Vesti

Top 10 potcenjenih pesama – Will Smith

top 10 potcenjenih pesama - will smith
Written by sasakostov

Možeš da ga posmatraš više kao holivudsku zvezdu nego muzičara, može da ti se sviđa ili ne sviđa njegov rep, ali ne možeš da ignorišeš činjenicu da je Will Smith aka The Fresh Prince jedan od najboljih i najvažnijih hip-hop izvođača svih vremena. Počeo je da gradi svoju muzičku karijeru  zajedno sa DJ Jazzy Jeff-om još davne 1987. godine, osvojili su prvu Grammy nagradu u rep kategoriji ikada i objavili više veoma zapaženih singlova i albuma. Will je nastavio da dominira hip-hop top listama sa solo albumima čak i sredinom 90ih godina, simultano sa usponom njegove filmske karijere. Većina slušalaca rep muzike ga ne svrstava među najbolje/omiljene repere iz različitih idiotskih razloga, što je skroz nerealno kada se pogleda koliko su čak i njegove nezapažene pesme zapravo kvalitetne.

  1. Loretta

Will je oduvek bio jedan od najboljih i najzanimljivijih storyteller-a u hip-hopu. Većina tih njegovih pesama su šaljive i zabavne, zasnovane na manje ili više realnim događajima. Ova pesma je “true story” kao što Will kaže na samom početku, a govori o devojci koja je bila bolesno zaljubljena u njega još tokom njegove “The Fresh Prince Of Bel-Air” ere. Dosta ozbiljnija tematika od njegovih storytelling klasika, ali vredna pažnje.

  1. Da Butta (feat. Lil’ Kim)

S obzirom na to da je Will poznat po tome što ne koristi psovke i “ružne” reči u svom repu, a Lil’ Kim poznata po svemu suprotnom od toga, ova saradnja deluje nekako besmisleno i nemoguće na papiru. Uprkos tome, Big Will i Queen Bee su zajedničkim snagama napravili odličnu “party” numeru u kojoj se po načinu na koji se njihove deonice smenjuju može primetiti da se prilično kapiraju i da imaju hemiju koja je neophodna da bi se izvukao maksimum iz međusobne saradnje. Will je na istom albumu “Willennium” uradio i pesmu “Can You Feel Me?” sa Eve i prosto je neverovatno kako ni jedna ni druga pesma nije plasirana kao singl.

  1. Don’t Say Nothin’

Will-ov odgovor kritičarima koji nikada nisu zadovoljni onim što on uradi, iako su njegovi sjajni rezultati uvek očigledni. Jedna od tvrđih njegovih pesama koju je bilo idealno uvrstiti na album “Big Willie Style” na kojem je Will, kao nikada pre ili posle ovog albuma, sa samopouzdanjem i blagom arogancijom stavljao akcenat na svoje uspehe u muzičkoj i filmskoj karijeri.

“I like my steaks thick and my jets private
And my son to ride in the cockpit
I know he’s only four taking lessons from the pilot
While I’m on my cell with my broker getting stock tips
Find a magazine and I read the hottest gossip
Man who’d a thought my life would be such an interesting topic
Well y’all know how it is wait hold up y’all don’t
Well look here y’all don’t say nothing than I won’t”

  1. Holla Back

B-strana singla “Freakin’ It” iz 2000. godine. Will repuje o devojkama koje se prave lude i mutave kada im se muškarac kulturno obrati. Pesma je lagano mogla da prođe i kao zvaničan singl, uzimajući u obzir i tematiku i refren i instrumental.

“I say something cute to the group, “Where we going y’all?”
Then the cold hand of silence slapped my ego and all
I spoke nice baby but your response was ill
You ain’t all that, well, yes you are but still
Look aight true life aint like im huntin
I say “hi” you say nothin’, Why you frontin’?”

  1. Tell Me Why (feat. Mary J. Blige)

Pesma sa albuma “Lost And Found” iz 2005. godine. Tematski najozbiljnija Smith-ova pesma i veoma neočekivana od njega. Opisuje svoje frustracije zbog toga što ne može da odgovori sebi i svom detetu na mnoga pitanja vezana za lud svet u kojem živimo. Osim jakog teksta, u drugoj strofi se može i osetiti Will-ov bes i nezadovoljstvo zbog različitih neobjašnjivih događaja u svetu.

“Honest to God, why is the bomb always gettin the last word
And why did her uncles have to molest her
And why did all them cops have to be shootin to kill?
And why did all them priests have to act so ill?”

  1. I’m Comin’

Uvodna pesma albuma “Willennium” iz 1999. godine, savršena za otvaranje albuma. Počevši od prvih rima na početku pesmegde svoj dolazak poredi sa drugim dolaskom Hrista, pa sve do poslednje linije u tekstu gde upozorava tadašnjeg predsedničkog kandidata George Bush-a da razmišlja da se i on sam jednog dana kandiduje.

“Ya’ll hate, I retaliate, just by being great
Big Will the enemy of your mental state
With the same rhyme I used to burn your idol in a battle
To screw you into saying: “Look, I don’t wanna battle””

  1. Lost And Found

Naslovna pesma ovog albuma je dovoljan razlog zbog kojeg ovaj čovek zaslužuje poštovanje svih ljudi koji sebe smatraju pripadnicima hip-hop kulture. Will ukazuje na pogubljenost MC-jeva i govori o tome koliko je hip-hop otišao u lošem pravcu. Pesma je i dan danas aktuelna kao i te 2005. godine.

“I paid dues, now dudes pay attention
I live for it, even though the flicks is hittin’
This is hip-hop, dawg I ain’t just rappin
Y’all lookin at a real MC man
You couldn’t check a mic from me”

“Lost is when you rhyme ’til your throat gets sore
But you don’t even believe what you say no more
Found is when you bleed heart into the mic
And the pain you sustain it could change a life”

  1. Potnas

Još jedna neprimećena pesma sa albuma “Willennium”. Ovo je praktično Smith-ova verzija pesme “Friends” dua Whodini, na šta on i sam ukazuje u uvodu pesme. Rime o prijateljstvu i ljubavi uz “back and forth flow” u strofama se odlično uklapaju sa ritmom instrumentala. Refren je takođe odličan i prava je šteta što pesma nije “pogurana” kao singl sa spotom.

  1. How Da Beat Goes

Ako mu išta polazi od ruke kao MC-ju, to su pesme za žurke i đuskanje. Kao i “Block Party”, ova pesma ima taj neki “true hip-hop” koji podseća na 80-e i 90-e. Tra-Knox je r&b ekipa koja peva na celom “Born To Reign” albumu i sjajno su odradili svoje deonice u ovoj pesmi.

“Time off to be an Oscar nominee now
Back to the M-I-C to MC now
Rockin the ol’ heads blazing the youth
Only rapper had the president raising the roof

  1. So Fresh (feat. Biz Markie & Slick Rick)

Jedina pesma sa liste za koju je urađen spot, ujedno i jedini Smith-ov spot koji ima manje od milion pregleda na njegovom VEVO kanalu. Radi se o pesmi i spotu odrađenim u totalnom “old school” fazonu, što je u skladu sa gostovanjem dve hip-hop legende. Jazzy Jeff je odradio fenomenalan instrumental i bacio odlične skrečeve. Kada se sve pomenuto uzme u obzir, jasno je da pesma i spot zaslužuju mnogo više pažnje.

About the author

sasakostov

Leave a Comment