Vesti

Top 10 potcenjenih instrumentala – Trackmasters (Poke & Tone)

top 10 potcenjenih instrumentala - trackmasters
Written by sasakostov

Trackmasters je duo koji čine producenti Poke & Tone, koji su bili među najpopularnijim producentima u hip-hop i r&b muzici krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina. Njihov zvuk je bio dovoljno “tvrd” i “boom bap” da se smatra čistim hip-hopom, a istovremeno taman onoliko „radio friendly“ i komercijalan da može da prođe kod mase. Iako su ih prozivali da su bili previše komercijalni za Nas-a 1996. godine, jasno je da nikada nisu rigorozno odstupali od izvornog hip-hopa, već su jednostavno, znali kako da kreiraju formulu pomoću koje će na najprirodniji način približiti rep muziku publici kojoj hip-hop kultura nije dovoljno poznata. Između ostalog, njihov lejbl je prvi za koji je 50 Cent trebalo da izda svoj debi album, pre nego što je bio upucan, a takođe su zaslužni i za neke od najvećih posthumnih 2Pac-ovih hitova, uključujući i čuvenu “Changes”.

  1. Foxy Brown – The Chase

Pone & Toke su upravo prvi producenti koji su Foxy Brown pružili priliku u muzičkoj industriji. Prvo su je ubacili na remiks pesme “I Shot Ya” od LL Cool J-a, a kasnije su uradili i dva najuspešnija singla sa njenog debi albuma “Ill Na Na”. “The Chase” nije jedan od singlova, ali ima odličan bit koji zvuči podjednako mračno i jako kao i npr. mnogi bitovi od Havoc-a koji je praktično bio sinonim za prljavi njujorški andergraund zvuk.

  1. Will Smith – Yes Yes Y’all

Pesma sa prvog Will-ovog albuma bez DJ Jazzy Jeff-a. Trackmasters su uradili najveći posao oko produkcije ovog albuma, i kao bitmejkeri i kao izvršni producenti. Ovaj bit sadrži to neko njihovo karakteristično semplovanje The Isley Brothers, manje komercijalno nego singlovi “Miami” i “Getting’ Jiggy With It” ali opet zvuči kao da može bez problema da se uklopi u program bilo koje radio stanice (naročito u to vreme).

  1. Shaq feat. Lord Tariq, Nas & Jay-Z – No Love Lost

Shaquile O’Neal, zahvaljujući svojoj popularnosti, nije imao problem da na svoje albume ubaci velikane hip-hopa kao što su Biggie, Nate Dogg ili reperi navedeni u naslovu pesme. Isto važi i za producente, pa tako nije mogao da ne uposli i Trackmasters duo, te 1996. godine. Savršen bit za jedan ovakav “posse cut”.

  1. LL Cool feat. Redman, Method Man & DMX – Fugidabowdit

Tri godine nakon “4,3,2,1” ista ekipa se okupila da snimi novu zajedničku pesmu (doduše bez Canibusa, jasno je zbog čega…) Tvrdi bubnjevi i kratki gitarski rifovi su jednostavna i efektna muzička podloga dovoljna da ovi sjajni MC-jevi pokažu šta umeju. Jedna od mnogih saradnjih Trackmasters i LL Cool J-a, koji je jedan od izvođača sa kojim su najviše sarađivali u svojoj karijeri.

  1. Slick Rick feat. Nas – Me & Nas Bring It to Your Hardest

Saradnja sa Rick-ovog albuma “The Art Of Storytelling” iz 1999. godine. Skroz klasičan “boom bap” zvuk za Rick-a i Nas-a, a ujedno možda i najbolji bit na celom albumu.

  1. Usher feat. Method Man & Blu Cantrell – U Remind Me (Remix)

Remiks dobro poznatog Usher-ovog singla. Ovo je najkreativnije korišćenje sempla pesme “The Message” (Grandmaster Flash & The Furious Five) iz 1982. godine. Za razliku od pesama “Check Yo Self (Ice Cube)” iz 1992. godine i “Can’t Hold Me Down” (Puff Daddy & Mase) iz 1996. godine, Poke & Tone nisu koristili celu melodiju već su je iseckali i složili semplove preko svog prepoznatljivog ritma i napravili r&b instrumental koji zvuči podjednako dobro kao i originalna verzija “U Remind Me”.

  1. Nature – Man’s World

Nature je reper iz Queensbridge-a, najpoznatiji po saradnji sa Nas-om, AZ-jem i Foxy Brown u grupi “The Firm”. Trackmasters su ga ubacili u grupu jer je već imao potpisan ugovor sa njihovom kompanijom. U skladu s tim, uradili su veći deo njegovog prvog albuma “For All Seasons” koji je izašao tri godine nakon raspada grupe “The Firm”. “Man’s World” je jedan od najboljih bitova na albumu, a takođe je i još jedan primer sjajnog semplovanja od strane Trackmasters-a. Preveliki je broj rep pesama u kojima je semplovan ovaj hit od James Brown-a, ali Poke & Tone su se potrudili da ostave svoj pečat.

  1. LL Cool J – Jump On It

Ono što je zajedničko svim muzičarima je činjenica da interesovanje za njihov rad u nekom trenutku počne da opada. Trackmasters-ima je ovo počelo da se događa 2005. godine, iako su iste uradili singl “if It’s Lovin’ That You Want” za Rihanna-u. Pesma “Jump On It” je objavljena na LL-ovom albumu “Authentic” iz 2013. godine, što je ujedno i poslednje što su Poke & Tone uradili kao producenti. Bit veoma zvuči kao rad DJ Premier-a, sa sve skrečevima u refrenu.

  1. Nas feat. Amerie – Rule

Ujedno i veoma potcenjena Nas-ova pesma. Pesma je zamišljena kao nastavak njegovog hit singla “If I Ruled Th World” od nekoliko godina ranije, pa su Pone & Toke u skladu s tim semplovali pesmu grupe Tears for Fears pod nazivom “Everybody Wants To Rule The World”. Jednostavan, lagan i kvalitetan bit za ovaj singl kojem nikada nije pružna zslužena pažnja.

  1. Noreaga – N.O.R.E.

Pesma sa albuma “N.O.R.E.” iz 1998. godine. Znajući koliko su Poke & Tone pomogli da Nas postigne uspeh u mejnstrimu, N.O.R.E. im se obratio sa željom da mu produciraju prvi singl. U ovom intervjuu, saznajemo da oni nisu hteli da mu naprave komercijalan singl jer su prethodno bili optuženi da su “smekšali” Nas-ov zvuk i stil, pa nisu hteli da rizikuju iste optužbe za Noreaga-u, koji je samo godinu dana ranije sa ortakom Capone-om izbacio jedan od najgengsta albuma “The War Report”. U skladu s tim, producirali su pesmu “N.O.R.E.” koja je objavljena kao prvi singl i jeste veliki kvalitet, iako nije uspela da uradi ono što je postignuto kada je Noreaga napravio saradnju sa Pharrell-om i dobio hit “Superthug”.

 

About the author

sasakostov

Leave a Comment