Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Eminem

top 10 instrumentala - eminem
Written by sasakostov

Eminem je jedan od retkih hip-hop izvođača koji su ostvarili ogroman uspeh kako u ulozi MC-ja, tako i u ulozi bitmejkera/producenta. Međutim, to i nije bilo toliko neočekivano ako se uzme u obzir da je od početka svoje rep karijere, na ovaj ili onaj način, učestvovao u produkciji svojih albuma. Prvo je učio od Bass Brothers-a, a kasnije je pokupio najvažnije trikove i umeće od Dr. Dre-a, nakon čega je ubrzo krenuo da sarađuje i sa Luis-om Rest-om, muzičarom iz Detroita. Koliko god ga mnogi kritikovali zbog činjenice da mu većina bitova isto zvuči, veoma je važno što je uspeo da izgradi sopstveni prepoznatljiv stil kao bitmejker/producent.

 

  1. Obie Trice – Kill Me A Mutha

Pesma sa drugog Obie-jevog albuma “Second Round’s On Me”. Jednostavna i zarazna melodija preko bas linije koja odlično zvuči, uz sve ostale sitne elemente koji se čuju tokom refrena. Bilo bi zanimljivo čuti kakav bi flow sam Eminem imao na ovom bitu u ono vreme.

  1. 2Pac feat. Outlawz – The Uppercut

Sa ozloglašenog 2Pac-ovog albuma “Loyal To The Game”. Mnogi su bili nezadovoljni Eminemovom produkcijom na ovom albumu. Istina, njegovi bitovi ne zvuče kao bilo šta preko čega je Pac repovao dok je bio živ, plus je ogroman minus što je menjao tempo Pac-ovih vokala da ih uklopi sa tempom muzičke podloge, umesto obrnuto. Uprkos tome, ovo je jedan od njegovih najboljih instrumentala na albumu. Veoma podseća na “Pistol Pistol” sa prvog D12 albuma.

  1. 50 Cent – Places To Go

Ujedno i veoma potcenjena pesma od 50 Cent-a. Objavljena je na “8 Mile Soundtrack-u” i jedan je od prvih 50-jevih snimaka za Shady/Aftermath Records. Pesma nije dostigla popularnost drugog njegovog singla sa ovog soundtrack-a “Wanksta” i nepravedno je ostala nezapažena. Tipičan, ali odličan Eminemov instrumental i možda čak i najbolje 50-jevo izdanje na bilo kojem njegovom bitu.

  1. Stat Quo – Like Dat

Stat Quo je 2003. godine potpisao ugovor sa Shady/Aftermath, a “Like Dat” je bio jedan od prvih singlova kojim je najavio debi album “Statlanta”. Ovde čujemo malo drugačiji zvuk od Eminema, a sličan fazona bitova za klubove je naredne godine ponovio sa pesmama “Smack That” i “Shake That”.

 

  1. Jay-Z feat. Freeway – 8 Miles And Runnin’

“Renegades is back!” Nakon “Renegade” i “Moment Of Clarity” ovo je bio treći put da smo čuli Jay-Z-ja na Eminemovom bitu. Još jedna  pesma sa odličnog “8 Mile Soundtrack-a”. Prepoznatljiva kratka i zarazna melodija uz karakterističan ritam za Emovu produkciju.

  1. Ca$his – Lac Motion

Ca$his-ov prvi singl sa njegovog “The County Hound” EP-ja iz 2007. godine. Instrumental čak ni ne zvuči karakteristično za Eminema, naročito zbog upotrebe saksofona. Šteta što je ovo jedan od retkih Eminemovih bitova za Ca$his-a koji nisu zvučali kao i većina njegovih instrumentala.

  1. Lloyd Banks feat. Tony Yayo – NY NY

Pesma sa Banks-ovog drugog albuma “Rotten Apple”. Ceo taj album je ostao nezapažen izuzev veoma uspešnih singlova (među kojima je bio i “Hands Up” u koji je Eminem takođe umešao prste). Verovatno bi i ova stvar prošla dobro da je objavljena kao singl sa spotom, pomalo zvuči kao da su hteli da ponove ono što su uradili sa pesmom “On Fire” sa prvog Lloyd-ovog albuma.

  1. Tony Yayo feat. Spider Loc – It Is What It Is

Ponovo prepoznatljivi Eminemovi bubnjevi i sintisajzeri. Faluta/gangsta whine u pozadini refrena, kao i “pizzicato strings” u Spider-ovoj strofi i promene u trećoj strofi pesme su kompletno sjajan dodatak. Tony-jev album je bio komercijalan uspeh kao i sve ostalo što su 50 Cent i G-Unit izbacili u tom periodu, ali ova pesma je ostala izuzetno nezapažena.

  1. Obie Trice – Jamaican Girl

Uz “Lac Motion”, jedini instrumental na listi koji ne zvuči kao većina ostalih Eminemovih radova. Drugačiji semplovi i ritam nego inače, ali s vremena na vreme uleti “brass” koji isto možemo čuti i u Banks-ovoj pesmi “NY NY”. Sam Obie-jev singl nije dobro prošao kod publike, što je šteta za ovako dobar bit.

  1. Xzibit feat. Nate Dogg & Eminem – My Name

Veoma orespavana saradnja sa X-ovog albuma “Man Vs. Machine”. Odličan instrumental, jedan od Eminemovih bitova u kojima se može čuti uticaj Dr. Dre-a.

 

About the author

sasakostov

Leave a Comment