Magazin Recenzije

RECENZIJA: Elemental – Tijelo

Written by Rista

Slabo slušam muziku, stisle me obaveze, prodica, posao, borba svakodnevna, neka nova. Ali pre par dana mi je Irena javila da je Elemental objavio novi album, da je odličan, pa kad imam vremena da ga preslušam. I baš kada sam imala “day off”, sin kod bake i deke, muž na popodnevnom letenju, ja sama u stanu i rekoh, ma jebeš čišćenje kuće, daj da čujem ja taj novi album.
Iskreno, nisam ja neki fan Elementala, poštujem i cenim njihov rad, ali mom temperamentu nikada nisu bili baš odgovarajući, kako bih najlakše objasnila – spori su mi, sa izuzetkom, od svega nekoliko ranijih pesama koje su mi legle.
Međutim, vreme očigledno čini svoje, pa sam i ja nekako usporila taj životni tempo, a moto “ludo i brzo” više nije moja vodilja. Zato sam očekivala da ce mi Tijelo prijati… Ali nisam mogla ni da pretpostavim da će mi se baš svaka pesma, od ukupno 18, dopasti i da ću u svakoj pronaći nešto što zaista živim. Ono što me je, ipak, najviše dotaklo na prvo slušanje, su pesme Hej Slaveni, Tijelo pamti i S trideset. Nema gostiju na albumu, to mi se posebno dopada, a i šta će njima gosti, oni su potpuni bez bilo koga sa strane. Interesantno je da su pesme podeljene u dva diska, to je za one kolekcionare koji će ga imati u hard verziji, po devet pesama na oba cd- a, a uradili su spot za po jednu stvar sa oba sd- a, ekranizovana je pesma Goli i Bosi i Sve je moje tudje. Profesionalno, bez mnogo komplikacija, bez nekih upliva u nove muzičke moderne tendencije, jednostavno, a opet odlično. Elemental na koji smo navikli, prepoznatljiv po prvom rifu, jednostavno znate da su oni. To su zadržali i na ovom albumu. Iako su uvek obrađivali raznolike teme, čini mi se da su u nekim pesmama ponovili tematiku sa ranijih albuma, ali je pristup drugačiji, zreliji, ozbiljniji, ali opet ne toliko da guši prosečnog slušaoca, namenjen je svima, a ne samo “slušateljskoj eliti “. Mada, da sam deset godina mlađa, ne bih se mnogo pronalazila i saživljavala sa tekstovim pesama na novom albumu, što zapravo znači da su njihova životna zrelost koju su preneli na svoju muziku nešto što je interesantnije određenoj ciljnoj grupi. Ali, ja zdušno preporučujem ovaj album apsolutno svakome.

Maja (nekada) Meganovic, (sada gdja) Suzic

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment