Recenzije

RECENZIJA: Edo Maajka – Put u Plus

Written by Rista

Uopšte nije lako matricu zameniti za žive instrumente. Neke pesme tada zvuče bolje, neke lošije, sve zavisi od same energije pesme, ali i od benda koji mora da ima neku svoju interpretaciju. Slušali smo i ranije Eda sa bendom. Bilo je i dosta nastupa i koncerata, bilo je i pesama koji su prikazivali novi zvuk. U stvari, isti zvuk samo odsviran. I znali smo da to ne može biti loše.

Edo Maajka je okupio odlične muzičare i zaista se potrudio da oni obogate njegov muzički izraz. Okružio se muzičarima koji će njega naterati da bude još bolji. I definitivno zvuči mnogo bolje. Čak i teme zvuče drugačije a u stvari su iste koje je obrađivao tokom cele karijere. Iako možda nema pesmu „Mater vam Jebem“ i dalje svima jebe majku, ali onako umerenije, diskretnije. I dalje pokađa prstom i secira društvene probleme. Slušaš sa osmehom, Edo repuje sa osmehom, a nikako ti nije do smejanja.

Moramo malo da ubacimo i momenata koji se dešavaju Edi u životu. Kao klinac beži u Zagreb, pokušava da se izdigne iznad balkanskih problema i da ukaže na njih. Mnogo godina kasnije odlazi u Tel Aviv i tamo opet naleće na scene i priče zbog kojih je morao pobeći u Zagreb. Tada njegovi tekstovi nikako ne zvuče balkanski i nikako ne opisuju balkanske probleme. Opisuju probleme koji su prisutni bukvalno svuda.

Become a Patron!

„Put u Plus“ se može nazvati najpozitivnijim Edinim albumom. Istina, i svi ostali su to bili jer su nas uvek terali da obraćamo pažnju na detalje i nudili su neki izlaz i svetlo. Edo i dalje opisuje ono što se dešava oko nas, a naravno da nije isto kada vam „mater jebe“ osoba sa 25 godina i osoba od 40. Ovaj album je sigurno i najbolji album koji je Edo do sada uradio. Vrlo prosto, tekstovi su mnogo zreliji. Njega je uvek milina slušati.
Ne želim ovde sada da izdvajam koja je pesma bolja, prosto, album sam slušao kao celinu, to album i jeste. I treba da vam bude na repeatu i da se sluša nekoliko puta. I onda ćete da uhvatite sebe kako ste neke rečenice zapamtili i rado ih pevušite a ne znate kojoj pesmi pripadaju. E tek onda krenite da slušate svaku pesmu pojedinačno. I siguran sam da će svako imati svog favorita.

Sada jedva čekam Edin sledeći nastup sa bendom. To će morati da se vidi i čuje jer siguran sam da će ceo doživljaj biti još bolji.

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment