Dance Art Report Vesti

Raport: Inspiration Jam @ Malme

Written by Rista

flyer

Mesto dešavanja je park u Malmeu (Švedska). Pravi Bronx fazon na otvorenom ali na EU način pod velikim fensi  šatorom gde su smešteni  bina, dj pult, osvetljenje, odlično ozvučenje i sve ostale potrebštine.

Sudije: Lamine-Francuska, Pocket-Korea, Jam one-Švedska

Dj Renegade i Dj Jebel su bili na nivou, sve vreme vrteli dobre break-ove i funky groove…

dj renegade

Host– Chara je vodio program na veoma komičan način, ocenjivao je i zezao sve redom : )

Ovim redosledom je tekao jam :

Kvalifikacije: Pored mnogo švedskih crew-ova bio je i Recognize crew. Luka je odradio funky toprock,a Bursa je imao lep ulaz sa dosta finesa i dobrom staminom. Predstavili su having fun na pravi način ali bez dovoljno moves-a što ih je koštalo ispadanja. Po završetku kvalifikacija sudije su odabrale 8 crew-a koji će se battle-ti protiv top 8 (Soul maverics-Velika Britanija, La smala-Francuska, Predatorz-Rusija, Yugoslavian bboys-Srbija Bosna, Flava few-Norveška, Natural effects-Danska, Morning of owl-Korea i Rugged solutions-Holandija)

Sideshow recognize

Open cypher:  Ovaj cypher je bio na bini, a uz to i najavljen pa, po mom mišljenju, ovo nije real bboy cypher koji se dešava uvek spontano ali to ne znači da nismo videli dobre skillz-e, svi su peglali. Izdvojiću par igrača koji su dominirali : Bgirl Crazy grandma, ova bgirl zaslužuje poštovanje jer ima 72 godine i totalno podržava ovu subkulturu. Uskoro ćete moći da pročitate i njen intervju.  Bboy Lamine predstavlja Francusku i Vagabonds crew, neverovatna energija i ako je prešao 30-tu, ima specifičan flow i originalne moves-e, vidi se njegov stalni napredak, definitivno čovek sa kojim treba pričati i od koga treba učiti. Ostali koji su rokali: Octagon, Grounded, De la kingz, Above the cluds, Recognize, Rebels… +top8 crew-ovi.

crazy grandma freez

Osmina finala: Top 8 crew-ovi su deklasirali sve crew-ove koji su prošli iz kvalifikacija, pa nije bilo baš interesantno za gledati, tako da ništa više neću ni napisati, pravac četvrtfinale!

Četvrtfinale:
Soul maverics VS Natural effects – Battle je bio na nivou dve dobre ekipe. Soul Maverics su više koristili grupnu energiju i odradili par dobrih rutina, sve vreme se sticao ustisak da upravljaju battle-om,zato su i prošli u polufinale. Bboy Blanka je u drugom izlazu pokazao da je iskusan igrač, okrenuo je igru na svoju stranu uz odličan toprock, energičnim i brzim godown-sima je ispratio svaki bit ali jedan izlaz nije dovoljan za pobedu.

Sou mverics

Ragged solutions VS Predatorz – Battle je sve vreme tekao neizvesno ali na malo slabijem nivou od onog na koji smo navikli da gledamo ova dva crew-a. Prva odluka sudija je bila nerešeno. Po mom mišljenju Predatorz su bili za nijansu bolji samo zbog stamine. U produžetku su rusi izgubili, imali su dobre powermoves-e i trikove ali im je energija pala. Rugged solutions je imao totalno raw bboy flava,lep toprock sa dosta basic footwork-a i original moves-a .

Jamal

La smala VS Flava few – Baza Flava few su raw bboying ali u ovom battle-u nisu bili baš dovoljno raw, delovali su nesigurno. La smala je bila samouverena i mnogo jača sa trikovima, generalno malo slabiji battle ali La smala je odigrala dovoljno za dalji prolazak. Ovo je bio najslabiji battle u četvrtfinalu.

Flava few

Morning of owl VS Yugoslavian bboys – Morning of owl je specifičan crew i njihova igra je zasnovana na raznim veštinama i plesovima, mogu se videti prinesi borilačkih veština, savremenog i modernog plesa ali osnova im je bboying. Odigrali su odlično, imaju energiju i moves-e koji publiku ni sudije ne mogu ostaviti ravnodušnim, dobri kao tim, imaju puno rutina i extremno su originalni. Yugoslavian bboys, Padre je pokazao dobro snalaženje i korišćenje muzike u svim nivoima toprock, go downs, footwork, freez. Goofy je imao slabiji powermoves nego u osminifinala ali opet dovoljno da može da parira koreancima. Generalno su imali dobar stav i izgledalo je da su došli sa ciljem da pobede.Na kraju battle-a sva trojica sudija su pokazala na Morning of owl.Iz mog ugla gledanja na battle želeo sam da vidim barem još jednu rundu jer mislim da su naši bboys-i trebali da dobiju priliku zbog peglanja sirovog bboying-a.

Yugoslavian bboys

Polufinale:
Polufinalni battle-ovi su bili Soul maverics VS Ragged solutions, La smala VS Morning of owl. Ove betlove možete videti na youtube-u, ja ih nisam video uživo jer sam razgovarao sa organizatorom…

Organizacija:

Organizator celog jam-a je švedski crew DE LA KINGS, evo koji su cilj imali organizovanjem ovog dogadjaja: “Mi ovo radimo za Švedske igrače da bi mogli da se battle-aju sa internacionalnim crew-ovima bez potrebe da putuju širom sveta,tako stvaramo jače interesovanje za ples u Malmeu. Vidimo ovo kao pozitivnu stvar i radimo ovo sa dobrom namerom, od kada smo mi imali priliku da posetimo sličan jam koji nam je pružio visok kvalitet bboyinga. Sada se trudimo da sa našim jam-om obogatimo igračima njihove plesne arsenale. Drago nam je kada vidimo da su bboy-si iz vaše zemlje došli da nas podrže i imamo prilike da sada i mi sa vama razmenjujemo mišljenja i pokrete!”

de la kings

Finalisti su Morning of owl i Rugged solutions ali pre finalnog battle-a imamo nastup sudija:

Jam one – Old school bboy iz švedske sa odličnim osnovama, čistim ground powermoves-ima i old school bboy stavom!

Lamine – bboy kojeg sam vam već na početku teksta opisao. Imao je energičan ulaz, jak, kreativan i na kraju njegov tipičan izlaz iz runde koji svi znaju.

Lamine

Pocket – Ovaj bboy nije ljudsko biće nego mašina hehehe. Njegova osnova svega je letenje, to jes’ powermoves toliko energičan i brz da daje utisak gledaocu da on zaista leti. Sve što možete zamisliti je povezao:  flare, airtracks,new level airtracks,tracks, hedspin, windmill, ma sve, sve… Evo youtube link pa pogledajte jer je rečima teško opisati , što se tiče powermoves- a definitivno jedan od najboljih na svetu.

Dj i host su takodje imali svoj break izlaz, pošto su old school bboy-si .

Posle predstavljanja sudija publika je počela da dolazi u većem broju i do kraja je održavala ne sjajan ali dovoljan hype igračima!

Crowd

Finale: Morning of owl VS Rugged solutions

Dj Jebel je držao stvari u svojim rukama bboys-i su samo pratili i uživali. Morning of owl je imao odlične rutine kojim su podizali publiku i držali energiju na svojoj strani. Prva runda im je bila slabija ali su se poslednje 2 probudili. Rugged solutions su igrali na svoj način, originalnost i osnove na prvom mestu ali osetio se pad enrgije. Sky chief je bio totalno off bit, njegov partner je uzeo prvu rundu sa prekreativnim ulazom, mix svega koji je imao vodeni  flow ali to je bilo sve sa strane Holandjana. Posle prve runde je krenula dominacija koreanaca i video se pad samopouzdanja kod Ruggeds-a. U ovom battle-u je bilo mnogo crowd pleasing moves-a tipa salta i drugih akrobacija sa obe strane. Korea je u drugoj i trećoj rundi uzela stvar u svoje ruke. Pokazali su mnogo originalnih freez-ova, spining movement-a i sa odličnim stavom su došli do pobede. Sudije su presudile u njihovu korist.

Morning of owl

Pobednici Morning of owl KOREA

happiness

Na kraju su dobili zasluženu nagradu ali na mišiće hehe, šala mala. Isplaćeno sve do poslednje krune, dobar standard  = dobra nagrada.

1st place

Jam je bio STRICTLY BBOYING, visok level igre i mnogo igrača koji zaista podržavaju i ulažu u ovaj ples. Generalno bboys-i ne vole da igraju na bini ali izgledalo je da im ne smeta, odlična muzika, malo pravih sajfera ali dobra atmosfera. Svaka pohvala za DE LA KINGS CREW na organizaciji KEEP DOING YOUR THING!

Luka Lukić

detaljnu fotogaleriju možete pogledati ovde

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment