Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Just Blaze

top-10-potcenjenih-instrumentala-just-blaze
Written by sasakostov

Just Blaze je čovek koji se veoma brzo izborio za svoje mesto među najtraženijim hip-hop producentima. Samo dve godine nakon debitovanja na Harlem World albumu, počeo je da sarađuje sa Jay-Z-jem i celom Rocafella ekipom i praktično, uz Kanye West-a, postao bitmejker koji je jasno definisao prepoznatljivi zvuk Rocafella dinastije. S jedne strane je vešto baratao soul semplovima, a s druge strane je dominirao bitovima koji su zvučali kao, što bi jedan moj prijatelj rekao – “da su namenski pravljeni za NBA Live”.

1. Memphis Bleek – 534

Ovaj instrumental potvrđuje NBA konstataciju, skroz zvuči kao dobro poznati “NBA on NBC Theme Song”.  Da ne znam  da nije, zakleo bih se da sam ga čuo u nekoj od NBA Live igrica. Totalno “epic motivational type beat” za koji je šteta što g aviše ljudi nije čulo.

2. Notorious B.I.G. feat. 2Pac & Nas – Living In Pain

Jedan od bitova sa ozloglašenog Bigijevog posthumnog albuma “Duets: The Final Chapter”. “Copy+paste” posthumni albumi repera uglavnom nailaze na negativne kritike, ali ova kompilacija svakako sadrži neke fenomenalne instrumentale. Just Blaze definitivno nije zabušavao!

3. Joe Budden – Fuel

Nakon što je singl “Pump It Up” postao ogroman komercijalni hit, bilo je za očekivati da će Joe Budden bez razmišljanja želeti ponovo da sarađuje sa Just-om. Nažalost, drugi Budden-ov album “The Growth” nikada nije ugledao svetlost dana, iako je za njega bilo snimljeno mnogo sjajnih pesama. “Fuel” se na internetu može pronaći i pod nazivom “Get Up”. Kako se tačno zove i koliko bi doprineo prodaji albuma nikada nećemo saznati, ali svakako možemo da uživamo u odličnom Blaze-ovom “bengeru”!

4. Dame Dash feat. Cam’ron & Jim Jones – I Am Dame Dash

Evo jednog primera Just Blaze-ovog semplovanja soul muzike. Perfektno iseckano i uklopljeno sa ritmom. Prema njegovim rečima, ovaj bit je trebalo da posluži kao outro za poslednju pesmu na Freeway-ovom debi albumu “Philadelphia Freeway”. To se na kraju nije desilo, ali zanimljivo je da je Just semplovao istu ovu pesmu (“Freeway Song” od Vicki Sue Robinson) za intro tog istog albuma.

5. Usher – Throwback

Pesma sa Usher-ovog klasika “Confessions”. Na albumu punom odličnih singlova kao što su – Yeah!, Burn, Confessions Pt. 2, My Boo i Caught Up – nije ni čudo što je pesmetina poput “Throwback” ipak ostala nezapažena. Isti slučaj kao sa prethodno navedenom pesmom se dogodio i sa ovom. Just Blaze je napravio “Throwback” bit kao outro za Dr. Dre-ov “Detox”. Kada je postalo očigledno da “Detox” neće ugledati svetlost dana, Just je ovaj instrumental odneo Usher-u, koji je u to vreme bio u potrazi za hip-hop bitom za novi album.

6. Jay-Z – PSA (Just Blaze Remix)

Umalo da zaboravim, pored soulful semplova i NBA bitova, Just Blaze je takođe prepoznatljiv i po svom miksu agresivnijih semplova električnih gitara sa “živim” bubnjevima, upakovanim u hip-hop fazon. Originalni bit za PSA na Jay-ovom “The Black Album”-u je idealan primer tog zvuka, a iskreno, instrumental koji možemo čuti u ovom remiksu nije ništa lošiji. Remiks je objavljen na zvaničnoj remiks kompilaciji “S. Carter: The Re-Mix”, a još jedan Just-ov bit sa te kompilacije koji obavezno morate preslušati je “Allure (Remix)”.

7. Saigon – Friends

Pesma sa Saigon-ovog prvog albuma „The Greatest Story Never Told“, koji je zbog problem sa izdavačem, umesto 2007. godine izašao tek 2011. godine. Just Blaze je uradio veći deo produkcije na ovom albumu, od kojih se najviše izdvojio singl „Come On Baby“. Mislim da je upravo ovaj „Friends“ instrumental zaslužio da se s njim više uradi. Rime nisu toliko loše koliko je refren neupečatljiv, a i pesma izuzetno kratko traje. U svakom slučaju bi bilo zanimljivo nekoga iz prvobitne Rocafella postave na ovom instrumentalu.

8. Cam’ron feat. Jay-Z & Juelz Santana – Welcome To New York City

Koliko dobar dramatičan “epic motivational” instrumental! Just ga ja napravio za Freeway-a, ali Cam ga je prvi čuo i oduševio se kada je saznao da će Jay-Z biti u pesmi. Usledio je klasičan reperski sparing na traci između njih dvojice, sa Juelz-om koji, po sopstvenim rečima, nije stigao da završi celu strofu koju je trebalo da napiše, pa je njegovih nekoliko snimljenih linija iskorišćeno za refren.

9. Beanie Sigel – Get Down

Jedan od 6 bitova koje je Just uradio za Sigel-ov drugi album „The Reason“ iz 2001. godine. „Beanie (Mack Bitch)“ je pesma koja je odlično prošla kao prvi singl, ali „Get Down“ ima zvuk koji više odgovara Beanie-jevom hardcore stilu. Neuobičajeno mračan i agresivan bit za Just Blaze-a, ali fenomenalan. Šteta što nikada nije urađen spot za ovu pesmu.

10. Carl Thomas – My First Love

Možda i najzapaženiji Just-ov instrumental sa ove liste. S obzirom na to da je čist r&b, nekako ostaje u pozadini kada se raspravlja o najboljim Just-ovim bitovima, iako je on i pre i posle ove pesme napravio više odličnih bitova koji, iako su ih preuzeli reperi, zvuče pogodno za najbolje r&b vokale. Dovoljno je pomenuti „Can’t Let You Go“ od Fabolous-a kao jednog od takvih. Thomas-ov album „Let’s Talk About It“ na kojem se našla pesma „My First Love“ nije bio komercijalni uspeh, ali Just Blaze je definitivno dao maksimalan doprinos albumu ovim divnim instrumentalom.

About the author

sasakostov

Leave a Comment