Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Havoc (Mobb Deep)

top 10 potcenjenih instrumentala - havoc
Written by sasakostov

Havoc, član legendarnog rep dua Mobb Deep i jedan od producenata koji je definisao zvuk njujorškog hip-hopa tokom 90ih godina. Prepoznatljiv je po korišćenju mračnih, dramatičnih semplova preko „prljavih“ drum loop-ova. Osim za Mobb Deep, radio je bitove za mnoga jaka imena na američkoj rep sceni i velika je šteta što su mnoge od tih pesama padale u senku mnogo zapaženijih radio singlova.

1. Mobb Deep – On The Run

Savršen primer Havoc-ove jednostavnosti u produkciji. Dva, tri mračnija sempla preko jakog kick-a i snare-a su dovoljni za kreiranje napete atmosfere. Pesma se našla na albumu „Amerikaz Nightmare“ iz 2004. godine, jednom od najslabije zapaženih i najmanje prodatih Mobb Deep izdanja.

2. R.A. The Rugged Man feat. Havoc – Who’s Dat Guy

Pesma sa „Legendary Classics Volume 1“ kompilacije R.A. The Rugged Man-a. R.A. je reper kojem muzička industrija sredinom 90ih nije bila naklonjena, tako da su ljudi ostali uskraćeni za mnoge njegove pesme i albume. Ovaj instrumental je istovremeno mračan i nekako „blesav“, taman za njegov fazon.

3. Sheek Louch – 45 Minutes to Broadway

Godinu dana ranije, Havoc je producirao Jadakiss-ov singl „Why“, čime je pokazao da nije ograničen na „gangsta gritty“ fazon. „45 Minutes to Broadway“ ima jednostavan, lagan „soulful“ instrumental koji je definitivno jedan od jačih sa Sheek-ovog albuma „After Taxes“ iz 2005. godine.

4. Termanology – The Chosen

Termanology je za svoj album „Politics As Usual“ okupio neke od najboljih hip-hop producenata svih vremena, tu su DJ Premier, Easy Mo Bee, Pete Rock, The Alchemist itd. Havoc je producirao poslednju pesmu na albumu i jasno je da je napravio savršen outro bit za ovakav album. Potcenjen bit na potcenjenom albumu veoma potcenjenog repera.

5. Mobb Deep feat. Nate Dogg – Dump

Još jedna pesma sa pomenutog „Amerikaz Nightmare“ albuma. Šteta je što ovaj album nije dobio zasluženu promociju od strane lejbla, ova pesma sa Nate Dogg-om na refrenu je mogla da prođe kao singl. Stil semplovanja u ovom bitu pomalo podseča na Alchemista, ali po drum loop-u je jasno da Havoc stoji iza njega.

6. Tony Yayo – Dear Suzie

Pesma sa Tony-jevog debi albuma „Thoughts Of A Predicate Felon“. Malo glupa tematika pesme po mom mišljenju, mislim da bit zaslužuje više. Sempl je kul, a bass linija odlično ide uz njega. Upravo ovaj bass zvuk iz ovog instrumentala je još jedna prepoznatljiva karakteristika Havoc-ove muzike.

7. Styles P feat. Jadakiss – How We Live

Havoc je iskopao fenomenalan sempl flaute za ovaj odličan bit. Jedan od njegovih opuštenijih instrumentala, istovremeno savršen za bilo kog repera iz Nju Jorka.

8. Mobb Deep feat. Tony Yayo – Click Click

Savršen instrumental za bilo koju napetu akcionu scenu u bilo kom filmu. Zapravo, sempl i jeste iz „theme“ numere krimi serije „Knight Rider“ iz 1982. godine. Odlična podloga za Mobb Deep gangsta stil. Pesma je objavljena na albumu „Blood Money“ koji je izašao za G-Unit/Interscope Records.

9. Lloyd Banks feat. 50 Cent & Prodigy – Rotten Apple

Nakon što je uradio klasik instrumental za prvu pesmu Lloyd-ovog debi albuma (Ain’t No Click), Havoc je ponovio isto i na njegovom drugom albumu. Nažalost, ceo taj album nije bio dobro ispraćen, pa je i uvodna, naslovna pesma ostala ignorisana. Sjajan intro bit za mračan album poput ovog.

10. 50 Cent – Fully Loaded Clip

Najpoznatiji instrumental sa cele ove liste, budući da se radi o pesmi 50 Cent-a, ali ipak potcenjen. Što se tvrđih singlova sa albuma „Curtis“ tiče, Fifti je izabrao „I’ll Still Kill“ sa Akon-om. „Fully Loaded Clip“ je sigurno u pet najboljih bitova na ovom albumu, Havoc je odradio sjajan posao sa unikatnim semplom vokala i kreirao odličnu podlogu za Fiftijeve gangsterske priče.

About the author

sasakostov

Leave a Comment