Blog

Top 10 potcenjenih instrumentala – Swizz Beatz

Top 10 potcenjenih instrumentala - Swizz Beatz
Written by sasakostov

Swizz Beatz je jedan od hip-hop producenata koji je svojim zvukom obeležio kraj 90ih i početak 2000ih godina. Publici je najpoznatiji po zajedničkom radu sa DMX-om, koji je ujedno i reper kojem je Swizz prodao svoj prvi bit u karijeri. To je bio „Ruff Ryders Anthem“, a sve ostalo je istorija. Definitvno ne bih rekao da je Swizz jedan od najkreativnijih bitmejkera, budući da je u većini bitova koristio jedne te iste semplove sa istih klavijatura. Čak postoji priča da ga je jedna od kompanija koja proizvodi klavijature (Korg ili Casio, nemojte me držati za reč) tužila jer je melodija koju je ubacio upravo u „Ruff Ryders Anthem“ zapravo bio gotov preset iz njihove klavijature. Umeo je Swizz Beatz da smori svojim monotonim stilom, ali kada je uspevao da ubode hitove, to su stvarno bili hitovi.


KLIKNITE NA NAZIV PESME DA BISTE POSLUŠALI

 

Bow Wow – Get It Poppin’

 

Prejak bit za prvu pesmu sa albuma „Unleashed“ iz 2003. godine. Ostao je nekako zaboravljen, što možda ne bi bio slučaj da ga je u to vreme iskoristio neki drugi reper. Pesma čak uopšte nije bila objavljena kao singl.

Styles P feat. Jadakiss, Sheek Louch & J-Hood – Lick Shots

Sa prvog Styles-ovog solo albuma iz 2002. godine. Malo drugačiji zvuk od Swizz-a kada se radi o korišćenim semplovima, ali svakako odličan mračan i lagan bit.

Jay-Z – Dig A Hole

 

Iako se radio o Jay-Z-ju, ova pesma, pa samim tim i fenomenalan bit, ostala je priličmo prespavana jer se našla na, po mišljenju mnogih, Jay-Z-jevom najlošijem albumu. Instrumental ne zvuči kao tipičan Swizz Beatz, nema njegovih prepoznatljivih semplova, kick-ova i snare-ova i uzvika, što i jeste jedan od razloga zbog kojih sam ga izdvojio za ovu listu.

Bone Thugs N Harmony – Candy Paint

 

Album „Strength & Loyalty“ iz 2007. godine nam je doneo 3 saradnje Bone Thugs-a i Swizz-a, a „Candy Paint“ je jedna od njih. Jednostavne melodije preko sporog ritma bile su dovoljne da se napravi sjajna pesma, šteta što Bone Thugs nisu više uradili s njom.

Drag-On feat. Swizz Beatz – Bang Bang Boom

 

Drag-On je oduvek bio ignorisan, ipak je DMX bio prevelika zvezda Ruff Ryders-a da bi bilo ko mogao da dostigne njegov nivo. „Bang Bang Boom“ je taj tipičan Swizz Beatz zvuk sa konstantnim ponavljanjem „go!“ uzvikom u pozadini. Pesma ima odličan spot, baziran na filmu „Friday“, tako da je šteta što nije zadobio veću popularnost.

Lil’ Kim – Gone Delirious

 

Pesma sa Swizz-ove kompilacije „G.H.E.T.T.O. Stories“ iz 2002. godine. Odličan bit sa tim nekim„moog bass-om“ koji je Swizz često koristio u svojim bitovima, koji je često bio korišćen u No Limit Records eri od strane njihovih producenata Beats By The Pound.

Drag-On feat. Juvenile – Down Bottom

 

Pesma sa Ruff Ryders Ryde Or Die kompilacjie iz 1999. godine. Swizz je često oživljavao svoje bitove različitim trubama i sirenama i ovaj instrumental je savršen primer za to.

Scarface, Snoop Dogg, Yung Wun & Jadakiss – WWIII

 

Swizz zna da pravi te „anthem“ bitove, ovaj bit bi definitivno bio zapaženiji da se našao na nekom DMX-ovom albumu u to vreme. Između ostalog, sjajno je bilo čuti i Snoop Dogg-a preko njegovog bita.

Busta Rhymes – Just Give It To Me Raw

 

Busta i Swizz su objavili dve saradnje na albumu „E.L.E.“ iz 1998. godine, a to su „Tear Da Roof Off“ i „Just Give It To Me Raw“. Prva je bila i ostala mnogo zapaženija, ali drugu nikako ne treba ignorisati. Iskreno, ne znam da li je Swizz još koji put koristio semplove koji podsećaju na azijske zemlje, ali ovde je odradio dobar posao.

Shyne feat. Mashonda – S.H.Y.N.E.

 

Jedna od pesama sa albuma kojim se Shyne vratio u rep igru iako je u vreme njegovog objavljivanja bio u zatvoru. Klasičan Swizz Beatz ritam sa jednostavnom, ali „catchy“ melodijom preko.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment