Blog

Top 10 potcenjenih pesama – Lloyd Banks

Top 10 potcenjenih pesama - Lloyd Banks
Written by sasakostov

Lloyd Banks je lirički oduvek bio najbolji u G-Unit ekipi, ali razlog zbog kojeg je oduvek bio potcenjen kao solo izvođač i jedan od najboljih MC-jeva u igri je taj što je previše kul i opušten da bi brinuo o svojoj slušanosti i popularnosti. Jedan je od retkih kojima je i dalje bitniji sadržaj onoga što kažu, nego način na koji se promovišu. Više brine o tome šta će i na koji način da kaže u rimama i kako će to da odrepuje, nego o tome da napravi neku fejk dramu da bi se o njemu pričalo na blogovima i socijalnim mrežama. Čovek želi da bude MC, da repuje, i to je to. Čak i njegove najpopularnije pesme su generalno potcenjene, ali odlučio sam da ovom listom ukažem na 10 pesama nevezanih za zvanično objavljene albume.

1. Officer Down
2009. godine, Rick Ross i 50 Cent su se međusobno prozivali, pa je Ross rešio da potkači i Banks-a, kao člana 50-jeve ekipe, što je bila velika greška. Posle ovog diss-a nije bilo sumnje u to da je Ross krenuo na pogrešnog. Dramatičan, ali jednostavan bit, sa dovoljno elemenata da Banks-u pruži ideju za besprekoran flow, a da lirika ne bude žrtvovana. Osim što je potcenjena pesma Lloyd Banks-a, ujedno je i jedan od nepravedno ignorisanih diss-ova u hip-hopu.

“30 cities, 30 shooters, we’re like the NBA
Blaze when you want me stop, tough plot
Big macs for every one you can eat, pound for every pound you got”
2. Check Me Out
Singl iz 2011. godine. Nije da pesma nije ispraćena, ali to nije dovoljno s obzirom na potencijal. Možda da je Banks uradio spot, ali u svakom slučaju, statistika vezana za slušanost pesme ne oduzima njen kvalitet. Cardiak je uradio fenomenalan bit, a Banks izdominirao iz linije u liniju. Kul Super Mario referenca u “Think he on my level must of ate a mushroom”, i naravno, jedna od najjačih “imam pare” rima svih vremena: “Money longer than the list of shit you’ve never done”
3. Shock The World
Pesma sa mikstejpa “The Cold Corner 2” iz 2011. godine. Uz prethodno navedenu “Check Me Out”, i ova pesma je imala potencijal da eksplodira. Swizz Beatz izgovara nekoliko reči u uvodu pesme, čak i bit zvuči kao njegov rad, iako ga je radio Automatik. Banks menja flow bez muke, prosto savšen flow uz glavnu melodiju instrumentala. “Electric when I’m walking through, come here let me plug you in”
4. The Banks Workout Pt. 4 (feat. 50 Cent)
Jedna od “Workout” traka je morala da uleti na listu. Prva u nizu je objavljena na prvom 50 Cent/G-Unit mikstejpu – “50 Cent Is The Future”, 2002. godine. 4 godine kasnije, Banks je ponovo zajahao Jay-Z-jev “Lyical Exercise” instrumental, sa istim 50-jevim refrenom, ali jačim rimama i daleko upečatljivijom izvedbom.

“She sucked the ghost outta nigga and I’m petrified!
You niggas nuthin’ but roaches – hit the pesticide
I spray a little, you roll around in ya neck and die”
5. Without You
Jedna od pesama sa mikstejpa “Return Of The PLK” iz 2008. godine, inače prvog u njegovoj “5 And Better” seriji mikstejpova. Jedan od meni omiljenih bitova preko kojih je Banks repovao, i totalno ga je uništio.

“We don’t care if no one eat! We don’t trust them and they don’t trust us – no one speak
Grimey ’til I go to sleep!”

 

6. The Flow
“Money In The Bank 5 – The Final Chapter” mikstejp je doneo više dobrih pesama, od kojih bih ovu posebno izdvojio. Opušten flow, ali standardno kidanje Banks-a.

“Don’t talk about me til’ u own a house key,
You freeloadin off your mama’s loot
30 somethin’ and still puttin’ name on the orange juice”

“You know I’ma poke ’em if I lure ’em out their drawers
When I’m near they open – like automatic doors”
7. Put It Back
Takođe sa “Return Of The PLK” mikstejpa, zapravo prva pesma sa tog projekta koja je objavljena i svima dala do znanja da se Banks vraća na velika vrata.

“You had been abducted in the hall of lames,
niggas ain’t calling shots; they just calling names!”
8. Turn U Into A Customer
Ne bi bilo u redu da listu Banks-ovih potcenjenih pesama ne ubacim nijednu sa nezvaničnog albuma “The Big Withdraw”. To je zapravo trebalo da bdue njegov drugi zvanični album, ali je Banks nakon “trojke” zaboravio CD sa hrpom nedovršenih pesama kod jedne od devojaka, koja je predala disk DJ-u koji je izbacio kompilaciju na internet. Kobna greška koja je naterala Banks-a da ubrza rad na novoj verziji albuma, čime smo dobili “Rotten Apple”, album koji nije ispunio očekivanja nakon velikog uspeha njegovog debi albuma “The Hunger For More”. Ova pesma “Turn U Into A Customer” zvuči kao da bi odlično poslužila kao singl, jer ima klasičan G-Unit klupski zvuk. U jednom delu pesme Banks izgovara “you know what it is – G-Unit and Bad Boy”, a kao što se može čuti – postoji slobodan prostor u delu instrumentala gde ide treća strofa. Kružile su priče da je tu nedostajala Biggie-jeva neobjavljena strofa.

9. When I Was Down
Takođe sa pomenutog “The Big Withdraw” albuma, ali totalno njujorški old skul hip-hop zvuk. Banks kao da je stvoren za ovakve instrumentale, najbolje zvuči preko takvih. Fino odrađen refren u G-Unit fazonu, plus dobre rime.

“Haters wanna ruin this
’cause I get paid and I walk around high all day like a stewardess!”

 

10. Good Company
Sa “The Cold Corner” mikstejpa iz 2008. godine, uz bit koji može da posluži ako “Grim Reaper theme music”. Flow besprekoran tokom cele pesme, naročito od 02:48 do 02:52, šteta što nije duže rimovao na taj način. “I only like green faces – I’m a racist”

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment