Blog

Top 10 potcenjenih instrumentala – The Alchemist

Top 10 potcenjenih instrumentala - The Alchemist
Written by sasakostov

The Alchemist, jedan od najboljih hip-hop bitmejkera, najpoznatiji po saradnji sa ekipama Dilated Peoples i Mobb Deep. Moglo bi se reći da je Alc jedan od producenata koji je definisao zvuk New York-a, osim pomenutih ekipa, dosta je radio sa raznim manje i više poznatim izvođačima iz tog grada. Ima prepoznatljiv način seckanja semplova , bilo da se radi o njegovim mračnim, „prljavijim“, ili vedrijim, „soulful“ bitovima.

KLIKNITE NA NAZIV PESME DA BISTE POSLUŠALI

1. Obie Trice & Ca$his – We Ride For Shady

Verovali ili ne, niisam uspeo da pronađem ovu pesmu na internetu, tako da ćete morati sami da se potrudite da je čujete. Jedan od 3 odlična bita koje je uradio za Shady Records kompilaciju „The Re-Up“ iz 2006. godine. Verovatno bi bio zapaženiji da nije završio na ovom albumu koji nije najbolje prošao kod ljudi. Karakterističan The Alchemist mračan bit koji su Obie i Ca$his iskoristili na najbolji mogući način.

2. The Alchemist – Gun Check

Bit sa Alc-ove kompilacije instrumentala „Rapper’s Best Friend“ iz 2007. godine, na kojoj su se našli i neki instrumentali koje su određeni reperi već iskoristili za svoje albume, kao što su „Stuck On You“ (Prodigy) ili „Still Feel Me“ (Jadakiss). „Gun Check“ je bit iz grupe neiskorišćenih, ali na pamet mi pada nekoliko repera koji bi ga sigurno iskoristili kako treba.

3. Blaq Poet – Bloody Mess

Mnogi Alchemist-ovi bitovi su odrađeni u fazonu „less is more“. To samo pokazuje koliki je on majstor, nije mu potrebno mnogo elemenata da bi svojim zvukom nacrtao i obojio određenu sliku. Ovde imamo jedan veoma dobar, mračan i misteriozan instrumental.

4. Mobb Deep – When You Hear The

Alc je uradio previše fantastičnih bitova za Mobb Deep, od kojih su većina vremenom postali klasici. Normalno je da će neki bitovi ostati u njihovoj senci, ali to što su manje zapaženi ne znači da su lošiji. Ovaj instrumental je dokaz toga, jedan skroz „grimey horror“ zvuk.

5. Tragedy Khadafi feat. Littles – Stay Free

Sa albuma „Thug Matrix“ iz 2005. godine. Prepoznatljivi Alchemist-ovi „bell“ semplovi koje je često koristio u različitim oblicima, uglavnom da bi kreirao tu neku jezivu atmosferu koja je veoma pogodna za reperske ulične priče.

6. Cormega – The Legacy

Jedan od karakterističnih Alc-ovih vedrijih, „soulful“ bitova koje sam pomenuo. Dosta mirna atmosfera, savršena za storytelling. Po toj atmosferi prilično podseća na bit „Book Of Rhymes“ sa Nas-ovog albuma „God’s Son“.

7. D12 – Get Back

Još jedna saradnja sa Shady Records ekipom. Pesma se našla na Tony Touch kompilaciji iz 2000. godine, objavljene pod nazivom „The Piece Maker“. Proof, Eminem i Bizarre bacaju svoj crni humor preko ovog sjajnog instrumentala. Pesma nikada nije postala zapažena kao ostali D12 hitovi jer u to vreme Eminem i dalje bio toliki superstar (koji je postao pred objavljivanje svog drugog albuma), i još uvek nije uveo svoje D12 ortake u mejnstrim priču, do čega je došlo tek godinu dana kasnije.

8. Tha Eastsidaz feat. Kokane – Friends

Pesma sa albuma „Duces ‘n Trayz: The Old Fashioned Way“, drugog albuma dua Tha Eastsidaz. Kokane je ovde bacio prelep refren, kojeg ne bi bilo da Alchemist nije uradio ovako insiprativan instrumental.

9. Slaughterhouse – Microphone

Možda i ne toliko potcenjen, ali ipak ga mnogi ljudi preskaču kada govore o najboljim Alchemist-ovim bitovima. Koliko se sećam, ovo je bio drugi singl sa prvog Slaughterhouse albuma, i po mom mišljenju je ujedno i najbolja pesma i najbolji bit na tom albumu, ako ne i nešto najbolje što je Slaughterhouse ekipa ikada objavila.

10. Pharoahe Monch feat. Showtyme – Desire

Pesma sa istoimenog albuma Pharoahe Monch-a iz 2007. godine. Veoma sličan pomenutom bitu za pesmu „Friends“, samo što nekako više motiviše, pokreće čoveka. Slušanjem ove pesme ili instrumentala ujutru, zagarantovana je pozitivna energija tokom ostatka dana.

Saša Kostov

 

 

About the author

sasakostov

Leave a Comment