Blog

Poruka FB stranici koja želi da ugasi hip-hop

Written by sasakostov

Pisanje ovog teksta je pokrenuo ogroman bes koji sam osetio nakon što sam saznao za određenu stranicu na Fejsbuku koja u poslednja dva dana privlači pažnju obožavalaca repa svojim hejtovanjem hip-hopa. Jeste da je nedavno izašlo nekoliko novih kvalitetnih rep pesama i spotova, pa čak i sjajan betl rep video, ali važnije mi je da skrenem pažnju na ove bezobraznike koji me nerviraju. Budući da pišem ovaj blog o hip-hopu svake nedelje, osećam obavezu da odreagujem.

Kao prvo, hip-hop je najbolja muzika na svetu. Svi oni koji ne vole hip-hop su sigurno fanovi turbo-folka i Grand parade. Realno, ako ne slušaš hip-hop, jedino ti turbo-folk preostaje. Ko ne sluša hip-hop sigurno ne sluša neki drugi kvalitetan žanr, npr. rok ili džez, nego 100% obožava Seku Aleksić i Sandru Afriku koje su 100% lošije od hip-hopa.

Ne samo što je najbolja muzika, hip-hop je kultura. Šta znači „kultura“? Pojam „kultura“ znači da imaš manire, da znaš pravila lepog ponašanja i svakodnevno ih primenjuješ. Znači da se ljubazno ophodiš prema svojim ortacima, porodici i devojkama. Znači da svaki problem prvo pokušavaš da rešiš razgovorom. Znači da izbegavaš poroke, ne pušiš i ne piješ, kloniš se kriminala i svih sumnjivih radnji koje te mogu uvaliti u nevolju sa policijom ili roditeljima.

Dakle, hip-hop je muzika koja promoviše prave vrednosti. Dr Dre, Eminem i Snoop Dogg su samo neki od najpoznatijih repera koji su, recimo, izbegavali korišćenje uvredljivih izraza za žene u svojim tekstovima. Takođe, kladim se da ne možete da navedete ni jednog poznatog repera koji je u pesmi pričao da diluje drogu i ubija ljude, jer to nije način života koji hip-hop podržava. Sećam se koliko sam bio iznenađen rimom Prodigy-ja iz Mobb Deep-a u pesmi „Shook Ones“. Kada sam čuo „Rock you in your face, stab your brain with your nose bone!“ ništa mi nije bilo jasno, čak sam se malo i uplašio. Međutim, dobro je da je to bio prvi i poslednji put kada je neki reper promovisao primenu nasilja u svojoj muzici, ubrzo se pojavio Master P koji je promenio pravila igre.

Da li treba da govorim o pozitivnom uticaju hip-hop muzike na mlade ljude u Srbiji? Koliki je samo broj momaka kojima je život krenuo na bolje nakon što su uzeli mikrofon u ruku i počeli da snimaju rep. Koliko su samo pregleda na YouTube-u i lajkova na Facebook-u sakupili. Na prvu loptu ćete pomisliti da to nije bitno, ali ti podaci su mnogo više od brojki, njihova vrednost je neprocenjiva. Zamislite koliko se život jednog repera promeni kada devojke počnu da mu pišu „<3“ na“zidu“ Facebook profila, nakon slušanja neke njegove pesme koja ih emotivno prodrma. Zamislite broj njegovih ortaka, poznanika i komšija koji uopšte ne bi znali koliko teško žive, koliko nemaju para, da ih on ne obaveštava o tome u svakoj drugoj pesmi. Zar on treba da odustane i izneveri svoje fanove? Zamislite ponos roditelja koji slušaju pesmu svog sina u kojoj on opisuje celodnevnu bleju i ispijanje piva u kraju sa ortacima dok ih panduri posmatraju iz svog automobila. Prokleti policajci i vlast, samo žele da sabotiraju produktivnost mladih ljudi.

Hip-hop je mnogo više od muzike. Hip-hop je svuda. Hip-hop je način života, religija. Hip-hop je vazduh koji udišem, hip-hop mi je u krvi. Hip-hop i ja smo jedno. Ne mogu da promenim ničije mišljenje, ali morao sam jasno da odgovorim ljudima koji vode spornu stranicu i upravljaju masom koja želi da ugasi hip-hop.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment