Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Kanye West

top 10 potcenjenih instrumentala - kanye west
Written by sasakostov

Kanye West je jedan od hip-hop producenata koji gotovo da nema zaista potcenjen instrumental, naročito ako govorimo o periodu od 2001. do 2006/07 dok je dominirao muzičkom industrijom svojim semplovanjem soul muzike. Ipak, postoji nekoliko pesmama koje su bile nedovoljno ispromovisane i/ili bitovi koji bi bili zapaženiji da su pripali nekom izvođaču koji je u tom periodu bio popularniji.

  1. Do Or Die feat. Kanye West – Paid The Price

Totalni promašaj kada se radi o izboru repera. Do Or Die je grupa iz Čikaga s kojom je Kanye sarađivao dok su radili svoj šesti album 2005. godine. Momci nisu katastrofa, ali ovako dobar bit je morao da bude iskorišćen od strane mnogo kvalitetnijih i zapaženijih MC-jeva. Šteta što Kanye nije sam uradio pesmu i ubacio na svoj album, na OVOM snimku možete videti da je Yeezy čak smislio i jako kul refren dok je pravio bit. Definitivno instrumental koji nije iskorišćen kako treba.

  1. Shyne feat. Foxy Brown – More Or Less

Pesma sa drugog Shyne-ovog albuma „Godfather Buried Alive“. Klasičan Kanye ritam sa njegovim prepoznatljivim shaker-ima i snare-om i odlično iseckan i uklopljen operski vokal preko. Pomenuti album je debitovao na trećem mestu Bilbordove top liste i ova pesma je bila prvi singl, ali nekako ostaje zaboravljena u moru sjajnih Kanye-ovih bitmejkerskih poduhvata.

  1. Scarface – In Cold Blood

Instrumental koji je Kanye uradio za Face-ov album “The Fix” iz 2002. godine. Sjajan Gladys Knight sempl i veoma kvalitetan bit koji je ostao u senci prvog singla sa albuma koji je West takođe producirao, a to je pesma “Guess Who’s Back” u kojoj gostuju Jay-Z i Beanie Sigel.

  1. Grav – City To City

Najstariji Kanye-ov bit na ovoj listi i ujedno jedna od njegovih prvih muzičkih saradnji za koje je bio plaćen. Grav je reper iz Čikaga koji je 1996. godine objavio album “Down To Earth” za koji je Kanye uradio 8 instrumentala i čak repovao preko jednog od njih, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u ulozi repera. “City To City” ima klasičan “underground” hip-hop zvuk koji je dominirao sredinom 90ih i to je upravo bio stil koji je Kanye furao u to vreme.

  1. Trina feat. Ludacris – B R Right

Trina je 2002. godine objavila album “Diamond Princess”, a ova pesma je bila drugi singl. Sam West je izjavio da mnogo ljudi dosta dugo nije imalo pojma da je ovo njegov bit. Ritam podseća na Timbalanda i malo više vuče na “dirty South”, što je bio pravi potez budući da je rađen za Trinu i Ludacrisa. Takođe, umesto njegovih tadašnjih soul semplova po kojima je postao poznat nakon rada na “The Blueprint” albumu prethodne godine, ovde je ubacio melodije violine, čime smo dobili priliku da čujemo jedan od retkih njegovih bitova u kojima nema semplova drugih pesama.

  1. The Madd Rapper feat. Eminem – Stir Crazy

Producent D-Dot je 1999. godine bio Kanye-ov mentor i menadžer. Posle skitova na Bigijevom “Life After Death” albumu u kojima je predstavio svoj alter-ego pod imenom The Madd Rapper, odlučio je da u toj ulozi uradi album “Tell ‘Em Why U Madd”. Kanye je uradio gomilu bitova za ovaj album, a “Stir Crazy” je definitivno najbolji. Agresivan hip-hop zvuk, koji se u skladu s tim može opisati kao podizanje kvaliteta bitova za Grav-a na viši nivo i preteča instrumentala “The Truth” za Beanie Sigel-a. Bez obzira na sve, uključujući i Eminemovo gostovanje u pesmi, album nije dobro prošao jer je objavljivanje bilo više puta odlagano, a onda je došlo i do nedostatka promocije. Veoma loša situacija za Kanye-a koji je uradio veliki posao na albumu.

  1. T.I. – Doin’ My Job

Davne 2003. godine, T.I. je radio na svom drugom albumu “Trap Muzik” i još uvek nije bio zvezda kakva je kasnije postao. “Doin’ My Job” pršti od ubrzanih soul vokala i melodija i T.I. se odlično snašao i pokazao da nije ograničen samo na “Dirty South” zvuk. Ceo taj album se dobro prodao i T.I. jeste postavio svoje ime na mapu, ali “Doin’ My Job” čak nije bila ni jedan od singlova, već je ostala jedna od onih “hidden gems” pesama koje skoro svaki album ima.

  1. Twista – One Last Time

Kanye je ovde bio totalno u nekom Timbaland fazonu. Ritam nalik onom u “B R Right”, dosta agresivan bit sa mračnim melodijama, možda i instrumental koji najmanje zvuči kao Kanye West od svih navedenih na ovoj listi. Pesma je objavljena na albumu “Kamikaze” ali je ostala neprimećena, što i nije čudno s obzirom na to da je Kanye za isti album producirao dva jaka singla “Slow Jamz” i “Overnight Celebrity”.

  1. Drake – Show Me A Good Time

Pesma sa Drake-ovog prvog albuma “Thank Me Later”. Kanye je uveliko bio u svom 808s & Heartbreak fazonu, pa je tako i uradio ovaj bit sa laganim melodijama klavira preko brzog ritma i agresivnog distorzovanog 808 basa. Čudan vokal koji se ponavlja u pozadini je takođe interesantan dodatak. Odličan bit, pogodan za Drake-a, ali ostao je u senci druge saradnje ove dvojice na istom albumu, a to je ni manje ni više bio veoma uspešan singl “Find Your Love”.

  1. Kanye West feat. Consequence & John Legend – Grammy Family

Instrumental koji zvuči veoma pobednički, prava motivaciona muzika. Zapravo, konačan rezultat je toliko dobar da je objavljen na dva albuma, Consequence-ovom “Don’t Quit Your Day Job” i DJ Khaled-ovom “Listennn…The Album” i neverovatno je da je uprkos tome i dalje bila prespavana.

About the author

sasakostov

Leave a Comment