Blog

Top 10 potcenjenih pesama – Eminem

Top 10 potcenjenih pesama - Eminem
Written by sasakostov

Koliko god njegova muzika bila popularna, Eminem u svom katalogu ima pozamašan broj potcenjenih pesama, čak i ako uzmemo u obzir samo pesme sa njegovih albuma. Tu su pesme koje nikada nisu objavljene na zvaničnim albumima (ili jesu ali su ubačene kao „bonus tracks“ ili „hidden tracks“) zatim pesme koje su objavljene pre nego što je Eminem postao muzička zvezda, kao i one koje su objavljene na slabo promovisanim kompilacijama. Redosled pesama na priloženoj listi je totalno nebitan, poenta je bila istaći nepravedno slabo zapažene Eminemove pesme.

KLIKNITE NA NAZIV PESME DA BISTE POSLUŠALI

  1. The Warning (2009)

Eminem je godinama unazad, kroz različite pesme, pominjao svoju „vezu“ sa Marajom Keri. Ona je konstantno poricala da su njih dvoje bili u bilo kakvom odnosu, da bi odjednom uradila pesmu „Obsessed“ u kojoj indirektno priča o Eminemu kao svom opsednutom „stalker-u“. Za Eminem je to bila kap koja je prelila čašu, nakon čega je pesmom „The Warning“ otvorio paljbu na Maraju i njenog supruga Nika Kenona i to ne samo liričkom veštinom, nego je čak u različitim delovima pesme semplovao delove audio poruka koje je Maraja slala Eminemu tokom perioda u kojem su se viđali.

  1. Get You Mad (1999)

Stvar sa druge Sway & King Tech kompilacije pod nazivom „This Or That“. Tipičan sarkastični Eminem sa svojim uvrnutim humorom i prozivkama različitih rep izvođača. Ko zna, možda Eminem ne bi morao da trpi sranja od strane novinara koji su ga kritikovali zbog stvari koje je izgovarao da je ova pesma objavljena na njegovom albumu, jer ipak u refrenu kaže: So if I hurt your self-esteem and you get dissed too bad – You know I just be saying that to get you mad“

  1. If I Get Locked Up Tonight (1999)

Kao i „Get You Mad“, još jedna sjajna mixtape stvar, objavljena na Funkmaster Flex-ovoj kompilaciji „The Tunnel“. Eminem repuje o svom ludilu nakon prekonoćne popularnosti kroz svoj karakteristični humor na kojem su mu mnogi zamerali.
„I’m sick enough to fuck a man in his face but I won’t
Cause you’ll probably wanna stand in his place
So put a sock in it with your fake-ass Tupac image
You faggots ain’t tough you just get drunk and become talkative“

  1. 3hree6ix5ive (feat. Skam) (1998)

Sećate se kada Stan u istoimenoj pesmi govori Eminemu „I even got the underground shit that you did with Skam“? Reč je upravo o ovoj pesmi i nikoga ne treba da čudi što su Stan-a oduševile rime poput: „So when Slim gets this M16 bursting, You’re getting spun back with like every word of obscene cursin’, On the B side of my first single with the clean version“ – Što bi se reklo, EMINEM IN HIS PRIME.

  1. Girls (2001)

Eminemov solo „hidden track“ sa prvog D12 albuma „Devil’s Night“ je diss traka za ceo Limp Bizkit i Everlasta, s kojima Em nije bio u dobrim odnosima u to vreme. Osim što im šalje direktne prozivke i otvorene pretnje batinama, u pesmi objašnjava i kako je došlo do međusobnog sukoba. Po mom mišljenju, veoma potcenjen „diss track“ u hip-hopu.

  1. Nuttin’ To Do (feat. Royce Da 5′ 9”) (1999)

Jedna strana duplog singla koji je predstavljao prvo Bad Meets Evil izdanje. Druga strana singla je bila pesma „Scary Movies“ koja je bila mnogo zapaženija i potpuno je bacila u senku „Nuttin’ To Do“ koja nije nimalo lošija pesma.
„Forget a chorus, my metaphors are so complicated
It takes six minutes to get applause
And by the time you all catch on, I’mma end your career
And walk away with the whole floor so you have nothing to fall back on“

  1. Careful What You Wish For (2009)

Bonus pesma sa „Relapse“ albuma. Samim tim što je mnogo ozbiljnija, čime se tematski razlikuje od čitavog albuma, razumljivo je što je ubačena kao bonus. Pesma počinje emitovanjem snimaka o različitim nesrećnim situacijama koje su zadesile Eminema i njegovu Shady Records ekipu, nakon čega Eminem nastavlja da govori o negativnim stvarima koju donosi ogromna popularnost.

  1. Bully (2003)

Traka sa mikstejpa „Straight From The Lab“. „Nail In The Coffin“ i „The Sauce“ su mnogo jače prozivke za Benzino-a, ali mislim da su te dve već dovoljne poznate ljudima. Osim toga, mislim da je druga strofa u „Bully“ dobar diss za Ja Rule-a. Cela pesma mi se čini kao agresivnija verzija „Like Toy Soldiers“, a posebno bih izdvojio Eminemov zanimljiv melodičan flow tokom sve tri strofe.

  1. ‘Til Hell Freezes Over (1998)

Jedna od prvih pesama koje su Eminem i Dr. Dre uradili prvog dana kada su se upoznali. Pesma nije završila na „The Slim Shady LP“ albumu ali je svakako vredna pažnje.

  1. Ricky Ticky Toc (2004)

Bonus pesma sa albuma „Encore“. Tematski je reprezent Shady/Aftermath lejbla, Eminem govori o ljudima koji ih neprestano napadaju sa željom da ih skinu sa trona, kao i o tome koliko su on, Dre i 50 Cent nepokolebljiva ekipa.

Saša Kostov  

 

About the author

sasakostov

Leave a Comment