Najava Vesti

Hip Hop Bioskop – Rapresent @ SKC (mala sala)

U nastavku serijala Hip Hop Bioskop, koji se realizuje u saradnji My People magazina i SKC-a, biće prikazan autorski dokumentarni film rediteljke Ivane Todorović, iz 2009. godine, o jednom od krajnje autentičnih grafitera Beograda iz druge polovine prethodne decenije (Bojan Radanov RAPRESENT, 29. 5. 1988 11. 6. 2009).

Film je nastao kroz druženje rediteljke sa Bojanom koji je u doba rada na filmu bio aktivan u Akademskom filmskom centru Doma kulture Studentski grad, gde je, u okviru Festivala animiranog filma „Balkanima“ organizovao internacionalni „graphitty jam“, kada su učesnici te akcije ceo podzemni prolaz kod Studentskog grada pokrili grafitima. Za Bojana, kako nam to film otkriva, grafiti umetnost bila je jedino polje u kome je mogao biti potpuno slobodan i svoj i ona mu je omogućavala svojevrsni beg od traumatične svakodnevne realnosti beskućnika i ovisnika o heroinu, od čijih posledica jer tragično preminuo u svojoj 22. godini, šest meseci nakon završetka ovog filma. U ovom filmu zabeležena je Bojanova svakodnevica i pokazan njegov način izrade grafita, ali metodom koji uspeva da izbegne i socijalnu patetiku i distancu u prikazivanju, dajući pun dignitet Bojanovom radu i borbi sa, za njega krajnje nepovoljnim, društvenim okolnostima. Premijera ovog filma održana je 2009. na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Londonu (LIDF), da bi kasnije bio prikazan na više desetina festivala i osvojio nekoliko nagrada.

Nakon projekcije gost tribine je Ivana Todorović – autorka filma Rapresent koja će pričati o nastanku filma ali i odgovarati na sva pitanja vezana za film. Pored nje, goti će biti i crtači grafita koji će prenositi svoje utiske o glavnom junaku filma.

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment