Blog

Zašto su starlete važne za hip-hop

Written by sasakostov

Idemo u susret 2015. godini, a ljudi koji slušaju rep i dalje ne shvataju da određene pesme pojedinih repera jednostavno nisu za njih i da ne treba da obraćaju pažnju na njih, a ne li da ih komentarišu. Sve više slušam i gledam komentare o tome kako je pogrešno što reperi rade pesme za naložene devojke, kako se sve manje snimaju pesme za likove koji slušaju rep. To se dešava iz dva razloga. Prvi razlog je zbog toga što reperi bukvalno nemaju ništa od vas likova koji slušate njihov rep. Šta će dobiti od vas osim lajka na fejsu i komentara u fazonu: „Bravo tebra, ovo je pravi rep, imaš moju podršku“. Na kakvu podršku mislite? To što ćete vi besplatno da skinete album i slušate ga svakodnevno je nešto što radite zbog sebe. Dakle, vi iščekujete objavljivanje tog albuma da biste sami uživali slušajući ga. Većina vas uopšte nema želju da sa drugom osobom podeli pesmu koja vam se sviđa. Izvođač nema ništa od toga. Prema tome, pošto nisi neko ko doprinosi njegovim prihodima ili njegovoj većoj popularnosti, on mora da primeni drugačije mere da bi došao do slušanosti i novca koje smatra da zaslužuje. Izvođač prvo gleda sebe, isto kao i vi.

Drugi razlog pravljenja ovih pesama je privlačenje pažnje devojaka. Reperi rade muziku za devojke zato što od njih mogu indirektno da profitiraju. Kako? Tako što se sve vrti oko devojaka, razlog svakog poteza koji bilo koji muškarac napravi su devojke. Ono što se sviđa devojkama će se sviđati i muškarcima koji žele da se svide tim istim devojkama. Nebitno je ako oni zvog devojaka glume da im se to sviđa, ishod je isti.

Ne razumem foliranje, lepo priznajte zbog čega radite to što radite. Priznajte da obožavate da preuveličavate svaki najmanji uspeh koji postignete, da bi vas devojke primetile. Šta mislite zbog čega sam ja za ovu novu fotku za blog ispozirao bez majice sa mašinkom u ruci? Upravo da bi se devojke popalile kako sam krimi frajer. Počeo sam da pišem za My People da bih se hvalio devojci koja studira novinarstvo, da bih imao nešto zajedničko s njom na osnovu čega bih joj se približio. Ok, muvam je već godinu dana, ali suština je u tome da se trudim.

Ako likovi inače na sve načine pokušavaju da se dopadnu devojkama, ako u svojoj svakodnevnici pričaju o devojkama, potpuno je logično da će se to preneti na sve muzičke pravce, pa i na rep. Normalno da će se snimati pesme o devojkama, normalno da će se devojke pojavljivati u spotovima. Hip-hopu su zapravo potrebne starlete. Hip-hop starlete bi doprinele kulturi više i od ženskih MC-jeva. Na početku bi se pojavljivale u rep spotovima, a kasnije bi se eksponirale i u medijima i tako skretale pažnju na hip-hop. Kako bi to radile? Tako što bi se kretale u krugovima u kojima bi upoznale razne tajkune i bogataše i ubedile ih da ulože u hip-hop, u osnivanje i promociju izdavačkih kuća, izdavanje albuma, snimanje najkvalitetnijih spotova itd. Na taj način bi se mogla dobiti prva rep produkcijska kuća na nivou Grand imperije ili nekog muzičkog rijaliti šoua. Da bi se rep podigao na viši nivo potreban je novac, a gde je novac tu su i devojke i obrnuto.

Treba da postane sasvim uobičajeno i prihvaćeno kada reper snimi pesmu o devojci. Takođe, isto tako se treba postaviti i u slučaju da Stanija, Soraja ili slična starleta snimi rep pesmu. Te ribe treba iskoristiti, hejtovanjem se ništa ne postiže. Ako ih prihvatimo u hip-hop krugove, možda će se one same zainteresovati za dalji rad na svom skilu, možda će početi da pišu jače multije i deliverije. Ne treba da odmahnemo glavnom ako sutra pročitamo naslov: „Soraja je snimila rep pesmu“. Treba svi da pružimo podršku tako što ćemo slušati njenu pesmu i uživati u njoj, a ne da hejtujemo tako što ćemo podeliti link pesme sa svim ljudima koje poznajemo.

Saša Kostov

About the author

sasakostov

Leave a Comment