Vesti

Top 10 potcenjenih pesama – Xzibit

top-10-potcenjenih-pesama-xzibit
Written by sasakostov

Jedan od najdominantnijih glasova u hip-hopu, Xzibit, je ujedno i jedan od onih MC-jeva o kojima se večito diskutuje da li su potcenjeni ili nisu. Neki kažu da je bio jači MC pre nego što se udružio sa Dr. Dre-om, dok neki smatraju da mu je upravo Dre bio potreban da bi ostvario svoj potencijal i postao jedan od najboljih West Coast repera. Mnogi smatraju da je za Xzibita kao repera sve krenulo nizbrdo nakon što je postao voditelj poznate emisije “Pimp My Ride”, dok ima ljudi koji upravo njegov poslednji album “Napalm” iz 2012. godine smatraju čak njegovim najboljim delom. Pokušao sam da na ovoj listi izdvojim potcenjene pesme sa svih X-ovih albuma, ali to je bilo teže nego što sam mislio da će biti.

1. Release Date

Listu započinjem prvom pesmom sa albuma “Man Vs. Machine” iz 2002. godine. Xzibit repuje iz perspektive čoveka koji je konačno dočekao dan kada će biti pušten iz zatvora. Kada preslušate pesmu, shvatićete koliko je nepravedno što nikada nije urađen spot, budući da sam audio zapis stvara kompletan doživljaj. Počevši od mračnog, jezivog, dramatičnog instrumentala, preko misli koje X izražava, sve do “skita” na kraju pesme kada on napušta zatvor. Sigurno jedna od najboljih intro pesama na rep albumima ikad.

2. Stand Tall (feat. Slim the Mobster)

Maločas sam pomenuo X-ov poslednji album “Napalm”. Ova pesma, na osnovu instrumentala i refrena, zvuči kao da je mogla dobro da prođe u ulozi singla. Možda bi se to i dogodilo da je refren pevao Bruno Mars ili ko god da je bio najpopularniji pop pevač te godine. Nebitno, sjajne strofe od Xzibit-a i Mobster-a. Nemoguće je ne naježiti se na X-ov komentar na ubistvo mladog Trejvona Martina koje je bilo u cntru pažnje te godine:
“Right or wrong, if Treyvon was my little ma
I would take a chainsaw to Zimmerman!”
Za one koji ne znaju, Slim the Mobster je jedan od mnogih repera koji su potpisali ugovor sa Aftermath Records-om i pisali za Dreov album “Detox”. Između ostalih, napisao je dobro poznati singl “Kush”.

3. At The Speed Of Life

Još jedno odlično otvaranje albuma. Pesma sa istoimenog X-ovog debi albuma iz 1996. godine, kada ke bio u totalno “keep it underground” fazonu, konstantno stavljajući svojim slušaocima do znanja da on ne repuje samo o kurvama, parama i vutri. Dosta jak upad na ovaj kidački “prljavi” instrumental:
“It took a long time comin but we waited
Xzibit went from underrated, to now most anticipated
Never would of thought that I would rock your set
And get love and respect without no special effects
Only the rugged ruff shit that the hard rock need
Lyrics must contain more then just clothes bitches and weed”
Xzibit je oduvek umeo da istovremeno bude jako agresivan i introspektivan u svojim rimama, što ova pesma i pokazuje.

4. 1983

Još jedna dominantna pesma sa albuma “Napalm”. Preko melodija klavira i violina, bez ritmičke podloge, Xzibit se priseća raznih nemilih momenata iz svoje karijere. Između ostalog, osvrće se i na ozloglašeno učešće u emisiji “Pimp My Ride”:
“I hated MTV for trying to play me like a mockery, but that don’t bother me i just fulfill my fucking contract…Small price to pay just to take a piece off my back, backfire, assassination of my character, just to make some millions off of America…”
U drugoj strofi pominje koliko je bio nervozan kada je prvi put repovao za Dr. Dre-a, a takođe priča i o nesporazumu sa Eminemom i njegovim menadžerom Paul Rosenberg-om.

5. What A Mess

Bonus traka sa albuma “Man Vs. Machine”. Ova pesma je upravo jedan od pokazatelja da se Xzibit nikada nije “prodao”. Čak i posle prva dva tzv. “underground” albuma, X je možda više skrenuo u neki “party” rep fazon, ali je i dalje imao pesme sa jakim i jasnim, agresivno pretočenim porukama. Prosto je neverovatno da ova saradnja sa DJ Premier-om nije bila više primećena, tekstualno je jedna od najjačih X-ovih pesama i ne znam ni koje stihove bih izdvojio.

6. Tough Guy (feat. Busta Rhymes)

Saradnja sa X-ovog petog albuma “Weapons Of Mass Destruction” iz 2004. godine. Xzibit i Busta odlično zvuče zajedno, obojica imaju jak delivery koji slušaoce natera da osete njihovo prisustvo na traci. Šteta je što pesma nije plasirana kao singl, uz snimljen spot.

7. Focus

Red je uvrstiti na listu i neku pesmu sa drugog albuma “40 Dayz & 40 Nightz” iz 1998. godine. U vreme u kojem je hip-hop postajao sve komercijalniji, Xzibit je nastavio da pokazuje svima koliko je “rugged and raw” MC, čak je uspeo da skrene ogromnu pažnju na sebe singlom “What You See Is What You Get” za koji je ujedno, što će se kasnije ispostaviti, snimljen jedan od najboljih rep spotova ikada. “Focus” nekako predstavlja ovaj album i Xzibit-ov stil u malom…
“Maintain focus till the casket drop
That’s the only to survive and stay on top
Fast 5 days straight to meditate, build hunger
and focus on the days and times that approach us”

8. My Life, My World

Još jedna bonus pesma sa albuma “Man Vs. Machine”. Neverovatno je koliko nezapaženih pesama ima na ovom albumu. Jednostavan bit dozvoljava X-u da izroka neke veoma jake rime i izdominira svojom energijom. Ženski vokal u refrenu se sjajno uklopio.
“You’re missin’ the most important part of life cause you bitchin’
Bitchin’ so much you should tuck ya nuts and dick between ya thighs
and color your eyes and wax your legs and buy some bras and thongs
and go crazy in the nightclub for Sisqo’s songs…”

“I done had sleep for dinner, natural born sinner
Watched fiends suck crack through car antennas
Now that we’re winning motherfuckers aim to get us
The game is vicious, constant hostile conditions”

9. Back 2 The Way It Was

Poslednja pesma na albumu “Weapons Of Mass Destruction”. Ovaj odličan instrumental sa električnim gitarama je savršena muzička podloga za motivacionu pesmu poput ove. Xzibit ume da motiviše svojim rimam i ubedljivom izvedbom, što je više puta dokazao.
“When times get tough, the tough get rough and drastic
Never been blasted, never been an arrogant bastard…
I move in silence, speak with violence
Think with science, live free and walk with lions”

10. The Whole World

Listu završavam bez pominjanja pesama sa albuma “Restless”, što mi je i nekako okej jer je taj album svakako odlično prošao kod publike. “Full Circle” iz 2006. godine je poslednji album koji je X izbacio pre nego što je napravio pauzu od 6 godina, najdužu pauzu između objavljivanja albuma u njegovoj karijeri. Pesma “Thank You” je jedina koja se baš izdvojila, ukoliko ne računamo “Concentrate” koja je završila kao bonus. Pesma “The Whole World” je možda mogla da prođe kao singl, mislim da je instrumental odličan, a Xzibit je na nivou kao u većini slučajeva, skroz u svom grubom fazonu.
“Niggas screamin’ they “the shit” but that shit ain’t real
I don’t need to be the shit ’cause shit roll downhill
I’m escalatin aggressively, millions built up in equity
Corporations invest in me, bangin shit ’til the death of me”

About the author

sasakostov

Leave a Comment