Blog

Kako uspeti bez talenta i najskuplje opreme

Written by sasakostov

Svaki čovek ima određeni talenat i potencijal da postigne nešto u životu. Svaki čovek ima podjednake mogućnosti da uspe u određenoj oblasti koja ga interesuje. Razlika između onih koji nešto postignu i onih kojima to ne pođe za rukom je isključivo u njihovoj želji da se trude i žrtvuju da bi postigli uspeh.

Uspešnim ljudima se ne treba diviti zbog njihovog talenta, jer talenat nije ono pomoću čega su postigli rezultate. Uspeh su ostvarili radom i taj rad je ono što treba ceniti i vrednovati. Talenat je „dar od Boga“, nešto što određuju genetičke predispozicije. Besmisleno je hvaliti osobu zbog nečega za šta se ona nije trudila da dobije. Ako ćete nekome da se divite, divite se radu i trudu koji je određena osoba uložila da bi došla tu gde jeste. Ako mislite da nemate dovoljno talenta za oblast kojom želite da se bavite, ne dozvolite da vas to obeshrabri jer vam talenat nije potreban za rad. Svako može da radi i vremenom postane bolji od osobe koju je do tada idealizovao.

„Rad pobeđuje talenat kada se talenat ne trudi.“ Radom, ponavljanjem, dolazi se do poboljšanja, prepoznajete ga tako što shvatite da isto ono što ste do određenog trenutka radili sada možete da uradite mnogo bolje. Suština je u konstantom ponavljanju iz kojeg ćete primetiti greške koje pravite i naučićete kako da ih ne pravite iznova. Ko ne radi on ne greši i ne uči ništa novo, stoji u mestu bez ikakvog napretka.

Ako pravite bitove, radite produkciju, miksate, komponujete, repujete, pevate, bitno je da što više to radite jer ćete tako postati bolji u tome. Najbolji producenti/bimejkeri će vam reći da njihovi prvi bitovi nisu zvučali profesionalno. Najbolji reperi će vam reći da su njihove prve pesme bile loše. Međutim, da bi znali razliku između lošeg i dobrog, morali su da rade i prave greške.

Reperima je uglavnom najbitnije da dođu do profesionalne opreme, misleći da je u skupljoj opremi tajna uspeha. Moja poruka početnicima je da je oprema za snimanje NEBITNA. Lako je otići u najbolji studio i snimiti bilo kakvu pesmu, ali da li vi želite da napravite bilo kakvu pesmu? Naravno da će snimanje na kvalitetnoj opremi kad tad postati neophodno, ali džabe to ako vi kao izvođači niste kvalitetni. Radite na svojim tekstovima, na izvedbi istih. Ne ograničavajte svoju kreativnost, nemojte se plašiti da napišete tekst o nečemu o čemu niko pre vas nije pisao. Naučite da pišete PESME od početka do kraja.
Posebno bih skrenuo pažnju na rad bitmejkera i producenata. Previše puta je dokazano da producenti koji rade u svojim spavaćim sobama uspevaju da naprave proizvod koji po kvalitetu može da se meri sa proizvodima stvorenim u najbolje opremljenim muzičkim studijima, naročito kada se radi o hip-hop muzici. Nema veze ako od opreme imate samo kompjuter bez ikakve specijalne zvučne karte i jedan par slušalica. Radi se o vašoj volji, želji i poznavanju sopstvene opreme. Morate da poznajete svoju opremu da biste znali kako da izvučete maksimum iz nje, treba da znate kako šta zvuči na njoj i koliko vi možete kasnije da promenite, da poboljšate nešto u procesu miksanja. Marketing takođe ima veliku ulogu, mada ovo nije tekst o tome. Hoću samo da kažem da je i dobar marketing dokaz da najuspešniji producenti nisu uvek oni koji imaju najbolju opremu.

Producenti amateri se zaleću sa kupovanjem opreme za koju ni ne znaju da li će im stvarno biti potrebna. Veća mikseta će stvarno uticati na lepši izgled prostorije koja predstavlja studio, ali da li je vama zaista potrebna ta mikseta? Podsećam, ta mikseta neće sama raditi posao, tako da vam je potpuno nepotrebna ukoliko ne znate koje dugme čemu služi. Cena je uglavnom pokazatelj kvaliteta, ali da li vi stvarno morate da radite na najskupljoj opremi da biste postigli najbolje rezultate. Naravno da ne. Bolje je da uložitite novac u neku literaturu o muzičkoj produkciji, e-knjigu ili video tutorijal iz kojih možete naučiti teoriju koja će moći da se primeni u praksi na bilo kojoj opremi. Praksa jeste najvažnija, ali teorija vam objašnjava kako šta da koristite u praksi.

Oprema ima ograničene mogućnosti, ali ljudski mozak nema. Bitno je samo ono što vi kao sposobni ljudi koji imaju znanje možete da uradite sa datom opremom, jer vi koristite opremu, a ne ona vas.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment