Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – The Neptunes

Top 10 potcenjenih instrumentala - The Neptunes
Written by sasakostov

The Neptunes je legendardni duo koji čine Pharrell Williams i Chad Hugo. Njihov prepoznatljiv i jasno definisan zvuk je dominirao krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina. U moru hitova koje su producirali, postoji mnogo veoma kvalitetnih pesama koje su ostale slabije zapažene. Ko bi rekao da se među njima nalaze saradnje sa imenima kao što su Ice Cube, Eminem ili Ja Rule.

  1. The LOX – If You Think I’m Jiggy (The Neptunes Remix)

Remix prvog singla sa debi albuma The LOX ekipe. Dame Grease je uradio original, a Neptunes remix je objavljen kao B-side drugog singla “Money, Power, Respect”. Možda bi The LOX postigli veći mainstream uspeh da je remix bio prvi singl sa albuma, ali opet, The Neptunes u to vreme i dalje nisu bili tzv. “go-to” producenti u muzičkoj industriji.

2. Bad Meets Evil – She’s The One

Da, čak je i Eminem repovao na klasičan The Neptunes bit početkom dvehiljaditih. Royce Da 5’9’’ je ostvario nekoliko saradnji sa Neptunes-ima tokom rada na svom debi albumu “Rock City”. “She’s The One” je pesma objavljena na originalnoj verziji albuma, ali se u njoj umesto Eminema pojavljuje reper Tre Little. Međutim, čak se ni ta verzija nije našla na finalnom izdanju albuma, poznatom kao “Rock City 2.0”. U svakom slučaju, lepo je čuti da su ludi Slim Shady i The Neptunes duo, u nekom trenutku, ukrstili puteve tokom svojih karijera.

3. Ol’ Dirty Bastard – Recognize

Prva pesma sa ODB-jevog drugog albuma “Nigga Please” i klasičan The Neptunes zvuk kojim su polako krenuli da osvajaju scenu godinu dana ranije. Ol’ Dirty će biti Ol’ Dirty, nezavisno od vrste muzičke podloge, što nam i stavlja do znanja svojim pevačkim sposobnostima u ovoj pesmi. Kad smo kod toga, pogledajte ovaj snimak njihovog rada na pesmi “Pop Shit” iz 2003. godine. https://www.youtube.com/watch?v=JuzDwP55dYo

4. Ice Cube feat. Pusha T – In The Late Night Hour

Kao i saradnja sa legendom Eminemom, i ova saradnja sa legendom je otišla ispod radara. Razlog tome je verovatno što je objavljena na kompilaciji “Ice Cube – Greatest Hits”. Ovakve kompilacije retko kad uspeju da privuku pažnju, jer slušaoci uglavnom već imaju sve pesme objavljene na istoj. Pokušaj da se publika zainteresuje dodavanjem jedne ili dve nove pesme često pada u vodu, i u ovom slučaju je šteta što sjajna saradnja nije bila zapaženija.

5. Ludacris – Girls Gone Wild

The Neptunes gone wild! Brza synth/bass melodija je odradila posao. Sigurno potcenjen klupski hit, naročito uz perfektan Ludacris-ov flow. Čudi me da Luda i The Neptunes nisu imali više zapaženih zajedničkih singlova jer deluje kao da kombinacije njihove energije ne može da bude promašaj. Saradnji je bilo, ali jedino je “Southern Hospitality” bio zapažen hit.

6. Ja Rule – Pop Niggas

Tyler, The Creator, inače verovatno najveći fan Pharrell-a i The Neptunes-a, je jednom prilikom rekao da je ovo užasan bit, stavivši akcenat na “iritantnu melodiju klavira”. Ne znam šta mu je bilo u glavi, bit je definitivno nepravedno potcenjen i klavir kreira odličnu dramatičnu atmosferu. Pesma je objavljena na četvrtom Rule-ovom albumu “The Last Temptation” 2002. godine i voleo bih da je snimljen spot za nju. Ovaj album je imao dosta uspešnih singlova, a mislim da ni “Pop Niggas” ne bi bio promašaj.

7. CNN feat. Pharrell – Comin’ Atcha

Singl snimljen i objavljen 2002. ili 2003. godine. Jedan od mračnijih The Neptunes bitova, skroz prikladan za Capoone-N-Noreaga stil. N.O.R.E. je reper koji je, tako reći, stavio The Neptunes zvuk na mapu 1998. godine kada je snimio pesmu “Superthug”. Od tada je redovno sarađivao sa ovim vrhunskim producentima, pa su zajedno izbacili još nekoliko hitova, uključujući “Nothin’” i “Full Mode”. Bilo je za očekivati da jednom čujemo i CNN singl sa The Neptunes bitom.

8. Fam-Lay feat. Pharrell – Head Bust

Fam-Lay (Shark City Click) je reper iz Virdžinije (kao i Pharrell i Clipse). Prvi put se pojavio na Clipse debi albumu “Lord Willin’” 2002. godine i od tada je uradio više saradnji sa The Neptunes. Njegov album nikada nije objavljen, ali zato se ova pesma našla na soundtrack-u za film “Fast & Furious 4”.

9. Philly’s Most Wanted – Radikal

Duo koji je 2001. godine ušao u rep igru kao “The Neptunes affiliates”. Pharrell i Chad su producirali ceo njihov prvi album “Get Down Or Lay Down”, a “Radikal” je prva pesma sa albuma. PMW su ostvarili zapažen uspeh sa nekoliko dobro plasiranih singlova na Billboard rep listama, ali album nije dobro prošao.

10. Slim Thug – This Is My Life

Jedan od The Neptunes instrumentala koji ne zvuči kao jedan od njihovih klasičnih. Pesma je objavljena na Thug-ovom albumu “Already Platinum” 2005. godine, na kojem se našlo još 7 The Neptunes instrumentala. Takođe, album je izdat za lejbl “Star Trek Entertainment”, a ovde možete pogledati deo procesa rada na albumu.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment