Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Dr. Dre

top-10-potcenjenih-instrumentala-dr-dre
Written by sasakostov

U mnoštvu izvrsnih instrumentala koje je producirao Dr. Dre, problem je sastaviti bilo kakvu top listu. Radi se o čoveku koji je uspeo da napravi revoluciju hip-hop zvuka u tri navrata, sa različitim stilovima. Ne samo što je sarađivao sa najvećim rep zvezdama, nego je i najviše doprineo da se neki od njih i razviju do legendarnog statusa. Ova lista sadrži nekoliko Dreovih, verovatno zaboravljenih,saradnji sa velikim zvezdama, budući da su u međuvremenu objavili singlove koji su mnogo bolje prošli kod šire publike. Takođe, tu su i neke pesme sa izvođačima čiji potpuno ostvareni potencijal nikada nismo imali prilike da vidimo.

1. Eminem – Ridaz

Svi znamo kakav su tandem Eminem i Dr. Dre postali na samom početku saradnje. Dre je najzaslužniji čovek za Eminemov uspeh u muzičkoj industriji, a pesma “Ridaz” je objavljena kao bonus traka na Emovom albumu “Recovery” iz 2010. godine. Mislim da je obavezno morala biti ubačena u “official tracklist”, ali bolje i kao bonus traka nego da ostane neobjavljena.

2. Bishop Lamont feat. Xzibit – Hallelujah

Bishop Lamont je jedan od mnogih izvođača koji su proveli godine i godine radeći sa Dreom na raznim projektima za Aftermath produkciju, a da nikada nije dočekao izdavanje sopstvenog solo albuma za ovu kuću. Bio je jedan od glavnih teksopisaca za Dreov nikada objavljeni album “Detox”. U gomili bitova koje je Dre uradio za Bishopa, ovaj je sigurno jedan od najboljih.

3. Truth Hurts – Jimmy

Svi se odlično sećamo njenog hita “Addictive” sa Rakimom. Za razliku od njega, Truth Hurts je doživela da joj se, te 2002. godine, objavi album za Aftermath, a “Jimmy” je jedna od “prespavanih” pesama sa tog albuma. Zanimljiva selekcija “drum” zvukova za ovaj r&b bit sa Dreove strane, i bass je izdominirao kao i u mnogim njegovim radovima.

4. 50 Cent feat. Dr Dre – Come And Go

Posle pesme “In Da Club” bilo je nemoguće da Dre i 50 naprave podjednako veliku, a ne li veći uspeh sa nekom narednom saradnjom. Njih dvojica su svakako imali po nekoliko zajedničkih pesama na svakom narednom Fiftijevom albumu, od kojih je upravo “Come And Go” imala preveliki potencijal samo na osnovu instrumentala. Fifti se ovde nije pokazao u najboljem svetlu, lirički je dosta slab i deluje nezainteresovano, pa kapiram da bi pesma prošla mnogo bolje da je urađena u vreme snimanja albuma “Get Rich Or Die Tryin'”. Mislim da je ovakav bit zaslužio mnogo više što se tiče izvedbe repera, a i što se tiče promocije same pesme od strane izdavača.

5. Mack 10 – Hate In Your Eyes

Pesma sa Mack-ovog albuma “Bang Or Ball”, prvog i jedinog koji je objavio za Cash Money Records. Totalna pobeda Dr. Drea sa ovim instrumentalom, odlično je uklopio zvuk gitare sa svojim tipičnim “drum” semplovima i ostalim efektima. Jedina saradnja ove dvojice, perfektna ali slabo zapažena te 2001. godine, kada je Dre imao još tri ogromna hita na top listama – “Let Me Blow Ya Mind”, “Family Affair” i “Break Ya Neck”.

6. Xzibit feat. Snoop Dogg – Losin’ Your Mind

Gospodin X to the Z je postao jedna od glavnih faca West Coast hip-hopa kada je počeo da radi sa Dreom. Ovo je jedna od dve pesme koje je Dre producirao za njegov četvrti album “Man Vs. Machine” iz 2002. godine. Nije mi jasno kako nije plasirana kao singl sa spotom, s obzirom na imena koja učestvuju u pesmi, a znamo kako je prošao singl “X” sa istom trojkom.

7. King Tee – Speak On It

Morao sam da uvrstim i jedan Dreov bit iz perioda kada je naginjao tom nekom “mafioso” rep zvuku, koji je predstavio na kompilaciji “Dr Dre Presents The Aftermath” 1996. godine. Posle napuštanja Death Row Recordsa, mogla se primetiti promena u odnosu na Dreov pređašnji g-funk zvuk. U istom fazonu je uradio i album grupe “The Firm”, pa tako i pesme za King Tee-a čiji je album “The Kingdom Come” trebalo da izađe za Aftermath 1998. godine. King-ova nesreća leži u tome što je Dre upravo te godine otkrio Eminema, pa je bio ubeđen da će to još više odložiti objavljivanje njegovog. Rešio je da odnese svoj album nekoj drugoj izdavačkoj kući, da bi ga što pre objavio, a u jednom intervjuu prošle godine je izjavio da se pokajao što je napustio Aftermath (mada je kasnije gostovao na Dreovom albumu “2001”).

8. Jay-Z – Trouble

Zanimljivo je to što su Dre i Jay-Z uradili najviše saradnji upravo na albumu “Kingdom Come” koji mnogi smatraju njegovim najlošijim albumom. Dre je uradio pesme “Lost One”, “30 Something”, “Minorty Report”, i dok su prve dve bile objavljene kao singlovi, a treća podigla prašinu zbog Džejovih neuobičajenih političkih komentara, “Trouble” je ostala potpuno nezapažena. Instrumental bi možda imao veći uspeh da ga je iskoristio neki drugi reper, budući da jeste odličan i čak zvuči pomalo ekperimentalno za Dreov fazon.

9. D12 – Ain’t Nuttin’ But Music

Sam ovaj instrumental odaje ogroman potencijal za veoma uspešan singl, donosi tu sarkastičnu “goofy” atmosferu poput “The Real Slim Shady” singla koji je osvojio svet samo godinu dana ranije. Ipak, pesma je bila plasirana kao singl jedino u Francuskoj i Belgiji, a razlog tome je taj što ove dve zemlje nisu prihvatile prethodni singl “Purple Pills”, zbog eksplicitnog sadržaja. Album “Devil’s Night” je svakako odlično prošao kod publike zahvaljujući singlovima “Shit On You”, “Purple Pills” i “Fight Music”, ali verujem da bi spot za “Ain’t Nuttin’ But Music” bio veoma zanimljiv da su želeli da ispromovišu pesmu kao ostale singlove.

10. Snoop Dogg feat. Sticky Fingaz – Buck ‘Em

Za sam kraj sam ostavio jednu od potcenjenih saradnji Drea sa Snoop Doggom. Njih dvojica su možda i najjači hip-hop duo svih vremena, legende su i kao solo izvođači, a istovremeno su uvek bili neprevaziđeni kao tandem. “Buck ‘Em” je pesma sa Snupovog albuma “No Limit Top Dogg” iz 1999. godine, koji predstavlja početak nove ere zajedničkog uspeha Dr. Drea i Snoop Dogga. Dre je uradio najuspešniji singl sa ovog albuma, a to je “Bitch Please” (feat. Xzibit & Nate Dogg). Tu je bio i singl “Just Dippin'”, a “Buck ‘Em” je ipak pesma koja se slabije pamti kao saradnja Drea i Snupa, što je nekako i razumljivo s obzirom na broj zajedničkih hitova. Sjajna gangsta atmosfera uz klasičan Dr. Dre ritam i bass.

About the author

sasakostov

Leave a Comment