Blog

Neostvarene rep “super grupe” (1. deo)

Written by sasakostov

„Super rep grupom“ se smatra grupa izvođača sa već zapaženom i uspešnom solo karijerom. Neke od najuspešnijih rep super grupa su Slaughterhouse, Westside Connection, 213, Dungeon Family, Ruff Ryders, D.I.T.C., Gravediggaz, TRU (The Real Untouchables) itd. Ovaj tekst govori o super grupama koje nikada nisu ostvarile svoj potencijal, grupama koje su imale nekoliko objavljenih pesama bez zvaničnog albuma, kao i onih koje su ostale samo neostvarena ideja.

1. The Commision

The Commision je bila zamisao The Notorious B.I.G.-a. Tokom 1996. godine, hip-hop podžanr “mafioso rap” je postajao sve popularniji. Radili su ga Raekwon, Kool G. Rap, zatim Nas na svom drugom albumu i sa grupom The Firm. Članovi grupe The Commision su bili Biggie, Puff Daddy, Jay-Z, Lil’ Cease, Charli Baltimore i Lance Riviera. Svako od njih je imao poseban nadimak kao član grupe, a Biggie ih je naveo na početku svoje pesme “What’s Beef” sa albuma “Life After Death”. Njegovo ime je bilo Frank White, po čuvenom dileru droge iz New York-a. Puff Daddy je još u ovom periodu dobio nadimak P. Diddy. Jay-Z je bio Iceberg Slim, po poznatom američkom makrou. Lil Cease u ovo vreme takođe bio član Biggie-jeve ekipe Junior M.A.F.I.A. i njegov “The Commision” nadimak je bio Caesar Leo De Janeiro. Ženski MC Charli Baltimore je devojka koja je u to vreme bila u vezi sa Biggi-jem. Zadržala je originalni nadimak koji potiče od istoimene uloge Geena-e Davis u filmu “The Long Kiss Goodnight”, gde glumi CIA ubicu. Producent Lance ‘Un’ Riviera je imao nadimak Uncle Paulie. Osim pesme “What’s Beef”, u pesmi “Victory” sa Puff-ovog albuma “No Way Out” iz 1997. godine se može čuti kako Biggie i Puffy oslovljavaju jedan drugog po “The Commision” nadimcima i pominju naziv ove grupe. Ipak, osim nekoliko međusobnih saradnji pojedinaca na njihovim albumima, zvanične pesme ove grupe nikada nisu nastale. Nažalost, Biggie-jeva smrt 1997. godine je sprečila bilo kakvo zajedničko stvaranje ovih izvođača. Takođe, Jay-Z je dve godine kasnije izbo nožem Lance-a Riviera-u u noćnom klubu, nakon dojave da je Lance pravio piratske kopije tada aktuelnog Jay-ovog albuma “Vol. 3…The Life and Times of S. Carter”.

2. Murder Inc.

Murder Inc. je dobro poznata izdavačka kuća koju je 1999. godine osnovao A&R/producent Irv Gotti, zajedno sa njegovim bratom Chris Gotti-jem i reperom Ja Rule-om. Irv Gotti je još pre cele te priče bio u odličnim odnosima sa Jay-Z-jem i DMX-om. Bio je prisutan kada su Jay-Z i Dame Dash osnovali svoj Roc-a-fella Records i čak se pojavio kao producent na Jay-ovom debi albumu „Reasonable Doubt“. Iako je radio sa njihovim izvođačima, Gotti nije bio član Rocafella već Def Jam Records-a, gde je radio kao A&R i pronalazio talente. Jedan od rep talenata kome je omogućio potpisivanje ugovora je bio DMX, koji je ostvario ogroman veliki uspeh 1998. godine i to sa dva objavljena albuma u toj godini. Jay-Z je na drugoj strani takođe postajao sve uspešniji i uticajniji na rep sceni. Budući da je Irv Gotti imao udela u uspehu oba rep izvođača, ljudi iz Def Jam Records-a su mu pružili mogućnost da osnuje svoju izdavačku kuću pod okriljem njihove. Tako je nastao Murder Inc. Records. Irv je na samom početku omogućio novajliji Ja Rule-u da snima pesme sa najjačim rep izvođačima Def Jam-a, Jay-Z-jem i DMX-om. Ja Rule je prvi reper koji je izdao album za Murder Inc., radi se o albumu „Venni Vetti Vecci“ iz 1999. godine, a iste godine je nastala ideja za rep grupu koja bi se zvala Murder Inc. i čiji bi članovi bili DMX, Jay-Z i Ja Rule. Njih trojica su se čak zajedno slikali za naslovnu stranu rep časopisa XXL i snimili nekoliko pesama, ali grupa se ubrzo raspala, bez urađenog albuma. Kao glavni razlog razilaženja, Ja Rule i Irv Gotti su naveli netrpeljivost između Jay-Z-ja i DMX-a. Obojica su imali preveliki ego i želju da sami budu najbolji na rep sceni. Ja i Irv su izjavili da je bilo prosto nemoguće dovesti obojicu u istu prostoriju, a kamoli da rade zajedno kao grupa. Poznato je da su oni do tada već gostovali jedan drugom na albumima, ali takođe se zna da uglavnom nisu bili zajedno u studiju tokom snimanja ovih pesama. Međusobni sukob Jay-Z-ja i DMX-a je počeo još sredinom devedesetih godina kada su odmerili snage u višesatnom, danas čuvenom freestyle battle-u u jednom bilijar klubu u Bronx-u. Snimci battle-a ne postoje, očevici su govorili da je bilo nerešeno, dok je DMX oduvek besno tvrdio da je on bio pobednik. O tenziji koja se mogla osetiti tokom tog battle-a govori i činjenica da su u jednom trenutku pripadnici obe strane potegli pištolje jedni na druge. Što se tiče pesama grupe „Murder Inc.“, najpoznatija je sigurno „It’s Murda“ koja se našla na Rule-ovom albumu „Venni Vetti Vecci“. Na internetu se može pronaći još nekoliko pesama u kojima se pojavljuju sva trojica, kao što su “Murdergram”, “Time To Build” i “If It’s On It’s On”.

To be continued…

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment