Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Scott Storch

Written by sasakostov

Scott Storch je napornim radom uspeo da postane jedan od najznačajnijih i najuticajnijih muzičkih producenata. Krenuo je sa sviranjem klavira kao član grupe The Roots. Krajem devedesetih se pridružio Dr. Dre-ovoj Aftermath ekipi producenata, nakon čega se suspešno probio na mejnstrim scenu. Vremenom je ostvario saradnje je sa mnogim hip-hop, pop i r&b izvođačima i zaslužan je za neke od njihovih najvećih hitova. Poznat je po melodičnosti svojih instrumentala, njegov stil je prepoznatljiv po korišćenju violina, faluta i sličnih instrumenata pomoću kojih kreira hip-hop bitove koji podsećaju na kulturu srednjeg istoka („Lean Back“, „Candy Shop“, „Conceited“, “Just A Lil Bit”), a takođe ga znamo i po izuzetno “zaraznim” melodijama klavirama u tvrdim “gangsta” bitovima (“Still D.R.E.”, “X”, “Poppin’ Them Thangs”, “Lay Low” itd.)

1. 2Pac feat. Ron Isley – Po Nigga Blues (Remix)

Jedna od bonus pesama sa 2Pac-ovog albuma „Loyal To The Game“ iz 2004. godine, gde je Eminem bio glavni producent. Emotivna, „soulful“ Storch-ova muzička podloga je savršena za Pac-ovu tematiku, a Isley-jev vokal je došao kao šlag na tortu. Originalna verzija pesme se zove „’Cause I Had To“ i možete je preslušati ovde.

2. Slum Village – Get Live

Prelud bit Scott Storcha, koji pomalo podseća ne neki od Timbaland-ovih eksperimentalnih instrumentala. Pesma se našla na trećem Slum Village albumu „Trinity (Past, Present and Future)“.

3. Snoop Dogg feat. Kokane – Y’all Gone Miss Me

Poslednja pesma sa Snoop-ovog albuma „Tha Last Meal“ iz 2000. godine. Savršen instrumental za outro albuma i sabiranje utisaka i uopšte, zatvaranje jednog poglavlja Snoop-ove karijere, s obzirom na to da je ovo bio njegov poslednji album za No Limit Records. Scott Storch nije često semplovao, a u ovom instrumentalu je, osim često semplovane melodije “Funky Worm” od Ohio Players, takođe semplovao melodiju pesme ”Miss You” od The Rolling Stones.

4. Sly Boogy – That’z My Name

„The crooked letter, L to the Y to  B…double O, G to the Y, its me!“ Pesma koju većina verovatno zna iz igrice „Need For Speed Underground 2“, a takođe je bila i singl sa Boogy-jevog mikstejpa „The Fifth Letter“.  Instrumental je prost „West Coast banger“ koji dozvoljava harizmatičnom MC-ju da pokaže šta ume. Te 2004. godine je pokazao potencijal za novu rep zvezdu sa West Coast-a, međutim nikada se nije ostvario.

5. Chris Brown feat. The Game – Nice

Ne bi bilo fer ne uvrstiti jedan od Storch-ovih klasičnih r&b instrumentala na listu. Ovo je jedna od pesama sa drugog albuma mladog Chris Brown-a iz 2007. godine. Ništa komplikovano, jednostavan ali “zarazan” rif gitare preko još prostijeg ritma, ali radi posao. Čudno da pesma nije više promovisana, s obzirom na imena koja su učestvovala.

6. Sarai – L.I.F.E.

Sarai je prva belkinja koja je ikada potpisala ugovor sa nekom američkom izdavačkom kućom. U njeom slučaju, to je bio Epic Records, 2001. godine. Scott Storch je uradio 4 bita za njen jedini album „The Original“ iz 2003. godine. Ovaj instrumental  malo zvuči kao neki zajednički rad Storcha i Dr. Dre-a preko kojeg  bi Eminem iz tog perioda dobro zvučao.

7. Loon – You Don’t Know

Pojavljivanjem u tri verzije Diddy-jeve pesme “I Need A Girl”, Loon je predstavljen kao buduća rep zvezda Bad Boy Records-a.  Iako je njegov debi odlično prošao kod publike, nije uspeo da ostavi trajni pečat na rep sceni. U ovoj pesmi se čuje koliko Loon, preko Storch-ovog klasičnog “Arabia style” instrumentala zvuči identično kao Mase, zvezda Bad Boy Records-a s kraja 90ih. Međutim, isto kao što Shyne nije mogao da bude novi Notorious B.I.G., tako ni Loon nije mogao da ponovi uspeh koji je Mase ostvari.

8. Styles P feat. Gerald Levert – Real Shit

Pesma sa Styles-ovog drugog albuma “Time Is Money”. Jedan od mračnijih, dramatičnijih Storch-ovih pesama. Savršen je za Styles P-ja, koji mu se sa razlogom zahvalio za bit na početku pesme.

9. Bishop Lamont – Right

Bishop Lamont, jedan od neostvarenih potencijala Aftermath Records-a. Zanimljiva manipulacija semplovima od strane Scott Storch-a, preko jednostavnog ritma u njegovom maniru. Još jedan od mnogih nepravedno nezapaženih instrumentala koji su otišli nekom Aftermath izvođaču čiji album nikada nije objavljen. Bit bi sigurno bio zapaženiji da je otišao nekom popularnom  r&b izvođaču.

10. Method Man – Is It Me

Jedan od primera zvuka koji je Storch “doneo” 1999. godine u Aftermath, stil koji je postao prepoznatljiv na Dre-ovom albumu “2001” i svim mejnstrim gengsta rep hitovima u tom periodu. Method Man je standardno pokidao i velika je šteta što nije snimljen spot za ovu pesmu.

About the author

sasakostov

Leave a Comment