Vesti

Top 10 potcenjenih pesama – Jadakiss

Written by sasakostov

Jadakiss, predstavnik The LOX/D-Block/Ruff Ryders ekipe je jedan od onih odličnih MC-jeva koji su svojom veštinom zaslužili poštovanje u rep igri i za koje, uprkos ostvarenom mejnstrim uspehu, mnogi govore da su potcenjeni i da nisu ostvarili svoj potencijal. Istina, Jada je uvek imao zapažene komercijalne singlove, ali nikada nije postao superstar kao Jay-Z, Nas ili DMX. Više je reper koji dođe i izdominira sa odličnih 16 linija u tuđoj pesmi ili nekom mikstejp fristajlu nego što je izvođač koji zna da napravi pesmu. Imao je dosta očiglednih promašaja na svojim albumima, u vidu pesama koje je pravio namenski za radio i mejnstrim publiku, dok je sa druge strane, radeći tvrđi ulični rep, uvek bio zapažen. Bez obzira na sve, Jadakiss je uspešan MC kojeg cene i poštuju oni koji znaju hip-hop i koji i treba da ga cene.

  1. Keep Ya Head Up

Poslednja pesma sa Kiss-ovog debi albuma “Kiss Tha Game Goodbye” iz 2001. godine. Naslov sve govori, pozitivna pesma sa motivacionim porukama.

“This goes out to, all the infants
In this cold world that was born addicted
And to all the section eight kids
Just remember these four words y’all – we gon’ make it
The government keep on tryin to fool us
The system, keep on tryin to lose us”

  1. The Champ Is Here / The Champ Is Here (Time’s Up Remix)

Pesma sa istoimenog mikstejpa koji je Kiss objavio pred izlazak drugog albuma. Postoje dve verzije, obe sadrže prvu strofu iz singla “Time’s Up” sa Nate Dogg-om, dok se druga strofa razlikuje. Kapiram da bi bilo mnogo bolje da su napravili jednu pesmu sa te dve nove strofe, ali poenta sa mikstejpovima u to vreme je bila da se napravi hajp za predstojeći album, tako da su reperi često i na mikstejpovima bacali strofe koje bismo kasnije čuli na zvaničnim izdanjima. DJ Green Lantern je uradio lud bit koji je skroz prikladan za naziv trake.

“Without screamin’ true story, niggas know my story is true
The cribs, the cars, the jury, the spots I got
The money that pass my hand and the rocks I chop”

  1. My Name Is Kiss

Sa Ruff Ryders kompilacije “Ryde Or Die Vol. 2” iz 2000. godine. U prvoj strofi se nalazi jedna od najupečatljivijih Kiss-ovih linija: “And I’m way better than them other dudes, but I’m stuck with what I’m stuck with ‘cause I don’t suck dick”. koja dovoljno govori o sistemu funkcionisanja muzičke industrije.

  1. I Don’t Care

Pesma sa Funkmaster Flex-ovog albuma “60 Minutes Of Funk, Volume 4: The Mixtape” iz 2000. godine. Jedna od standardnih saradnji Jadakiss-a i Swizz Beatz-a koji je producirao većinu drugog The LOX albuma “We Are The Streets”iz iste godine. Klasičan Jada flow sa dosta jakih linija…

“I be the K-I double to the death and that’s that
If niggas are half nice, then that mean they half wack…
…I take the clip out and hit you with the back of the gun
Then put it back in and shoot you in the back if you run”

  1. Things I’ve Been Through

U duhu pesama “Feel Me” i “Still Feel Me”, Jada je na treći album “The Last Kiss” iz 2009. godine uvrstio još jednu ličnu pesmu u kojoj govori o najupečatljivijim događajima iz svoje karijere preko sjajnog “soulful” instrumentala.

“Once they let you in, you suppose to keep dough
But I can’t give you the formula, I’m on it though
Expect the worst, the outcome is enormous though
Stay humble, still keep your heat for insurance though
Things that I been through to get it weren’t normal yo”

  1. We Run This (feat. Jay-Z)

Nakon drugog albuma “Kiss Of Death” iz 2004. godine, Jadakiss se duže vreme nije pojavljivao na sceni. Singl “We Run This” je poslužio kao najava novog albuma sa radnim nazivom “Kiss My Ass” koji je trebalo da izađe za Roc-A-Fella/Def Jam, što je i razlog zbog kojeg čujemo Jay-Z-ja kako “hajpuje” Jadakiss-a na ovoj traci. Album je na kraju objavljen pod drugim nazivom, bez Jay-Z-ja i nažalost, bez ove prejake pesme na njemu.

“I run this shit, no, maybe not with the sales
Definitely in the streets, up top of the jails
And I do a lot of thinking, listening, observing
I know how to play my position, that’s my word”

  1. Thug It Out

Pesma sa DJ Clue-ove kompilacije “The Professional 3” iz 2006. godine. U ovo vreme, “Dirty South” zvuk je polako preuzimao mejnstrim hip-hop scenu što je izazvali mnogo negatvinih komentara od strane izvođača i publike. Jadakiss nije video problem u tome: “Fuck is everybody so mad at the south for? Learn how to switch your style up and go southpaw”

  1. All For The Love

Jadakiss-ova solo pesma sa prvog The LOX albuma “Money, Power & Respect” iz 1998. godine, ujedno i prvi zvanično objavljeni bit od Swizz Beatz-a. Prva strofa je verovatno jedna od najjačih Kiss-ovih ikad, ali pesma je ostala nezapažena jer je objavljena na The LOX albumu koji su bili novi na rep sceni kao grupa. Ni Jadakiss, ni Styles P, ni Sheek Louch se još uvek nisu izdvajali kao solo izvođači.

“The K I double S and…here’s the lesson
Most beams is infrared, but mine’s is flourescent
No matter where you go, I’ma spot you
No matter how many people you put me in front of, I’ma rock you”

  1. Kiss Of Death (feat. Styles P)

Kiss ima dve potpuno različite pesme sa ovim nazivom. Ova u kojoj je Styles bacio jak refren na Red Spyda bit je pretposlednja pesma na istoimenom albumu iz 2004. godine. Jedna od retkih pesama u kojoj je Jadakiss drastično promenio svoj klasičan flow, što se primećuje u prvoj i trećoj strofi.

“If I wasn’t on some shit, I’m getting’ on it
Come to me with your hand out to me, I’m spittin’ on it…
… Hate a nigga that ain’t never there to see shit, but always hear what happened”

  1. Letter To B.I.G. (feat. Faith Evans)

The LOX su 1998. godine snimili “tribute” svom ortaku Biggie-ju pod nazivom “We’ll Always Love Big Poppa” za svoj prvi album. Jadakiss je posvetio još jedno pismo Biggie-ju 2009. godine u ovoj pesmi koja se našla na njegovom albumu “The Last Kiss”, kao i na soundtrack-u filma “Notorious”. Needlz je uradio prelep bit, Faith odlično otpevala, a Jada kao i uvek bacio neke od najrelevantnijih rima u repu…

“And everybody’s the king now/You ain’t gotta be nice getting shot is the thing now”

“I got my own plan handle mine like a grown man/Long as I know I’m nice, fuck it I’m my own fan”

 

About the author

sasakostov

Leave a Comment