić-a možete ispratiti na youtube kanalu Disko Mahalac, njegovoj fejsbuk ili instagram stranici.

About the author

Dimitrije

Leave a Comment