Recenzije Vesti

RECENZIJA: THCF – THCF je Više od Repa

Written by Rista

U jednom trenutku su sigurno bili najpopularnija rep grupa u državi, album „Majmun idzuo“ je postao klasik, projekat koji se sluša u jednom dahu, bez preskakanja i jedne sekunde. Ipak, usledila je, čini se, prevelika pauza, a razloge za to su Stefan i Bore objasniji u nedavnom intervjuu za My People.
Bombastična najavna numera dobila je bukvalno zapaljivo video ostvarenje koji je nastavio dosadašnju nit THCF filozofije, agresivan reprezent sa direktnom porukom, da je THCF više od repa. „Zvanični“ deo projekta startuje trakom sa takvim nazivom, da bi se priča nastavila uz pesmu koja ima možda i najdirektniju poruku, na liniji sa onom promovisanom od strane Beogradskog sindikata, „nema povlačenja, nema predaje“.
Počast svojoj ekipi Stefan i Bore odali su u traci „THCF je naš svet“, dok „Snovi kao život stvarni“ imaju zvuk koji će slušaoce sigurno primorati da razmisle o prolaznosti života i suštini življenja, kao i situacijama koje umeju da prekinu sve snove, a ne zovu se jednostavno jutarnje buđenje.
„Gde si sad“ i „Nešto će se desiti“ su klasični THCF bengeri, a ono što povezuje ove dve trake, pored semplovanih refrena su i Stefanove strofe verovatno posvećene preminulom prijatelju.
Jedini gost na izdanju je Goldi, jedan od najharizmatičnijih emsijeva na sceni, u „Priči sa terena“ govori o svakodnevici, a onom što čini tu svakodnevicu takvom kakva tema je trake „Zbog moći“ (pesma koja zaslužuje da dobije spot).
Tok albuma prekidaju tri intermeca, „Minut ćutanja“, odlomak iz filma „Poslednji krug u Monci“, te instrumental sa nazivom legendarne Džejeve pesme „Uspori malo sudbino sestro“.
Pesme koje ovde nisu pomenute, „Ne mrzim nikoga, ali ne dam ni na svoje“, „Bore vinjak flow“, „Halkidiki je kurac“ i „Najjača pesma“ jednostavno kao da ne pripadaju projektu, odskaču nekim pokušajima eksperimentisanja neočekivanim za THCF, narušavaju konceptualnost albuma i nepotrebno skreću pažnju sa glavne niti.
Takođe, veoma je zanimljivo to što THCF pozivaju na svest i savest, na racionalno sagledavanje stanja stvari, što može biti u određenoj koliziji sa stavovima u prethodnom periodu njihovog rada, gde je bilo više THC i „lejd-bek“ opredeljenja.
Pored toga, pomalo monotono zvuči istovetan raspored versova, gotovo po pravilu Bore počinje, a Stefan završava pesmu, što u kombinaciji sa manjkom gostiju može da bude malo naporno za slušanje.
U svakom slučaju, THCF ovim albumom gotovo definitivno napuštaju THC filozofiju, F faktor je daleko izraženiji, otvaraju jedno novo poglavlje u svojoj karijeri, a to može biti razumljivo s obzirom na situacije koje su im se dešavale prošle godine, a o kojima su nedavno govorili za My People. Stefan I Bore su na ovom albumu momci koji su svesni svoje pozicije, uloge koju imaju kod fanova i poruke koje šalju su potpuno drugačije od onih na koje smo navikli. Vidi se da se dosta vodilo računa o purukama I načinu na koji će biti shvaćeni. Na albumu definitivno fali nešto kao “Opeko sam Se” ili “Hip Hop”, ali sada već odrasli momci su druge teme izbacili u prvi plan.

Album možete preuzeti ovde.

Spasoje Veselinović

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment