Vesti

Vodič kroz festival – 2Hot4Stage fest vol.3

Fest-3-plakat-web-02

Hej, zdravo!
U rascepu između festivala, natezanjem sa sponzorima i hiljadu i jednim pitanjem koje mi pristiže, toliko ne znam gde se nalazim da mi se dešavalo da krenem da se umijem i sretnem sebe kako izlazim iz WCa. Danas sam recimo zaboravio da sam na današnji dan rođen, ili tako nešto.
Zato se neću ovaj put baviti blogovanjem iz lične perspektive jer je perspektiva krajnje kaleiodoskopirana, već ću, sa druge strane, pokušati da budem koristan. Koristan, kako sebi, tako i vama sa odgovorima na sva pitanja. Ne baš na sva, ona o vanzemaljcima, teorijama zašto je zemlja ravna, zašto Adam veruje u to, ili zašto Anđelko svima dođe neke pare, nego ću odgovoriti ukratko na sva pitanja vezana za treći 2Hot4Stage festival.
Idemo redom…

Petak, 3. Februar je promo žurka festivala:
Promo žurka festivala znači da festival još uvek nije zvanično počeo, ali da događaj treba da okupi što veći broj hip hop poklonika, kako bismo pokušali da podgrejemo atmosferu i obojimo februar u znaku naše subkulture.
Za muziku je zadužen omiljeni nam Me High Low, a žurka je čuveni „Mashup or Shutup“, koje smo se svi uželeli… Od DJa lično, sve do nas, koji nismo propuštali niti jedan petak na Povetu letos.
Upad je 200 kinti, jakne se ne plaćaju, a žurkenzi je u Šećeru i eto, u startu znate da su cene pića prizemne.
Kako je meni zabranjeno ljubljenje na Me High Low-vim žurkama, biće nekih riba i za vas. Šalim se. Interna fora. Nadam se da Andrea ne čita.

Četvrtak, 16. Februar je zvanično prvi dan festivala:
Između 15:00h i 17:00h, na ulazu u glavnom holu Delta City-a organizovali smo nešto kao flash mob. Pa, flashmob za civile, nama je izvesni koncept koji će se desiti poznatiji kao cypher. Plesni cypher, da ne bude zabune. Dakle, pozivam sve street style plesače da banu u Deltu da malo raširimo vest o festu i zašto da ne, odradimo trening na otvorenom i toplom. Svako ko ima školu plesa, budite slobodni da ponesete i podelite svoje flajere raji koja se okupi, a budući da će Kobazzz biti za DJ pultom, dobra muzika neće izostati.
Nema razloga da propustite ovo druženje! Naravno, ulaz se ne plaća.
Kasnije tog dana u Dobračinoj 30b (ona manja sala, ulaz pored bara 0.5) od 17:30h do 20:00h plesne radionce održaće Bust i Zmikatz. Bust je postao veliki prijatelj naše ekipe već nakon prve saradnje koju smo ostvarili. Batica koji dolazi iz Pariza, predstavlja Fushwong crew i verovatno je jedan od najboljih učitelja hip hop-a koje sam video u životu.
Milenu aka Zmikatz, siguran sam, svi iz našeg plesnog sveta znaju. Pored činjenice da se bavi koreografijom više od 20 godina jedan je od pionira prvog, tada poznatog hip hop plesa kod nas. Sada živi i radi u Skoplju gde je podigla svoju Vibe plesnu imperiju. Ljubitelji dobre koreografije će imati od koga da uče 16og februara.

Petak, 17. Februar – nisam ministar, al’ mogu primim mito:
Dan kada hip hop nenasilno ulazi u skupštinu. Da, ne šalim se. Tribina na temu „Hip Hop – razvoj i doprinos“ koju smo planirali u saradnji sa My People magazinom i urednikom istog, desiće se ni manje ni više nego u Skupštini grada Beograda. Govornici i gosti tribine još uvek nisu garantovano potvrdili, ako ako sve bude kako treba, sa nama su grafit umetnik Artez, zatim fanki lubenica – aka MC Lubeni aka Bege Fank, penzionisani brejker, a proslavljeni DJ  – Moooka, kao i moja malenkost.
Već u 17:30h kreće lagano okupljanje… Obezbedićemo ozvučenje, ali i mikrofon, pa pored plesnih cypher-a očekujemo i neki MC cypher. Da, u skupštini! Tribina startuje u 19:00h, planirano je da traje najkasnije do 21:00h, a nakon toga?
Prva zvanična žurka festivala je – Warm up party u Šećeru! U petak, 17. Februara, na čelu sa DJ Munjom i DJ Kobazzz-om još jednom topimo Šećer!
Ulaz na tribinu je besplatan, a ulaz na žurku se plaća 200din. Jakne su opet, jelte, besplatne. Ostavljanje jakni, hoću reći. Niko ne deli jakne, ne dajte se zbuniti.

Subota, 18. Februar – D DAY:
Ako jedan dan na festivalu mogu da izdvojim kao „glavni dan“ to bi onda morao biti 18. Februar. Pored činjenice da sve počinje u 12:00h u podne i završava se negde oko 03h sutradan ujutru moram napomenuti da će se konstantno dešavati nekoliko stvari u isto vreme, pa će publika imati priliku da učestvuje u veoma bogatom interaktivnom sadržaju.
Dakle, u Mikseru miksamo. Obuhvatili smo sve elemente subkulture i više od toga. Celodnevni program vode najfanki njuška grada, moj čovek – Johnny, najveštiji na slobodnim rimama i predstavnik leve obale Dunava – Grashoper i prva dama festa – Ana D Bejbe.
Graffiti session sa čak 10 radova i isto toliko umetnika, šaraju panele na temu „Oslobodi Instinkt“. Usni perkusionista, zvanično najbolji beatboxer na ovim prostorima SickPrime je kući, kao i Djota, jedini naš fudbaler vredan gledanja. Na kraju krajeva, Italijani nam stižu u goste, moramo bar neki kalčo organizovati.
Ljubitelji urbanog i street fashion-a će na multi urban brend koncept store-u moći da pazare Samo Domaće i time značajno pomognu prosperitet srpske ekonomije i privrede.
Za zaljubljenike u hladno oružje, spremili smo igle i makaze, te će u celodnevnom showcase-u tattoo i barber majstori pokazati samo najjače poteze, a svi prisutni će (ukoliko dođu na red) imati priliku da se urede na licu mesta nekom novom tetkom, ili frizuricom, sa specijalnim popustom koji važi samo tog dana.
Oni koji ljubav vode sa majkom (au, kako ovo preloše zvuči. Fusnota: Majk – slengom “mikrofon“ ), imaće priliku da svoje znanje pokažu u delu programa koji smo nazvali „Otvoren mikrofon“. Mikrofon kruži 30k minuta, svaki prijavljeni MC ima 30 sekundi po izlazu da pokaže svoje liričke predispozicije, a publika će svojom bukom i prezrelim paradajzima prelomiti koji su to najbolji koji dobijaju nagrade prijatelja festa.
Što se plesnih takmičenja tiče, nadam se da je sve jasno i objašnjeno u samom event-u. Ono što bih možda napomenuo i za šta sam najčešće pitan da se objasnim je da All style 3vs3 kvalifikacije funkcionišu egzibicionim betlovima sa po jednim izlazom svakog od članova crew-a. U prevodu, bez koreo showcase-a.
Budući da mi Srbi najviše volimo kad nam sudi evropska unija, pobrinuli smo se da većina cenjenih i uvaženih plesnih sudija budu evropljani, gospoda, pa tako imamo goste iz Francuske, Hrvatske, Italije, Grčke, Holandije. Ono što sude domaće sudije, to se ne nadajte, to je sve namešteno, u principu mi osvajamo. DJ Moooka je tu da vozi brejk i all style takmičenja, Borcenzzy će da bude podrška klincima.
Vreme kada se razmrdavaju i oni najstidljiviji je vreme kada se završava dnevni deo programa i startuje party, a Me High Low i BKO zauzimaju svoje mesto za DJ pultom. Pored batica za miksetama, neki od najafirmisanijih domaćih rap izvođača će izvozati atmosferu svojim najpoznatijim bengerima. Struka, Kendi, LMR su samo imena koja smo otkrili. Sve počinje već oko 22:30h.

Ulaz na dnevni program festivala košta 300din., za takmičare (koji dobijaju narukvice na ulazu) košta 100din. Kotizacija po kategoriji je 200din po plesaču. Takmičari u MC Open mic-u ne plaćaju kotizaciju već samo normalno ulaz na fest.
Upad na žur i večernji program je 200din. bez narukvice, odnosno 100din. sa narukvicom.

Nedelja, 19. Februar – Each One Teach one:
Kada si organizator nečeg ovako velikog, onda ti omiljeni dan obično bude onaj poslednji. Nažalost, lično ne mogu da učestvujem sa tolikom dozom energije i entuzijazma koliko se nadam da će dati svoj doprinos svi pasivni i aktivni akteri festivala. Ljubavi imam za sve, ali nekoliko vezanih dana nespavanja i tenzije koja mi je nabijena da sve prođe savršeno, obično rezultiraju takvim raspoloženjem da tih dana manje više budem kao dete Limenog iz FK Ratkova i čivave sa besnilom.
E, kad već pominjem da mi ne postavljate glupa pitanja, molim vas, platite jebene karte! Ako smo se mi iscimali da napravimo hip hop festival koji traje četiri dana, festival koji objedinjuje sve elemente i pritom dajemo sve od sebe da zapravo bude humanitarnog karaktera, bez obzira što nam je većina potencijalnih sponzori pošteno ućerala (ali to je tema za sebe), a ja bio primoran da moljakam okolo velike i cenjene glave da daju svoj doprinos Hip Hop-u bez neke konkretne novčane nadoknade, onda vi budite ljudi, platite ulaz i vratite tu ljubav nazad.
No… Da se vratim na „Each One Teach One“ zamisao. Krem de la krem plesnog miljea koji smo uspeli da dovučemo na fest podeliće svoje znanje na dobro poznatoj adresi svim zainteresovanim plesačima – Dobračina 30a, plesni studio Sinatra.
Iz Italije nam dolaze Bboy Sdido (breaking) i Ibra (breaking), pravo iz Holandije Kim Tawjoeram (hip hop),  iz Grčke stiže Fuerza Negra (house) i malo domaće energije iz Novog Sada nam donosi Vesna  Pašćanović (vogue). Linkove videa instruktora možete pogledati na događaju na fejsu, ili ih jednostavno guglajte, ne budite lenji. Izaberite u skladu sa interesovanjima i mogućnostima, ali nemojte da promašite znanje na dohvat ruke!
Paket svih radionica iznosi 35eur dok cena pojedinačne radionice iznosi 10e.

Posle radionica pravac Leila caffe & bar, na malo opuštanja za kraj. Muziku sa vinila vrti nenadjebivi u ovoj veštini – DJ Raid.
I pazi sad ovo… Za najizdržljivije partijanere, nakon Leile, posle ponoći, after svih aftera dešava se u klubu Gotik gde vas čeka besplatno po jedno piće za sve! A vi bečite očima… I završite u Gotiku. U ponedeljak uzmite slobodan dan.

2Hot4Stage ekipa je nastala u Šapcu, tamo nekih godinu dana nakon što smo upisali taj brejkdens. Pluskvamperfekat. Tada, sa 17 godina, ime plesnog crew-a „2Hot4Stage“ je zvučalo jebeno kul. Sada, 10 godina kasnije, mi smo, jebiga, porasli, ekipa nosi ime već jednu punu deceniju i nema smisla menjati ga. Kad imaš 27, ili kol’ko već danas, 28., možda „2Hot4Stage“ baš i ne zvuči tako opako. Haha. Ali jebiga, neko, na primer, ceo život mora da se zove Mile. Mi smo zapravo super ovako vreli za binu.
Uglavnom, slavimo tu deceniju postojanja, čoveče… Od vremena kada smo kruzirali Šapcom, preterano se ložili u Raćinom Puntu i odvrtali „Dijamantski status“ na probijenim vuferima, do sada kada gospodin Stru nastupa na našem rođendanu i od onog vremena kada je Wish govorio „Leksa, opet se nešto mrsiš“ pa do ovog vremena sada: „Ko je Wish?!“, prilično smo napredovali.
Šalim se, svakome u životu treba jedan Wish. Prvi pravi valjevski brejker. Nadam se da radi na tome da ne bude i poslednji.

Nego, hej, naravoučenije… 2Hot4Stage crew živi 10 godina!
Vidimo se na festu, dragi naš komjuniti, dođite da duvamo svećice!
Jedna ljubav!

P.S. Ako i pored svega ovoga imate neka dodatna pitanja vezana za fest, nemojte.

Lex

About the author

Lex

Leave a Comment