Blog

Počinje prvo battle rap takmičenje u Srbiji

Written by sasakostov

Battle rap nije samo prozivanje protivnika na osnovu njegovog ličnog opisa. Rap battle nije ni kada MC u svoju korist prebaci ono što mu je protivnik rekao i ponizi ga „njegovim oružjem“. Battle rap traži kreativnost na sve moguće načine. Ako MC nije gangster, ali sklopi takav gengsta pančlajn da se ljudi oduševe, to se ceni. Ako MC koristi cveće kao metaforu, koga briga što je koristio cveće ako je uradio to na zanimljiv način. Ovo je borba reči, tako da je igranje sa istima najvažnije.

U slučaju da dva ortaka moraju da betluju, činjenica da se dobro poznaju im ne sme biti izgovor za nekvalitetan performans. Ovaj izgovor korsite oni koji misle da se betl svodi jedino na ono što sam pomenuo u prethodnom pasusu. MC-jevi u ovom slučaju treba više da se potrude da verbalno unište jedan drugog bez ličnih prozivki. U današnje vreme, na domaćoj sceni, većina repera se međusobno dobro poznaje i često druži. Svako pokušava da bude „ortak“ sa svakim u slučaju da im jedan od njih nekada zatreba za dalji napredak u karijeri.

My People i Get A Garbage su odlučili da zajedničkim snagama organizuju prvo battle rap takmičenje u Srbiji. Razgovarali smo i shvatili da je ovakav hip-hop događaj ono što zaista nedostaje domaćoj rep sceni. Naravno, pravila takmičenja najvećim delom preuzimamo iz profesionalnih američkih battle rap takmičenja. Koga interesuje o čemu se radi, neka gugla URL (Ultimate Rap League), KOTD (King Of The Dot), Grind Time Now, UW Battle League, Fight Klub, Lionz Den, iBattle Worldwide itd.

1. Najvažnije pravilo je da će se repovati bez muzičke podloge. Nijedan MC neće dobiti šansu da svojim flow-om nadoknadi nedostatak kvalitetnih rima, koliko god on bio fantastičan u snimljenim pesmama.

2. Ovo nije freestyle takmičenje, tako da će MC-jevi repovati unapred pripremljene, napisane tekstove. Svaki MC će na vreme saznati ko mu je protivnik, imaće najmanje dva meseca da napiše najbolji tekst i da uvežba njegovo izvođenje.

3. Oba MC-ja će repovati ili po jednu rundu u trajanju od 6 minuta, ili po tri runde u trajanju od 3 minuta. Nebitno je koliko će linija to biti, dokle god ne prelaze limit. MC može da pravi duge pauze, da više puta ponovi iste rime, bukvalno sve što misli da će mu doneti pobedu/simpatije publike. Na njemu je da odluči kako će iskoristiti svoje vreme.

4. Neće biti sudija, jer je zanimljivije prepustiti publici vođenje debate oko pobednika. Takmičenje bez sudija uklanja svaku sumnju o bilo kakvom nameštanju pobednika i takmičarima oduzima mogućnost da odluku sudije iskoriste kao izgovor za svoj loš materijal. Takođe, ni publika neće imati priliku da kaže kako neki sudija nije kompetentan.

Prvi betl je već dogovoren i biće održan narednog meseca, kao prava najava takmičenja. Posle ovog betla, događaj će se održavati na svaka dva meseca, a finale će biti krajem godine. Uskoro ćemo objaviti i detaljne informacije o prijavljivanju MC-jeva za takmičenje.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment