Magazin Recenzije

RECENZIJA: Tkač – Mačevanje

Written by Rista

Iz Valjeva nam stiže jedan sasvim novi zvuk, pod etiketom Bassivity kuće. Petar Ninić, poznatiji kao Tkač izbacio je svoj projekat pod nazivom “Mačevanje”. Nekadašnji član grupe Tripolis, koja je sa radom počela još davne 2001, a danas član Tremendum grupe, izbacio je svoj prvi solo projekat, pa par rečenica o tome jer je potrebno da damo dodatni prostor ovom izdanju.
Već na samom početku preslušavanja albuma, Tkač me je naveo da mu se zaista posvetim. Naime, prva pesma koja nosi isti naziv kao i album: “Mačevannje”, me je odmah pridobila.
Kratka, sa promenama ritma i finalnim ubrzanjem tempa, uz odličan tekst i odličan bit, pesma koja je otvorila album je pun pogodak. U principu ceo album obitava sličnim promenama ritma i karakteriše ga jedan drugačiji, tvrđi zvuk, na koji nismo toliko navikli na domaćoj sceni. Urađen je kao mešavina ozbiljne tematike, reprezenta i muzike za klubove. Povezano je nespojivo i dobila se odlična kombinacija. Druga pesma dolazi još snažnije nego prva, zadaje neki novi standard, podiže priču ponovo na viši nivo. Još tvrđa i surovija stvar od prve, jednostavno ti drži pažnju, ne možeš da ne pratiš ritam, a zatim odmah posle toga se umiruje ritam i dolazi pesma “Žnaš koliko vere treba”. Ona ne spušta ritam u potpunosti, ali ga smiruje i nosi jaku poruku. Zatim u nastavku se ponovo javljaju oscilacije, prelazak sa tvrđeg na mekši zvuk i obrnuto i to je ono što albumu daje živost, ono što te tera da slušaš dalje.
Predzadnja na listi nalazi se pesma pod nazivom “Za Vas”. Pesma koja opisuje život ovde u realnim crticama od Maršala, do vremena u kom se trenutno nalazimo, i sve to u 5 minuta. Neverovatno dobro upakovana priča, koja na savršen način privodi ovaj projekat kraju, koji završava pesma “Jel sad jasno”. U stilu kako je otvorio, Tkač je na isti način i zatvorio ovaj projekat, još jednom tvrdom numerom u svom stilu.
Sve u svemu, zaključak bi bio da je ovo jedan odličan album. Pre svega donosi nešto novo, donosi svežinu na domaću rep scenu i podiže je na neki novi nivo.
Svakako preporučujem svima koji vole ovu vrstu muzike, a i onima koji ne (jer je ovo prava prilika da je zavole), da poslušaju album, neće se pokajati.

Na stranicama My People možete pročitati i Tkačova objašnjenja o svakoj pesmi sa albuma, kako je koja pesma nastajala. Nemojte propustiti da se dodatno upoznate sa Mačevanjem.

About the author

Rista

CEO and Founder

Nekada davno pokrenuo My People, a danas My People pokreće njega...

Leave a Comment