Blog

Neostvarene rep “super grupe” (2. deo)

Written by sasakostov

3. All City Chess Club

All City Chess Club je grupa koja je nastala u aprilu 2010. godine. Osnovali su je Pharrell Williams i Lupe Fiasco. Lupe je objavio vest o ovoj grupi na svom Twitter profilu gde je pored svog imena naveo imena ostalih članova: Ashter Roth, B.o.B., The Cool Kids, Charles Hamilton, Blu, Diggy Simmons, J.Cole, Wale i Pharrell (pod imenom DJ Skateboard P). Očigledno je da je ovaj sastav okupio repere koji su se svojevremeno našli na Top 10 Freshmen listi časopisa XXL (izuzev dua The Cool Kids). Lupe iz 2009. godine, B.o.B.,Wale, Ashter, Blu i Charles iz 2010. godine, J.Cole i Diggy Simmons iz 2011. Mada se nije našao na ovoj listi, reper Dosage je takođe član, s obzirom na to da se pojavio u jedinoj zajedničkoj pesmi grupe. Mnogi od ovih izvođača su imali probleme sa održavanjem svojih solo karijera nakon potpisivanja ugovora za velike izdavačke kuće. Neki od njih su kasnije ipak uspeli da se snađu, dok su se ostali povukli iz šou biznisa i nastavili da snimaju i objavljuju pesme za sebe i najvernije fanove. U teoriji, rep grupa sa 12 članova zvuči super, ali u praksi je bilo nemoguće da se svi izvođači usklade. Jedina zajednička pesma koju su snimili je „We Beamin’“, remiks pesme „I’m Beamin’“ sa solo albuma Lupe Fiasco-a L.A.S.E.R.S. U pesmi su učestvovali svi članovi osim J.Cole-a.

4. Fantastic Four

Fantastic Four je trebalo da bude tzv. „conscious rap“ grupa u kojoj bi učestvovali Common, Talib Kweli, Pharoahe Monch i Black Thought is grupe The Roots. Black Thought je 2001. godine u emisiji „The Wake Up Show“ kod Sway-a i Tech-a ujedno najavio svoj prvi solo album i Fantastic Four album. Međutim, ideja o grupi je ostala nerealizovana. Razlog razilaženja članova grupe je nepoznat, verovatno su pojedinci više želeli da se okrenu svojim solo karijerama. Ne postoji nijedna zvanično objavljena Fantastic Four pesma. Jedine dve pesme u kojima možemo čuti pojedine članove grupe zajedno su Black Though, Common, Pharoahe Monch, Absolute – Live from the DJ Stretch Armstrong Show i pesma “Guerrilla Monsoon Rap” sa albuma Talib Kweli-ja, u kojoj se još pojavljuju Black Thought, Pharoahe Monch i Kanye West.

5. Child Rebel Soldier

CRS (Child Rebel Soldier) je grupa koju su 2007. godine osnovali Kanye West, Pharrell Williams i Lupe Fiasco. Grupa je nastala nakon objavljivanja zajedničke pesme „Us Placers“ koja se našla na Kanye-ovom mikstejpu „Can’t Tell Me Nothing“. Pesma je zapravo bila Lupe-ova ideja za njegov mikstejp i želeo je da je snimi sa Kanye-om i engleskim reperom The Streets-om. The Steets nije odgovorio na ponudu, a Kanye je nakon snimanja svoje deonice pesmu poslao Pharrell-u. Pharrell je takođe i smislio naziv Child Rebel Soldier.
Ubrzo je krenula priča o zajedničkom albumu, a 2008. godine su objavili drugu zajedničku pesmu „Everybody Nose“. Zapravo, radi se o remiksu istoimene pesme Pharrell-ove grupe N.E.R.D. u kojoj se osim pomenute trojice pojavio i Pusha T. Ubrzo je snimljen i spot za ovaj remiks na kome su se izvođači potpisali kao CRS. Obe verzije pesme se nalaze na N.E.R.D. albumu „Seeing Sounds“. Godine 2009. godine, Lupe Fiasco je najavio CRS album za 2010. godinu, uz izjavu da grupa ima 4 gotove pesme, da bi u budućim intervjuima govorio da ovaj album neće biti završen i objavljen. U oktobru 2010. godine, Kanye West je objavio jednu od CRS pesama u okviru svojih „GOOD Fridays“ izdanja. Radi se o pesmi „Don’t Stop“, za koju je Lupe Fiasco izjavio da je snimljena još 2008. godine.

To be continued…

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment